Теми статей
Обрати теми

Відшкодування витрат співвласника

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Була аварійна ситуація — треба було терміново прочистити загальну каналізацію усього будинку. Оскільки з головою ОСББ зв’язатися не вдалося, один із мешканців викликав організацію (юрособу) для виконання робіт. Відповідно роботи мешканець оплатив особистими коштами. Рахунок і акт виконаних робіт надав голові ОСББ. Чи може ОСББ відшкодувати понесені витрати мешканця? Як таку виплату оформити?

Відповідь на запитання: «можна чи ні», передусім, обертається навколо виконання однієї з умов перебування ОСББ в статусі неприбуткової організації. Йдеться про заборону на розподіл доходів серед засновників (учасників)* такої організації, працівників (окрім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших, пов’язаних із ними осіб (п.п. 133.4.1 ПКУ). При цьому не вважається розподілом фінансування витрат, визначених п.п. 133.4.2 ПКУ, тобто витрат на утримання об’єднання, реалізацію мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених у засновницьких документах об’єднання.

* Навіть за відсутності формальної процедури вступу в члени (учасники) ОСББ, кожен співвласник є членом ОСББ. Такий висновок виходить із ст. 10, 15 Закону про ОСББ (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 9, с. 29).

Тобто важливо з’ясувати: чи можна вважати компенсацію понесених витрат мешканцем багатоквартирного будинку на виконання аварійних робіт розподілом доходів серед співвласників? І як оформити йому виплату, щоб не злетіти з неприбуткового статусу?

Відразу відсікаємо оформлення компенсації витрат мешканця як виплати йому нецільової благодійної допомоги. Тут наявне порушення п.п. 133.4.1 ПКУ, за яке позбавляють неприбуткового статусу («Податки & бухоблік», 2019, № 76, с. 15, 2020, № 9, с. 29). У цьому випадку можлива звичайна компенсація (відшкодування) витрат мешканця.

Нагадаємо: основна діяльність ОСББ полягає в здійсненні функцій, що забезпечують (ст. 4 Закону про ОСББ, лист ДФСУ від 18.10.2016 № 22489/6/99-99-15-02-02-15):

— реалізацію прав співвласників на володіння і користування спільним майном співвласників;

— належне утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території;

— сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами і виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних із діяльністю об’єднання.

Як бачимо, належне утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, а отже, і здійснення усіх необхідних заходів для усунення аварійних ситуацій відносно такого майна** — це одна з основних функцій ОСББ, для яких воно, власне, створене.

** Безумовно, йдеться про спільне майно багатоквартирного будинку, визначення якого є в ст. 328 ГКУ і п. 6 ст. 1 Закону № 417, а не приватне майно кожного мешканця.

Зокрема, труби загальної каналізації — це майно, яке однозначно належить до спільного майна мешканців. Отже, усунення неполадок і аварійних ситуацій із таким майном — прямий обов’язок самого ОСББ, а не окремо взятого мешканця. Тобто компенсація витрат, понесених мешканцем на усунення поломок спільного майна (каналізації), не може вважатися фінансуванням потреб такої фізичної особи. А раз так, то не можна вважати виплату компенсації нецільовим використанням коштів ОСББ і, відповідно, розподілом доходів між власниками (учасниками). Отже, компенсація витрат фізичній особі (безумовно, за наявності усіх первинних документів, що підтверджують понесені ним витрати на благо ОСББ) не буде підставою для виключення ОСББ з неприбуткового Реєстру.

Суму компенсації можна або:

— виплатити грошовими коштами мешканцеві;

— чи врахувати в рахунок майбутніх внесків (платежів) таких мешканців.

ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Врахуйте: сума компенсації понесених витрат розглядатиметься з метою оподаткування як додаткове благо (п.п. «г» п.п. 164.2.17), тобто оподатковуватиметься ПДФО за ставкою 18 % і військовим збором — за ставкою 1,5 %. ЄСВ не буде, оскільки з мешканцем ні договір підряду, ні договір послуг не укладався (ст. 7 Закону № 2464). На руки (до зарахування) вийде сума за вирахуванням податків, тобто менше, ніж фактично було витрачено мешканцем. Якщо документи оформити на ОСББ, то за договором доручення компенсація витрат не оподатковується ПДФО. Хоча податківці і тут можуть побачити дохід.

Приклад. Один із мешканців оплатив роботи з усунення аварії каналізації, яка належить до спільного майна багатоквартирного будинку. Надав правлінню ОСББ акт виконаних робіт і квитанцію в сумі 10000 грн (без ПДВ).

Перший варіант. ОСББ компенсує витрати мешканця, виплативши йому витрачені грошові кошти.

Другий варіант. ОСББ компенсує витрати, але компенсацію не виплачує готівкою, а враховує в рахунок майбутніх платежів.

Компенсація об’єднанням витрат співвласника багатоквартирного будинку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

дебет

кредит

1

Нараховано членські внески

377

4841

1000

(1) Перший варіант

2

Нараховано дохід фізичної особи — мешканця на підставі документів, що підтверджують його витрати

977

685

10000

3

Утримано ПДФО з суми виконаних робіт (18 %)

685

641

1800

4

Утримано ВЗ з вартості робіт за ЦПД (1,5 %)

685

642

150

5

Виплачено суму компенсації за вирахуванням податків

685

301

8050

6

Списано витрати на фінрезультат

793

977

10000

7

Визнано дохід від цільового фінансування

4841

719

10000

8

Списано дохід на фінрезультат

719

793

10000

(2) Другий варіант

Пп. 2 — 4, як у першому варіанті

5

Проведено залік*

685

377

1000

Пп. 6 — 8, як у першому варіанті

* Така проводка буде щомісячно до повного погашення заборгованості перед мешканцем.

У першому варіанті не забудьте про обмеження в готівкових розрахунках із фізособами у розмірі 50 тис. грн на день за одним або декількома платіжними документами. Готівкові обмеження діють протягом дня в розрахунках з однією особою в обидві сторони.

Втім, можна погасити заборгованість шляхом перерахування коштів на його рахунок із поточного рахунку ОСББ. Такі операції вважаються безготівковими.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі