Теми статей
Обрати теми

ОСББ і форма № 20-ОПП

Амброзяк Наталя, юрист
Чи треба подавати ОСББ форму № 20-ОПП? Якщо так, то що в такому разі там відображати?

Чи подавати? Платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, фіскалам за основним місцем обліку відповідно до Порядку № 1588 (п. 63.3 ПКУ). У п. 8.1 Порядку № 1588 згадуються також об’єкти, через які здійснюється діяльність.

При цьому жодних винятків зазначені норми не містять. Тобто повідомлення за формою № 20-ОПП подають усі платники податків.

Ключове тут — чи можна зарахувати те або інше майно ОСББ до об’єктів оподаткування, об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, або об’єктів, через які здійснюється діяльність? Із статті «Майно ОСББ» ви вже зрозуміли, що майно в ОСББ може бути у:

— власності, у тому числі спільній сумісній (інвентар, канцтовари, столи, стільці, комп’ютери тощо);

— управлінні (житловий будинок, нежитлові приміщення тощо);

— користуванні (наприклад, комп’ютерну техніку ОСББ може орендувати, хоча відбувається це не часто).

Можна довго сперечатися щодо того, чи є майно ОСББ об’єктом, «гідним» форми № 20-ОПП. Та факт залишається фактом:

подавати повідомлення за формою № 20-ОПП доведеться

Податківці, на жаль, цей факт підтверджують (див. роз’яснення в категорії 116.11 БЗ).

Що зазначати? 1. Об’єкти, які здаються в оренду. Особливо нерухомість (наприклад, якщо ОСББ передає в оренду дах будинку, підвальні приміщення тощо).

Припустимо, що ОСББ здає в оренду дах будинку для розміщення рекламних конструкцій. Нагадаємо: дах — це частина спільної власності мешканців, переданої об’єднанню в управління. Тому в графі 9 («стан об’єкта оподаткування») зазначаємо 9 («здається в оренду»), а в графі 10 — 10 («довірче управління майном»). Тип об’єкта, вважаємо, можна зазначити 465 («секція»). Не найбільш відповідний код, але нічого більш відповідного в Довіднику типів об’єктів оподаткування немає.

2. Оформлені на ОСББ земельні ділянки. Зазвичай це земля під житловим будинком, а іноді — прибудинкова територія. І найчастіше це право постійного користування.

У формі № 20-ОПП у графі 9 ми зазначаємо 2 («експлуатується»), а в графі 10 — 6 («право постійного користування»). Тип об’єкта — 580 («земельна ділянка»).

Якщо ж земділянка не оформлена, то інформацію ми про неї у формі не зазначаємо.

Зазвичай у власності або оренді в ОСББ об’єктів немає (окрім, мабуть, офісної техніки і навіть це — рідкість). У більшості випадків нерухомість є частиною житлового будинку і перебуває в ОСББ в управлінні. У цій ситуації говорити про експлуатацію або будь-який інший стан об’єкта оподаткування, вважаємо, не зовсім коректно. Як і говорити про те, що будинок перебуває у власності або користуванні. А отже, і показувати сам житловий будинок або його нежитлові частини у формі № 20-ОПП також не зовсім правильно. Хіба що якісь із цих частин потім здаються в оренду. Тоді ми зазначаємо цю частину будівлі («експлуатується», «довірче управління майном»), а потім відображаємо надання цієї частини в оренду (див. вище). Проте виходячи з того ж роз’яснення в категорії 116.11 БЗ, податківці хочуть бачити у формі № 20-ОПП ще й житлові будинки! У такому разі доведеться зазначати в графі 9 цифру 2 («експлуатується»), а в графі 10 — 10 («довірче управління майном»).

А от офісну техніку і меблі окремо відображати не треба. Хоча в Довіднику типів об’єктів оподаткування і є, наприклад, стіл (679).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі