Теми статей
Обрати теми

Проблеми пені за результатами перевірок

Павленко Олексій, податковий експерт
Люблять податківці після перевірок, окрім донарахування недоплачених сум податків-зборів, потім («бонусом») ще й радувати платників нарахуванням пені за ці недоплати за усі минулі періоди, у яких висіла недоїмка. Але чи законне нарахування пені за ці минулі періоди? На наш погляд, відповідь залежить від того, коли була завершена перевірка — до 01.01.2021 р. чи після цієї дати. Якщо до — то позиція судів щодо цього питання усталено ліберальна. Черговий яскравий тому приклад — доволі свіжа постанова ВС*, яка, гадаємо, буде цікавою нашим читачам.

* Постанова ВС від 06.08.2021 р. у справі № 420/432/20 (reyestr.court.gov.ua/Review/98839733).

Суть спору. ДПС за результатами перевірки, проведеної у 2017 році, було нараховано ТОВ мільйонну суму пені за минулі періоди, від періоду заниження податкових зобов’язань. ТОВ звернулось до суду з позовом до ДПС, зокрема про визнання неправомірним ППР щодо нарахування ТОВ пені за результатами перевірки.

Позиції сторін. ТОВ в обґрунтування своїх позовних вимог стверджувало, що ДПС неправомірно нарахувала в інтегрованій картці платника суму пені, оскільки ТОВ у десятиденний строк сплатило всю суму податкових зобов’язань, визначених у ППР за результатами перевірки. ТОВ наполягало на тому, що у податкового органу відсутні підстави для нарахування пені на суму заниження податкових зобов’язань та за весь період такого заниження. А нарахування пені може здійснюватися лише після закінчення граничного строку сплати зобов’язання (визначеного в ППР за результатами перевірки) — тобто з моменту узгодження податкового зобов’язання.

Податківці ж наполягали, що таке нарахування пені не суперечить нормам ст. 129 ПКУ.

Вирішення справи судом. Суд зазначив, що спір у цій справі виник щодо правомірності нарахування пені за умови визначення грошового зобов’язання контролюючим органом. І додав, що редакція ст. 129 ПКУ, яка діяла до 01.01.2017 р., дійсно передбачала нарахування пені за весь період заниження податкового зобов’язання на суму такого заниження, оскільки платник весь період, коли не декларував та не сплачував податки, користувався коштами, які був зобов’язаний, але не сплатив до бюджету.

Але з 01.01.2017 р. норми ст. 129 ПКУ були викладені в новій редакції. І за цією редакцією суд спирався на п.п. 129.1.1 ПКУ, згідно з яким при нарахуванні суми грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, нарахування пені розпочинається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податкового зобов’язання, визначеного цим ПКУ (у т. ч. за період адміністративного та/або судового оскарження). Саме на цій підставі суд зазначив, що у випадку донарахування платнику суми грошового зобов’язання за результатами перевірки нарахування пені розпочинається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податкового зобов’язання саме за ППР, складеним за результатом перевірки. Аналогічна правова позиція викладена ВС, зокрема у постановах від 27.11.2018 р. у справі № 822/2591/17, від 05.12.2019 р. у справі № 520/10442/18 та від 11.02.2021 р. у справі № 825/1198/17 (ср. ).

Тому нарахування пені за весь період заниження податкового зобов’язання суд визнав незаконним і скасував ППР.

Думка редакції. Ми цілком згодні з позицією ВС у цьому питанні, з висновками й аргументами суддів. До того ж це (див. вище) далеко не перше ліберальне судове рішення з подібних справ. На законності саме такого розуміння/тлумачення чинних тоді норм ст. 129 ПКУ ми наполягали ще в «Податки & бухоблік», 2019, № 12, с. 4.

Але акцентуємо, що у згаданих рішеннях йдеться про нарахування фіскалами пені, яке здійснювалось за перевірками, що були завершені у періоді починаючи з 2017 року і до 01.01.2021 р. (!) і в редакції ст. 129 ПКУ, яка діяла саме у цьому періоді. Нагадаємо, що норми пп. 129.1.1 і 129.1.2 ПКУ, що діяли з 2017 року і до 01.01.2021 р., були дуже схожі. Хіба що перша була захватом ширше, оскільки у ній йшлося про нарахування пені на «грошове зобов’язання», а в другій на «податкове»… Але, незважаючи на це і навіть на ліберальні судові рішення, податківці й після 01.01.2017 р. продовжували за підсумками перевірок нараховувати пеню за весь період заниження податкового зобов’язання. Тому, якщо вам за перевірками, які були завершені до 01.01.2021 р., фіскали нарахували пеню за весь період заниження донарахованого зобов’язання, ви можете відбити такі суми в суді, посилаючись на це та інші згадані вище судові рішення.

Пеня з 2021 року. Чому ми умовно обмежили цей період початком 2021 року? Тому що з цієї дати норми «пеневої» ст. 129 ПКУ знову зазнали чергових змін. І на цей раз фіскальних.

Норму п.п. 129.1.2 ПКУ майже повернули до редакції, що діяла до 2017 року

І в ній тепер зазначено, що на суму виявленого перевіркою заниження податкового та/або іншого (!) зобов’язання пеня нараховується починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником цього зобов’язання за відповідний податковий (звітний) період, щодо якого виявлено заниження, і за весь період заниження (!) (у тому числі за період адмін- та/або судового оскарження). До того в ст. 129 ПКУ було додано п.п. 129.3.41 ПКУ, в якому чітко прописали механізм нарахування пені згідно з п.п. 129.1.2 ПКУ (дату закінчення, період і момент, в який нараховується пеня). А саме: нарахування пені, передбаченої п.п. 129.1.2 ПКУ, закінчується в день настання строку погашення грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами перевірки. Така пеня нараховується в день закінчення її нарахування за весь період заниження податкового зобов’язання, починаючи з дня, визначеного п.п. 129.1.2 ПКУ, по день закінчення.

А норма п.п. 129.1.1 ПКУ (у частині, щодо податкових перевірок), як і раніше, регламентує нарахування пені у разі несвоєчасної сплати платником податкового зобов’язання за ППР, складеним за результатом перевірки. Тобто цими змінами все чітко розкладено по фіскальних полицях. Підпунктами 129.1.2 та 129.3.41 ПКУ знов узаконено стягнення пені за минулі періоди — від дати виникнення недоплати податкового, а також іншого (!) зобов’язання, що донараховується на перевірках ДПС.

Зазначимо ще такий момент, на якому наголошують судді і в цій, і в інших згаданих постановах ВС. Вони відзначають, що право на нарахування пені виникає у фіскалів після проведення перевірки та оформлення її результатів. Це є обов’язковою умовою, за якої розпочинається процедура нарахування пені**. Тому, оскільки на момент застосування такої процедури вже діяла норма у новій редакції, саме за правилами цієї норми і має відбуватись таке нарахування.

** При складанні актів перевірок в актах суми пені не нараховуються і не зазначаються.

Тобто якщо перевірка платника завершена датою починаючи з 01.01.2021 р., то право фіскалів на нарахування пені за увесь період, починаючи з дати виникнення недоїмки, навряд чи тепер вдасться оскаржити... ☹

Пеня при самовиправленні. А от що стосується нарахування пені у випадках самостійного виправлення помилок, то тут з 01.01.2021 р. суттєвих змін в п.п. 129.1.3 ПКУ не відбулося***. Хоча і тут підфіскалили: поміняли «податкове» зобов’язання на «грошове» (розширивши сферу застосування норми) та прибрали 270 днів для «трансфертного» коригування, фактично підвівши такі випадки під «стандартні» 90 днів.

*** Тут, як і раніше, нарахування пені розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі