Теми статей
Обрати теми

Чотири ходки на день: скільки треба первинки?

Павленко Олексій, податковий експерт
Наше підприємство — Покупець товару. Відвантаження товару (8000 кг) — перша подія, і ми отримаємо від Продавця видаткову та податкову накладні на весь обсяг. Але за договором доставка товару здійснюється за рахунок Покупця зі складу Продавця. Авто Перевізника може перевезти лише 2000 кг за раз і протягом дня робить 4 ходки. Передача товару та перевезення зі складу Продавця на наш склад будуть здійснені в один день. Як правильно документально оформити ці операції: Продавець виписує видаткову накладну на 8000 кг, потім оформляємо один акт приймання-передачі товару на 8000 кг чи чотири акти по 2000 кг? І ТТН — на кожну поїздку (4 ТТН з товаром по 2000 кг)? Перевізник у цій ситуації повинен надати акт на послуги перевезення — єдиний із зазначенням кількості поїздок із цього придбання?

Спочатку нагадаємо, що зі ст. 9 Закону про бухоблік* ще у 2017 році було вилучено норму про те, що первинні документи фіксують факти здійснення госпоперацій і їх потрібно складати при здійсненні госпоперації, а коли це неможливо — безпосередньо після її завершення.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

Однак відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік одними з обов’язкових реквізитів первинного документа є: зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції. Як бачимо, тут згадується «господарська операція» в однині. Тобто формально некоректно об’єднувати в одному документі (видатковій накладній) декілька госпоперацій, тим паче тих, що відбулись не одночасно.

Кількість паперу. Тому вважаємо, що у вашому випадку формально коректність виписки документів (актів) залежить від того, у якій кількості передається на складі Продавця товар Покупцю (його представнику)**. Якщо Продавець Покупцю у розпорядження передає одразу всі 8000 кг товару, то виписка однієї видаткової накладної, а також акта приймання-передачі на всю цю вагу (8000 кг) не буде викликати жодних запитань. Якщо ж Продавець відпускає Покупцю товар порційно (4 рази по 2000 кг), то вважаємо, що і видаткових накладних, і актів повинно бути по чотири — тобто на кожну госпоперацію (кожний відпуск товару).

** Відповідно до ч. 1 ст. 664 ЦКУ обов’язок продавця передати товар покупцеві у вашій ситуації вважається виконаним у момент надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути передано покупцеві за місцезнаходженням товару.

До речі, нам не зовсім зрозуміло, навіщо, окрім видаткової(-их) накладної(-их), виписувати тут ще й акти приймання-передачі? Вважаємо, що для складання вами ТТН достатньо буде й видаткової(вих) накладної(них) Продавця.

ТТН. Щодо вашої ситуації — коли автомобіль за день робить декілька ходок за тією ж адресою й перевозить однорідний товар — тут у вас є вибір: можна оформити декілька комплектів ТТН на кожну поїздку (4 — по 2000 кг), а можна обмежитися одним, виписаним на загальну кількість (8000 кг), яку планується перевезти за день***. При цьому оформлення проміжних ходок можна проводити з видачею вами (вантажовідправником) водієві автомобіля талона на кожну окрему ходку. Тобто навіть якщо Продавець випише одну видаткову накладну, їй буде відповідати й одна ваша (загальна) ТТН. Менше паперу — менше бухклопоту…

*** Див. п. 2.6 Інструкції, затвердженої наказом Мінстату і Мінтрансу від 07.08.96 № 228/253.

Акт перевізника. Щодо складання перевізником акта на свої послуги ми теж вважаємо коректним, як ви написали, скласти єдиний акт (а не чотири) із зазначенням кількості поїздок із цього придбання.

ПН. Що ж стосується виписки податкової накладної, то тут у Продавця є вибір. Незалежно від того, товар протягом дня було передано покупцю весь одразу або за чотири прийоми, ПН може бути виписано або одну, або чотири. Податківці у цьому платників не надто обмежують (детальніше читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 57, с. 11).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі