Теми статей
Обрати теми

Страхування посівів

Адамович Наталія, податковий експерт
Сприятливі погодні умови — одна з умов щедрого урожаю. Проте погода буває мінливою, тому може призвести до його загибелі внаслідок посухи, граду, злив. І щоб хоч якось мінімізувати збиток, сільгоспникам доводиться страхувати посіви. У статті розповімо про те, як страхування посівів відобразити в обліку.

Щоб мінімізувати ризики втрати урожаю, частина аграріїв проводить страхування своїх посівів. Страхування урожаю на сьогодні — справа добровільна (п. 22 ст. 6 Закону про страхування). Сільгосптоваровиробник приймає рішення про доцільність страхування, спираючись виключно на свою оцінку ризиків, страх втратити урожай і на свої фінансові можливості.

А ось держпідтримка на агрострахування за Законом4391 сільгоспникам поки що не доступна: у держбюджеті не передбачені кошти для виплати субсидій на агрострахування. Єдине, тим аграріям, хто не може дозволити собі страховку, при загибелі усіх посівів можуть призначити дотацію на компенсацію збитку, механізм відшкодування якої затверджений постановою КМУ від 11.08.2021 № 885 (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 77, с. 26).

Сільгоспники, що вирішили добровільно застрахувати свій урожай, можуть обрати види страхування (страхові продукти) на такі періоди страхування:

— для озимих культур — з моменту відновлення весняної вегетації до моменту збирання врожаю;

— для ярових культур — з моменту появи сходів до моменту збирання.

Умови агрострахування зазначають у договорі, який сільгосппідприємство-страхувальник укладає із страховиком.

Страховий випадок за таким договором зазвичай виникає при настанні певної події або їх комбінації в одному або декількох страхових ризиків, зазначених у договорі, в результаті якого відбулося пошкодження або загибель застрахованої сільгосппродукції. І це призвело до недоотримання або неотримання урожаю на усій або частині площі посіву та завдало збитку страхувальнику.

Факт настання страхового випадку за ризиками, що страхуються, визначає страховик за заявою страхувальника про настання страхового випадку шляхом огляду потерпілих полів (ділянок) посівів застрахованої сільгосппродукції.

Бухгалтерський облік

Страхові платежі. Якщо сільгоспник страхує свої посіви на випадок загибелі, то суми страхових внесків, сплачених страховій компанії за страхування урожаю, включаються до складу собівартості культури, яка була застрахована, як інші прямі витрати (п. 2.20 (а) Методрекомендацій № 132).

Зазвичай аграрії страхують посіви на строк, який не перевищує періоду виробництва сільгосппродукції, тому, зважаючи на специфіку їх обліку,

вартість страхування відноситься до собівартості продукції поточного року одразу у момент набуття чинності договором страхування

Тобто страховий платіж одразу включаємо до складу собівартості культури, яка була застрахована, як інші прямі витрати: Дт 231 — Кт 655 «За страхуванням майна».

Страхове відшкодування. Що стосується отримання страхового відшкодування від страхової компанії при настанні страхового випадку, то суму страхового відшкодування, отриманого від страховика (компенсацію збитків), сільгоспник відносить до складу доходів: Дт 377 — Кт 746 «Інші доходи» (п. 19 НП(С)БО 15). Аграрій визнає такий дохід у бухобліку в періоді складання страхового акта.

Податок на прибуток

Незалежно від того, проводить сільгосппідприємство коригування фінрезультату до оподаткування на різниці згідно з розд. III ПКУ чи ні, страхові платежі відображають в обліку з податку на прибуток тільки за бухгалтерськими правилами.

Не вимагає окремих коригувань й операція отримання страхового відшкодування у разі настання страхового випадку.

Єдиний податок

У сільгосппідприємств, які є платниками ЄП групи 4, операції із страхування на оподаткування не впливають. Адже базою для розрахунку єдиного податку у таких осіб є площа сільськогосподарських земель (п. 293.9 ПКУ).

ПДВ

Ні сума страхових платежів, яку сплачує агропідприємство при страхуванні посівів, ні отримання страхового відшкодування від страхової компанії у зв’язку з настанням страхового випадку, не впливатимуть на ПДВ-облік агропідприємства. Річ у тому, що згідно з п.п. 196.1.3 ПКУ операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, що мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів і страхових агентів, не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Тому страховий платіж, який сільгоспник сплачує як плату за послуги страхування, ПДВ не оподатковують, ПК з ПДВ при сплаті страхових платежів не буде. Вартість послуги страхування (суму страхового платежу) сільгосппідприємство відображає в рядку 10.4 декларації з ПДВ і в додатку Д1 таку операцію не розшифровує.

При отриманні страхового відшкодування від страхової компанії при настанні страхового випадку такі суми так само не є об’єктом оподаткування ПДВ (п.п. 196.1.3 ПКУ). Це підтверджують і податківці (див. лист ДПСУ від 27.05.2021 № 2073/ІПК/99-00-21-03-02-06, консультацію з БЗ 101.11). Враховуючи, що отримання страхового відшкодування не пов’язане з постачанням товарів послуг, у рядку 5 декларації з ПДВ сільгосппідприємство його суму не відображає.

Приклад. Договір страхування посівів озимини укладений на період з моменту відновлення весняної вегетації до моменту збирання врожаю на суму 800 тис. грн. Страховий платіж становить 90 тис. грн. і підлягає оплаті одноразово. У результаті настання страхового випадку виплачена сума страхового відшкодування — 600 тис. грн.

Облік страхових платежів і страхового відшкодування

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Страховий платіж

1

Укладено договір із страховою компанією та сплачено страховий платіж

655

311

90000

2

Суму страхового платежу зараховано до складу собівартості посіяної продукції

23*

655

90000

Страхове відшкодування

3

Нараховано суму страхового відшкодування

377

746

600000

4

Отримано суму страхового відшкодування

311

377

600000

* На фінансовий результат страховий платіж вплине в періоді визнання доходів від реалізації сільгосппродукції у складі собівартості (п. 7 НП(С)БО 16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі