Теми статей
Обрати теми

Помилка в ставці: як виправити ПН

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
При постачанні сільгосппродукції в ПН припустилися помилки. Замість ставки 14 % була зазначена ставка 20 %. Як виправити помилку?

Податківці вважають, що сумові помилки потрібно виправляти у два етапи: обнулити ПН зменшуючим РК і скласти нову правильну ПН. Це може привезти до штрафу за несвоєчасну реєстрацію нової ПН (окрім карантинного періоду). Проте помилку в ставці податківці дозволяють правильно виправляти — одним РК. Це стосується виправлення помилок і в традиційних ставках, коли замість нуля або 7 % застосували 20 %, і щодо нової сільгоспставки, коли замість 14 % застосували 20 %.

У цей РК спочатку вноситься неправильний запис зі знаком «мінус», а потім правильний. А причина коригування у разі помилки в ставці — «104» «Зміна номенклатури» (див. лист ДПСУ від 21.07.2021 № 2872/ІПК/99-00-21-03-02-06, № 2875/ІПК/99-00-21-03-02-06 // «Податки & бухоблік», 2021, № 61, с. 22).

На жаль, із запитання незрозуміло, що з підсумковою сумою постачання (включаючи ПДВ). Тут можуть бути два варіанти:

1. Якщо сторони вирішили базу оподаткування залишити незмінною, то через таку помилку загальна сума постачання (включаючи ПДВ) зміниться (зменшиться). За відсутності домовленості на такому варіанті, імовірно, наполягатимуть податківці виходячи з того, що ПДВ накручується на вартість товару.

2. Якщо сторони домовилися не змінювати загальну суму постачання (включаючи ПДВ), то зміниться база оподаткування (залежно від ситуації буде відкоригована або ціна одиниці, або кількість). Імовірніше, постачальник наполягатиме на збільшенні ціни одиниці (без ПДВ). За відсутності домовленості він може аргументувати тим, що ЦКУ зобов’язує покупця оплатити товар у розмірі, встановленому договором (ч. 1 ст. 691), а отже, змінювати загальну вартість — порушувати вимоги ЦКУ.

Перший варіант вирішується досить просто. Проілюструємо на прикладі.

Приклад. Постачальник відвантажив 10 одиниць товару за ціною 100 грн (без ПДВ). Була застосована ставка 20 %, а потрібно було 14 %. Помилкова сума постачання становить 1200 грн (у тому числі ПДВ), правильна — 1140 (у тому числі ПДВ). РК виглядає так:

img 1

Таким чином, при незмінній базі оподаткування зменшиться загальна сума постачання (включаючи ПДВ), тобто постачальник повинен повернути надміру отримані кошти (60 грн).

Другий варіант трохи складніший. Якщо перераховується ціна одиниці товару (без ПДВ), то вона становитиме 105,26 грн (без ПДВ). А РК виглядатиме так:

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі