Теми статей
Обрати теми

Розблоковуємо старі ПН з новим директором

Павленко Олексій, податковий експерт
На нашому підприємстві змінюється директор. У нас є заблоковані податкові накладні (ПН) та розрахунки коригування (РК). Чи треба нам терміново подавати документи для розблокування, чи можна почекати, коли новий директор вступить на посаду та отримає ключі для свого електронного підпису?

Питання розблокування ПН та РК переважно регулює Порядок № 520*. Відповідно до п. 6 цього документа письмові пояснення та копії документів, необхідні для розблокування ПН/РК (перелік яких наведений в п. 5 Порядку № 520), платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в ПН/РК.

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

Письмові пояснення та копії розблокувальних документів платник подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку з урахуванням вимог Закону № 851**, Закону № 2155*** та Порядку № 557****. Відповідно до п. 2 розд. ІІ Порядку № 557 створення електронного документа завершується накладанням на нього кваліфікованого електронного підпису підписувача (підписувачів) та печатки (за наявності). Причому, зрозуміло, що йдеться про електронний підпис, який є діючим на дату його накладання.

** Закон «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 № 851-IV.

*** Закон «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII.

**** Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557.

Згідно з роз’ясненням у БЗ 101.18 згадані письмові пояснення (а також скарги на рішення комісії) та копії документів при зупиненні реєстрації ПН/РК в ЄРПН подаються до контролюючого органу в електронному вигляді за спеціальними формами: Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо ПН/РК, реєстрацію яких зупинено (код форми J/F1312603), Скарга щодо рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН (код форми (J/F1313203). До Повідомлення (та Скарги) можна додати необхідну кількість Документів довільного формату (код форми J/F1360102), до яких можна завантажити копії необхідних підтверджуючих документів у форматі PDF, PNG або JPG. Податківці в БЗ 101.18 також пояснили, що платнику не потрібно засвідчувати копії документів, визначених переліком у п. 5 Порядку № 520, оскільки документи подаються у сканованому вигляді як окремі додатки до Повідомлення.

А, як вже згадано, на Повідомлення про подання пояснень (Скаргу) та Документи довільного формату щодо зупинених ПН/РК накладається кваліфікований електронний підпис (КЕП) та печатка (за наявності). І зазначимо, що тут йдеться про накладання КЕП, який діє саме на момент подання Повідомлення (або Скарги) з відповідним комплектом документів, а не на момент складання (чи блокування) ПН/РК. Тобто для цих цілей не має значення, ким і коли були підписані ПН/РК, які розблоковуються. І податківці не мають права не прийняти від вас підписаний КЕП нового директора пакет документів щодо розблокування ПН/РК, підписаних старим директором.

Тут не треба плутати підписання ПН/РК, яке чітко прив’язане до дати її складання, з підписанням різних розблокувальних документів щодо ПН/РК (про підписання саме ПН див. «Податки & бухоблік», 2021, № 57, с. 28). Адже останнє, як ми зазначали, прив’язане до дати подання таких документів. І їх підписання повинно проводитись КЕП, який діє саме на цю дату.

Тому ви можете спокійно, без метушні (але в рамках згаданих 365 днів!) підібрати пакет необхідних для розблокування ПН/РК документів, почекати, коли новий директор вступить на посаду та отримає ключі для свого КЕП. А потім вже з його підписами відправити згаданий пакет до ДПС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі