Теми статей
Обрати теми

Нестачі в межах норм

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Виявлені під час інвентаризації нестачі ТМЦ можуть мати звичайну природу, не залежну від людського чинника. Такі нестачі зазвичай є нормальними — що відбуваються у межах господарської діяльності, якщо вписуються у встановлені норми. Давайте розберемося, як ідентифікувати втрати в межах норм і правильно списати їх в обліку.

Природні втрати ТМЦ

Природні втрати — це зміна кількості (маси) внаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей при збереженні якісних характеристик товару. Тобто природними втратами є кількісні втрати ТМЦ, причиною яких стали нормальні природні процеси: випаровування вологи, вивітрювання, розпилення, рокришення, розлив рідких товарів тощо.

При цьому природні нестачі ТМЦ, виявлені при інвентаризації, повинні вписуватися у встановлені для них норми.

Усе, що понад ці норми, — є понаднормовими втратами, які розглядають як використання ТМЦ у негосподарській діяльності (див. в статті «Облік наднормативних нестач» цього номера).

Врахуйте! До понаднормових відносять і усі «неприродні» втрати, незалежно від їх розміру — втрати внаслідок псування ТМЦ, розкрадання, недотримання правил транспортування, зберігання, реалізації.

Норми природного убутку: які використовуємо?

На думку податківців, орієнтуватися слід на норми природного убутку, затверджені компетентним органом. На сьогодні діє безліч нормативно-правових актів, що регламентують норми природного убутку, хоч деякі зних розроблені ще у 80-х роках.

А якщо норми природного убутку не встановлені? Чи можна визначити такі норми самостійно? Адже за відсутності норм природного убутку будь-які втрати запасів вважаються понаднормовими (абз. четвертий п. 4 розд. IV Положення № 879). Податківці відкидають таку можливість (див. лист ДФСУ від 29.03.2018 № 1286/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Хоча, на наш погляд, якщо нормативно затверджені норми відсутні, то підприємство може затвердити їх самостійно. Таку ідею підтримують і суди: див., постанову Шостого апеляційного адмінсуду від 14.07.2020 у справі № 640/10521/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/90396149, де визнали, що самостійно розроблені норми природного убутку зерна, які були визначені внутрішнім наказом по підприємству, діють і можуть застосовуватися.

Як застосовувати норми?

По-перше, норми природного убутку застосовують тільки після того, як установлено факт нестачі ТМЦ, тобто проведена інвентаризація. Списувати природний убуток до встановлення факту нестачі не можна.

По-друге, якщо сума виявленої нестачі менше встановлених норм природного убутку, то списують тільки суму фактичної нестачі.

По-третє, якщо на певний вид ТМЦ усе-таки немає затверджених норм, убуток цінностей розглядається як нестача понад норм.

Облік нестач у межах норм

Бухгалтерський облік. Нестачі ТМЦ у межах норм, виявлені під час інвентаризації, слід списати з балансу. Якщо нестачі в межах норм виявлені в цехах, їх вартість включаємо до складу загальновиробничих витрат і відносимо на рахунок 91 (п.п. 15.9 НП(С)БО 16). В інших випадках нестачі в межах норм включаємо до складу інших операційних витрат (п. 20 НП(С)БО 16) за дебетом субрахунку 947.

Роздрібні торговці, які ведуть облік товарів за цінами продажу, списують також відповідну суму торговельної націнки (п. 5.7 Методрекомендацій № 2). У цьому випадку списання первісної вартості відображають проводкою: Дт 947 — Кт 282, а списання торговельної націнки — записом: Дт 285 — Кт 282.

Зверніть увагу! Матеріальної відповідальності за виявлені втрати в межах норм природного убутку немає. Тому суму втрат у межах норм відображати за дебетом субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей» не треба.

Податок на прибуток. Нестачі в межах норм відображають за бухгобліком. На суми природного убутку товарів у ПКУ різниць не передбачено (див. лист ДФСУ від 15.02.2019 № 561/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

ПДВ. Виявлені під час інвентаризації нестачі запасів у межах норм розцінюються як господарські. Тому нараховувати компенсуючі ПЗ на нестчі у межах норм не треба.

Проте у податківців інша позиція. Вони вважають, що компенсуючі ПЗ не нараховуються, тільки якщо вартість списаних у межах норм природного убутку запасів включається до ціни іншої продукції. В інших випадках вони вимагають компенсувати «вхідний» податковий кредит податковими зобов’язаннями згідно з п. 198.5 ПКУ (див. листи ДПСУ від 16.03.2021 № 974/ІПК/99-00-21-03-02-06 і від 04.02.2020 № 451/6/99-00-07-03-02-06/ІПК, БЗ 101.04).

Для таких вимог немає підстав — адже, втрати внаслідок природного убутку не можуть вважатися негосподарським використанням або іншою операцією, що вимагає нарахування ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Тим, хто не хоче сперечатися з податківцями, краще закласти норму природного убутку у калькуляцію ціни одиниці продукції, що виготовляється / товару, що продається, а роздрібним торговцям — у торговельну націнку. Таке включення зафіксувати документально (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 54, с. 3).

Приклад. Під час інвентаризації торговельної площі магазину виявлена нестача товару в межах норм природного убутку на суму 500 грн. Норми втрат, установлені для магазинів самообслуговування, закладені в ціну (націнку) товарів, що продаються.

Облік списання нестач у межах норм

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Списано вартість виявленої нестачі товару в межах норм

947

281

500

2

Списано торговельну націнку

282

285

125

3

Віднесено на фінрезультат втрати товару в межах норм

791

947

500

висновки

  • При списанні природних втрат ТМЦ орієнтуємося на норми, затверджені компетентними органами. Самостійно затверджені норми податківці не визнають.
  • Жодних прибуткових коригувань щодо втрат у межах норм не передбачено.
  • Втрати в межах норм податківці вимагають або закладати в ціну оподатковуваної продукції, або компенсувати нарахуванням ПЗ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі