Теми статей
Обрати теми

е-Паспорт: майбутнє вже тут

Амброзяк Наталя, юрист
Закон України від 30.03.2021 р. № 1368-IX

Висновок документа

Внутрішньоукраїнський електронний паспорт (е-паспорт) і е-паспорт для виїзду за кордон можна використовувати на території України замість паперового або пластикового паспорта

Закон набув чинності 23.08.2021 р.

Про що йдеться? Суть у тому, що в додатку порталу «Дія» відображатимуться:

— дані з внутрішньоукраїнського та закордонного паспортів;

— інформація про місце проживання (за наявності);

— податковий номер;

— електронний ідентифікатор (QR-код, штрих-код, цифровий код) для перевірки паспорта.

Ці дані можна буде використовувати замість пред’явлення паперового (пластикового) паспорта і закордонного паспорта, а також підтвердження достовірності ідентифікаційного коду (116.09 БЗ). Раніше таке було можливе у рамках експериментального проєкту (див. постанову КМУ від 15.04.2020 р. № 278).

Хто зможе отримати? Формування е-паспорта на порталі «Дія» доступно тим, у кого:

— паспорт у вигляді ID-карточки;

— закордонний паспорт, виданий після 01.01.2015 р. (ч. 1 ст. 141 Закону № 5492* в редакції Закону, що коментується, п. 3 постанови КМУ від 07.05.2014 р. № 152).

* Закон України від 20.11.2012 р. № 5492-VI.

Завантажити е-паспорт в додаток можна добровільно і безкоштовно.

Де (не)використовувати? Використати е-паспорт можна на території України для посвідчення особи, підтвердження громадянства, перетину кордону України при в’їзді, отримання адміністративних та інших послуг (наприклад, при купівлі авіа- чи ж/д квитків, у банку або оформленні КЕП).

е-Паспорт не можна використати у випадках (ч. 3 ст. 141 Закону № 5492):

— перетину кордону України (окрім в’їзду до України);

— в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї;

— в’їзду, перебування, проживання або переміщення в межах прикордонної смуги, виходу в територіальне море і внутрішні води України.

Як використати? Можливі два варіанти:

1) надати безпосередньо в додатку;

2) «поділитися» його електронною копією (коли треба надати копію паперового (пластикового) паспорта/закордонного паспорта).

Як надати та отримати копію е-паспорта? Зверніть увагу: органи держвлади та органи місцевого самоврядування, юрособи і фізичні особи зобов’язані забезпечити перевірку е-паспортів, що пред’являються громадянами України (ч. 2 ст. 141 Закону № 5492).

Проте порядок формування копій е-паспортів та їх перевірки органами держвлади, місцевого самоврядування, юрособами та фізичними особами має визначатися КМУ. Але поки є тільки постанова, яка регулює експериментальне використання е-паспортів (див. вище).

На сьогодні техможливість обмінюватися копіями е-паспорта (завдяки цьому проєкту) мають суб’єкти, список яких див. за посиланням: thedigital.gov.ua/projects/partners.

Можливо, для обміну копіями е-паспортів з держорганами, органами місцевого самоврядування, юр- та фізичними особами останнім знадобиться спеціальне програмне забезпечення/підключення до спецресурсів. Особливо цей момент актуальний при формуванні кадрової документації. Але практика і відповідна постанова КМУ покажуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі