Теми статей
Обрати теми

Платник сільгоспЄП + неплатник = ?

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 05.07.2021 р. № 2651/ІПК/99-00-18-04-03-06

Висновок документа

Аграрій — платник сільгоспЄП, до якого приєднується неплатник сільгоспЄП, не втрачає статусу платника сільгоспЄП у разі дотримання розміру сільгоспчастки

Історія. До 23.05.2020 р., якщо до платника сільгоспЄП приєднувалася інша юрособа, то щоб і надалі у році приєднання бути платником сільгоспЄП, розмір сільгоспчастки за минулий рік мав становити не менше ніж 75 % в усіх осіб окремо, які приєднуються. Тобто, якщо до платника сільгоспЄП приєднувалася юрособа, у якої розмір сільгоспчастки був менше 75 %, то аграрій втрачав статус платника сільгоспЄП.

З 23.05.2020 р. у цій частині відбулися зміни, оскільки з цієї дати:

1) із п.п. 291.4.4 ПКУ взагалі зникла згадка про те, що аграрій, утворений шляхом приєднання, може бути платником сільгоспЄП у році утворення. Тому були побоювання, що платник сільгоспЄП після приєднання повинен буде відмовитися від сільгоспЄП (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 10, с. 24);

2) у п.п. 291.4.3 ПКУ змінився підхід до визначення сільгоспчастки у разі приєднання. Тепер ця вимога стосується не усіх осіб окремо, які приєднуються, а поширюється на усіх учасників такої реорганізації.

Через ці зміни у аграріїв, які вирішили об’єднатися, виникло запитання: як таке об’єднання вплине на можливість бути у році реорганізації платником сільгоспЄП? Відповідь на нього дали фіскали у листі, що коментується.

СільгоспЄП у році утворення. Податківці заявили, що коли до аграрія — платника сільгоспЄП приєднується інша юрособа, то аграрій не втрачає статусу платника сільгоспЄП, якщо дотримується сільгоспчастки на рівні 75 %. Тобто вони дозволили бути платником сільгоспЄП у році утворення шляхом приєднання навіть без прямої вказівки на це у ПКУ.

Висновки фіскалів цілком справедливі. У ПКУ не говориться про те, що в результаті приєднання до платника сільгоспЄП іншої особи він втрачає статус платника сліьгоспЄП. Крім того, норма про те, коли слід подати звітність після приєднання для переходу на сільгоспЄП протягом року, лишилася (п.п. 298.8.2 ПКУ).

Рахуємо частку. У листі, що коментується, фіскали пояснили, що саме законодавець розумів, коли вказав, що 75 % частка «поширюється на усіх учасників такої реорганізації».

На наш погляд, цією фразою законодавець дозволив розмір сільгоспчастки за минулий рік рахувати загалом за даними усіх юросіб, які реорганізуються шляхом приєднання (якщо їх дві, то за даними двох юросіб, три — трьох). А не за кожною окремо. Якби законодавець вирішив, що сільгоспчастку слід рахувати кожній особі окремо, то він про це прямо б і сказав.

Добре, що з цим погоджуються й податківці. Вони заявляють, що сільгоспчастка визначається з урахуванням загальної суми доходів усіх учасників, що реорганізуються шляхом приєднання.

Отже, після 23.05.2020 р., якщо до платника сільгоспЄП приєднується неплатник сільгоспЄП, у якого сільгоспчастка менше 75 %, то це не змушує аграрія, до якого відбулося приєднання (як до 23.05.2020 р.), залишати лави платників сільгоспЄП. Він і надалі буде платником сільгоспЄП, якщо після підрахунку загальної сільгоспчастки усіх суб’єктів, які реорганізуються шляхом приєднання, сільгоспчастка за минулий рік буде не менше 75 %. А той факт, що у когось із приєднанців за минулий рік частка менша за 75 %, на статус платника сільгоспЄП уже не впливає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі