Теми статей
Обрати теми

Товар пропав у дорозі: чи складати зменшуючий РК?

Адамович Наталія, податковий експерт
На дату відвантаження товару (передачі перевізникові) продавець склав ПН. Товар пропав у дорозі. Чи повинен покупець реєструвати РК до ПН, складеної на зниклий товар, якщо товар так і не отриманий?

Складати РК до відвантажувальної ПН, товар з якої втрачений у дорозі, чи ні, залежить від того, чи відбулася подія, пов’язана з постачанням/поверненням товару.

Якщо перша подія — відвантаження товару, то за загальним правилом ПЗ у постачальника виникають на дату відвантаження (п. 187.1 ПКУ). Під відвантаженням податківці розуміють початок процесу фізичного переміщення товару від місця його постійного знаходження/зберігання у постачальника, а не дату отримання товару покупцем.

Тобто датою виникнення ПЗ з ПДВ у такому разі вважають дату, на яку припадає початок передачі товару від постачальника до покупця або організації, що здійснює доставку цього товару (див. листи ДПСУ від 21.05.2021 № 1977/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 18.11.2020 № 4742/ІПК/99-00-05-06-02-06 і від 04.09.2020 № 3698/ІПК/99-00-05-06-02-06). При цьому дата виникнення ПЗ у продавця не залежить від дати переходу права власності на товар до покупця (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 71, с. 2). Водночас, якщо ризики і контроль, пов’язані з товаром, переходять до покупця:

1) у момент передачі товарів перевізникові (покупець оприбуткував їх собі на баланс як товари в дорозі) — то зменшувати ПЗ з ПДВ через подальшу втрату товару перевізником у продавця підстав немає (оскільки перша подія, пов’язана з постачанням товару, відбулася і завершена у момент передачі товару перевізникові).

Покупцеві ж за ситуації, коли товар доставляє перевізник і дати відвантаження/отримання не збігаються, враховуючи норми п. 198.2 ПКУ, спокійніше відображати ПК тільки після фактичного отримання товарів і пропорційно з фактично оприбуткованим товаром. І якщо товар так і не отриманий від перевізника (загублений ним), то є підстави ПК і зовсім не відображати.

Проте будьте уважні. Є консультації, де податківці наполягають на ранньому відображенні покупцем ПК (синхронно з відображенням продавцем ПЗ) — ще доки товар в дорозі, вважаючи, що датою отримання товару покупцем є дата початку передачі товару перевізникові (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 78, с. 2). Керуючись таким підходом, покупець, отримавши від постачальника зареєстровану ПН, включає в ПК усю суму вхідного ПДВ. А далі, за фактом втрати товару перевізником, на частину товару, якого не вистачає, зобов’язаний буде нарахувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ;

2) після транспортування (товар прибуткується за фактичною кількістю) — то продавець у такому разі за фактом втрати товару в дорозі може скласти зменшуючий РК за аналогією з поверненням товару. На те, що в цій ситуації продавець має право згідно зі ст. 192 ПКУ скласти РК до податкової накладної, складеної на покупця таких товарів, і зменшити ПЗ при реєстрації такого РК покупцем, вказують податківці (див. БЗ 101.15, а також БЗ 101.16, що діяла до 17.07.2020).

При цьому продавець за втраченими товарами (які не будуть використані в госпдіяльності) повинен компенсувати ПК, відображений при їх придбанні, шляхом нарахування компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ.

У свою чергу, покупець, отримавши від постачальника зареєстровану ПН у разі втрати перевізником усього товару, не має права ставити ПК за зареєстрованою ПН (адже товар так ним не отриманий). А ось при частковій втраті товару відобразити ПК покупець зможе тільки на суму ПДВ, з урахуванням зменшуючого РК. І хоча в карантинний період загрози штрафу за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію ПН/РК немає (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), отриманий від постачальника зменшуючий РК краще зареєструвати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі