Теми статей
Обрати теми

З «коли» співвласнику платити в ОСББ?

Амброзяк Наталя, юрист
ОСББ створено в серпні. Фактично у будинку люди проживають лише в декількох квартирах. З якого моменту співвласники зобов’язані перераховувати квартплату об’єднанню: із дня реєстрації ОСББ чи з дня, зазначеного в протоколі загальних зборів засновників?

Сподіваємося, що, створюючи ОСББ, ви дотрималися всіх формальностей, пов’язаних з прийняттям рішення засновниками об’єднання.

Зокрема:

— необхідна кількість голосів для прийняття рішення про створення ОСББ — більше половини загальної кількості усіх співвласників (ч. 9 ст. 6 Закону про ОСББ);

— особлива умова для новобудов — можливість провести установчі збори для створення об’єднання тільки у разі, коли проведено держреєстрацію права власності на більше ніж половину квартир та нежитлових приміщень у такому будинку (ч. 3 ст. 10 Закону № 417).

Щоб відповісти на запитання, треба також розуміти, створюється ОСББ одразу після введення в експлуатацію будинку (новобудова) чи об’єднання створили в давно побудованому будинку.

Нагадаємо також, що під квартплатою розуміємо житлові послуги (послуги з управління багатоквартирним будинком: прибирання спільних внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, утримання ліфтів тощо) (ст. 5 Закону № 2189).

Розглянемо обидва варіанти.

Новобудова. По суті, щойно фізособа/юрособа отримала право власності у зданій в експлуатацію новобудові, вона стає ще й співвласником спільного майна у будинку (ч. 1 ст. 5, пп. 1, 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 417). Тому,

щойно в новобудові створюється ОСББ, йому можна перераховувати внески та платежі на утримання будинку

Хоча ніхто не забороняє відстрочити перерахування цих платежів за допомогою зазначення про це в рішенні загальних зборів, оформленому протоколом. Наприклад, доти, доки об’єднання не укладе договір із постачальниками житлових послуг або не знайде працівників, які погоджуються це робити (прибирання території, утримання ліфта тощо).

Крім того, не забувайте, що загальні збори мають розмір цих внесків та платежів визначити! За рішення про перелік, а також розмір внесків та платежів мають проголосувати не менш ніж двох третин загальної кількості співвласників. А якщо у статуті не передбачене прийняття таких рішень — половина загальної кількості співвласників. Такі правила встановлено у ч. 14 ст. 10 Закону про ОСББ.

Також для того щоб ОСББ могло будинком управляти, забудовник повинен передати об’єднанню паспорт і техдокументацію на будинок. Іноді забудовники грішать тим, що не передають об’єднанню ці документи. У такому разі виникають проблеми з обстоюванням ОСББ інтересів співвласників.

Побудований будинок. Щодо побудованого будинку, по суті, та ж історія. Щойно створюється ОСББ, усі власники квартир можуть перераховувати платежі з утримання будинку об’єднанню. Тут також законодавець не встановив прямої заборони на відстрочення. Тобто в рішенні загальних зборів, оформленому протоколом, можна це питання врегулювати.

Проте знову ж таки не забувайте про вимоги щодо кількості голосів для прийняття рішення про перелік, а також розмір внесків та платежів, щодо яких ми зазначили вище.

Підсумуємо. Як у випадку з новобудовою, так і в ситуації з побудованим будинком платежі, пов’язані з управлінням будинком, можуть йти через ОСББ з моменту його створення. Проте можна таке перерахування відстрочити рішенням загальних зборів співвласників доти, доки об’єднання не укладе необхідні договори та/або не підшукає відповідний персонал.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі