Теми статей
Обрати теми

«А Баба Яга проти…» створення ОСББ

Амброзяк Наталя, юрист
Власники деяких квартир та нежитлових приміщень (фізособи та юрособи) не хочуть створювати ОСББ та платити внески і платежі. Що робити?

Спочатку треба визначитися із статусом незгодних власників. Важливо також розуміти їх кількість. І тільки потім переходити до алгоритму дій.

Членство. Якщо ми говоримо вже про діюче ОСББ, в якому є власники приміщень, які не хочуть брати участь у цьому об’єднанні і сплачувати внески, то вибору у них немає. Бо поняття «членство в ОСББ» вже не існує.

Так, раніше була норма в ст. 9 Закону про ОСББ, яка передбачала порядок вступу в члени ОСББ. Зокрема, треба було написати письмову заяву. Але на сьогодні рішення загальних зборів, прийняті відповідно до статуту об’єднання, є обов’язковими для всіх співвласників (ст. 10 Закону про ОСББ у чинній редакції). Крім того,

саме до обов’язків співвласника входить сплата внесків і платежів

Про це говорить ст. 15 Закону про ОСББ.

Тобто неважливо: член ОСББ — фізособа або юрособа чи вони вважають себе поза ОСББ. Якщо власник — доведеться платити.

Створення ОСББ (голоси). Якщо ви знаходитеся на етапі створення ОСББ і вже є незгодні, то тут ситуація така.

За створення об’єднання на установчих зборах співвласників має проголосувати більше половини всіх співвласників (ч. 9 ст. 6 Закону про ОСББ). При цьому у кожного співвласника буде кількість голосів, пропорційна співвідношенню частини площі квартири (нежитлового приміщення) співвласника до загальної площі всіх квартир і нежитлових приміщень будинку (ч. 7 ст. 6 Закону про ОСББ). І тільки якщо в одного співвласника більше 50 % площі всіх приміщень багатоквартирного будинку, то у кожного співвласника буде по одному голосу (ч. 8 ст. 6 Закону про ОСББ).

Не буде рішення — не буде й ОСББ. Тому якщо незгодних співвласників більше половини, то об’єднання створити не вдасться.

Алгоритм. Оскільки серед обов’язків співвласників — сплата внесків і підпорядкування рішенням ОСББ, то об’єднання має право вимагати від тих, хто відмовляється, виконання своїх зобов’язань. У тому числі й стягувати не сплачені ОСББ внески. Тут рекомендуємо:

— направити вимогу про оплату внесків і платежів (це можна зробити письмово, відправивши таку вимогу на адресу мешканця поштою (з описом вкладення і повідомленням про вручення) або вручити йому під підпис);

— якщо вимога не виконується — звернутися до суду з позовом про стягнення внесків.

Також за несплату внесків і платежів ОСББ може обмежувати того або іншого співвласника в користуванні загальним майном. Як показує судова практика, відключення, приміром, електропостачання за борги з внесків цілком допускається (див., наприклад, постанову ВС від 22.07.2020 у справі № 210/19958/15-ц*). Головне — прописати можливість обмежувати у використанні загального майна.

* Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/90643564.

Підсумок. Статус «власник» автоматично означає «учасник ОСББ». А оскільки власник бере участь в об’єднанні, то й обов’язки співвласника треба виконувати (у тому числі сплачувати внески і платежі).

А ось якщо у співвласників є претензії до рішень ОСББ, то можна організувати їх перегляд. Зібрати ініціативну групу з трьох осіб та провести загальні збори співвласників. Якщо ж перегляд не відбудеться, а співвласник вважає, що його права було цим порушено, — оскаржити неприйнятне рішення в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі