Теми статей
Обрати теми

Загальний алгоритм розрахунку лікарняних

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Теорія без практики — мертва, а практика без теорії — сліпа. Відомий вислів дуже влучно характеризує ситуацію з нарахуванням лікарняних. Тож якщо комісія (уповноважений) із соціального страхування прийняла рішення про призначення оплати за листками непрацездатності, перш ніж приступати до розрахунку лікарняних, треба визначитися з його загальним алгоритмом.

Головний документ, на який треба спиратися як під час розрахунку оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, так і допомоги по тимчасовій непрацездатності, що фінансується за рахунок ФСС, — це Порядок № 1266.

У загальному випадку суму лікарняних обчислюємо шляхом множення суми денної виплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті (п. 2 Порядку № 1266). Для наочності представимо це у вигляді формули:

Л = ДВ х К,

де Л — сума лікарняних;

ДВ — денна виплата;

К — кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, що підлягають оплаті.

Зверніть увагу! Хоч під час хвороби працівник втрачає зарплату за робочі дні, але підлягають оплаті саме календарні дні періоду тимчасової непрацездатності, включаючи робочі, вихідні, святкові та неробочі дні. На цьому неодноразово наголошували у своїх роз’ясненнях Мінсоцполітики (лист від 16.09.2015 р. № 523/18/99-15) та ФСС (лист від 18.08.2016 р. № 2.4-46-1431). Навіть якщо лікарняний відкрили у вихідний для працівника день, наприклад у суботу, то слід керуватися загальним правилом і оплачувати всі календарні дні такого лікарняного.

Розмір денної виплати (ДВ) встановлено у відсотках середньоденної зарплати залежно від страхового стажу:

ДВ = ЗПсер х С : 100 %,

де ЗПсер — сума середньоденної зарплати;

С — відсоток оплати лікарняного залежно від загального страхового стажу працівника.

Проте є категорії працівників, яким лікарняні оплачують в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від стажу. Їх перелік, а також розмір показника С для інших працівників див. «Страховий стаж для лікарняних: де взяти, як рахувати?» цього номера.

Переходимо до показника ЗПсер.

Середньоденна зарплата — це ключова складова у розрахунку лікарняних. Визначаємо її в розрахунку на 1 календарний день. І це цілком логічно, оскільки оплачуються календарні дні, що припадають на період тимчасової непрацездатності. Розраховуємо середньоденну зарплату (ЗПсер) за формулою:

ЗПсер = ЗПрп : Крп,

де ЗПрп — сума зарплати у розрахунковому періоді, з якої був стягнутий ЄСВ; Крп — кількість календарних днів у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Отже, із загальним алгоритмом розрахунку лікарняних розібралися. Далі треба визначитися з розрахунковим періодом. До того ж не помилитися з тим, які дні вважаються невідпрацьованими з поважних причин. Про це і поговоримо в наступній статті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі