Теми статей
Обрати теми

Віддалений офіс: куди сплачувати ПДФО

Савченко Олена, налоговый эксперт
Лист ГУ ДПС у Харківській обл. від 08.07.2021 р. № 2688/ІПК/20-40-24-04-10

Висновок документа

Якщо співробітник працює дистанційно (вдома) не в офісі роботодавця-юрособи, то така юрособа — податковий агент сплачує ПДФО до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням

Офіс — окремо, працівники — окремо. Сьогодні ситуація, коли віддалений офіс — лише місце реєстрації підприємства, а не місце, в якому співробітники фактично працюють, уже не рідкість. Не останнє слово в цій тенденції сказав карантин.

Сьогодні все більше працівників обирають варіант дистанційної (надомної) форми організації праці.

Але якщо місце роботи такого віддаленого співробітника не збігається з місцем реєстрації їх роботодавця-юрособи, то як сплачувати за них ПДФО? До бюджету за місцем їх реєстрації або за місцезнаходженням юрособи?

Звертаємо увагу: цю ситуацію не варто плутати з тією, коли працівник працевлаштований у відокремлених і структурних підрозділах підприємства, розташованих не за місцезнаходженням головного підприємства. Питання сплати ПДФО/ВЗ/ЄСВ із зарплати таких «філіальних» працівників ми детально розглядали в «Податки & бухоблік», 2021, № 52, с. 8.

Тут же «на арені» дистанційні/надомні працівники, які проживають і виконують роботи в інших містах, населених пунктах (чи в тому ж місті, але поза офісом).

Спершу ознайомимося з нормами двох кодексів, а саме ПКУ і БКУ, які регулюють питання сплати ПДФО, а потім подивимося, що із цього приводу думають податківці.

Порядок сплати ПДФО до бюджету прописаний у п. 168.4 ПКУ і ч. 2 ст. 64 БКУ. Але якихось окремих положень, що стосуються дистанційних/надомних працівників у ньому немає. Отже, підприємствам — податковим агентам у цій ситуації слід дотримуватися загального порядку сплати ПДФО із зарплати таких працівників. Тобто сплачувати податок до податкового органу за місцезнаходженням податкового агента. У цьому випадку не має значення, де проживає і фактично працює працівник.

Переходимо до роз’яснень податківців, адже їх думку із цього приводу знати не завадить. Відповідь на це запитання якраз і знаходиться в листі, що коментується.

Що ж відповіли податківці? Вони підтвердили, що якщо в юрособи немає в інших регіонах відокремлених підрозділів та/або власного чи орендованого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність (неосновне місце обліку), то ПДФО із заробітної плати найманих працівників, у яких місце проживання не збігається з місцезнаходженням юридичної особи, сплачується до місцевого бюджету за місцезнаходженням підприємства, незалежно від місця проживання таких працівників.

ВЗ із зарплати надомних/дистанційних працівників також треба сплачувати за місцезнаходженням податкового агента.

А раз уже зайшла мова про ПДФО/ВЗ, то щоб попередити запитання, відразу ж з’ясуємо, як бути з ЄСВ при схемі роботи: офіс окремо — працівники окремо.

ЄСВ із доходів дистанційних надомних працівників слід сплачувати за місцезнаходженням роботодавця-страхувальника, незалежно від територіального розташування робочих місць найманих дистанційних/надомних працівників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі