Теми статей
Обрати теми

ОСББ прибирає чужу територію: можна?

Амброзяк Наталя, юрист
Забезпечити комфорт співвласників у багатоквартирному будинку — основне завдання ОСББ. І тут усі засоби добрі. Але чи допустимі вони? Наприклад, чи може ОСББ платно прибирати чужу територію? Усе не так однозначно, як здається на перший погляд…

Що в теорії? З боку спецнормативки, по суті, перешкод для прибирання чужої території за гроші немає.

По-перше, згідно зі ст. 21 Закону про ОСББ кошти об’єднання складаються, зокрема, з коштів, отриманих з інших джерел, що спрямовуються на виконання статутних цілей ОСББ.

По-друге, згідно зі ст. 16 Закону про ОСББ серед прав об’єднання укладення договорів та господарське забезпечення діяльності об’єднання у порядку, встановленому законом, для виконання його статутних завдань.

По-третє, ОСББ, як неприбуткова організація, може здійснювати підприємницьку діяльність. Головне, щоб вона відповідала меті, для якої об’єднання було створене, сприяла її досягненню і щоб не було заборони на неї в інших законах (ст. 86 ЦКУ).

З боку статусу неприбутківця* і ПКУ, теж усе цілком у межах законності. Адже тут основними критеріями, які важливі в цій ситуації, є:

* Про цей статус детальніше див. «Статус неприбутковості для ОСББ» номера.

— заборона в статуті на розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частини між засновниками, членами такої організації, працівниками (крім зарплати, нарахування ЄСВ), членами органів управління та іншими пов’язаними особами. До речі, у Типовому статуті ОСББ обмеження діяльності об’єднання також сформульовано з акцентом на заборону розподілу прибутку між співвласниками (п. 2 розд. ІІ Типового статуту ОСББ);

— отримані доходи (прибутки) повинні використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання ОСББ, реалізації цілей (завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (п.п. 133.4.2 ПКУ).

Тобто робиться акцент не на способі отримання доходу (прибутків), а на його використанні. Здебільшого це не суперечить і статутним завданням ОСББ. А такими, нагадаємо, є (п. 3 розд. ІІ Типового статуту ОСББ):

— забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном;

— забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території;

— сприяння співвласникам в отриманні ЖК та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами;

— забезпечення виконання співвласниками своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю об’єднання.

А як на практиці? На жаль, усе не так райдужно, як того би хотілося. Зокрема, в ситуації з платним прибиранням чужих територій не виключаємо проблем з боку податківців.

Вони вважають будь-яку діяльність, що виходить за межі типової діяльності ОСББ (без мети отримання прибутку, крім передачі в оренду нежитлових приміщень), позастатутною й такою, що передбачає отримання прибутку. А отже, доходять висновку фіскали, це не відповідає статусу неприбутківця, оскільки є порушенням п.п. 133.4.2 ПКУ. Тому вони можуть позбавити ОСББ статусу неприбуткової організації та виключити з Реєстру неприбутківців (див., наприклад, лист ДФСУ від 07.12.2018 № 5141/6/99-99-15-02-02-15/IПК).

Звідси висновок: на наш погляд, прибирати чужі території за гроші можна. Але якщо так робити, то треба бути готовим до спорів із податківцями щодо статусу неприбутківця. При цьому аргументи на користь ОСББ, безумовно, є!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі