Теми статей
Обрати теми

Визначаємо розрахунковий період

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Правила визначення розрахункового періоду чітко прописані у Порядку № 1266. Між тим їх застосування на практиці має чимало нюансів, які потребують додаткових пояснень. Наша стаття допоможе з легкістю встановити розрахунковий період для будь-якого випадку непрацездатності.

Розрахунковий період — це період, за який обчислюється середньоденна зарплата для оплати днів тимчасової непрацездатності працівника. Його тривалість визначайте залежно від періоду перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем (пп. 25 — 27 Порядку № 1266). Пропонуємо скористатися для цього таблицею, що наведена нижче.

Тривалість розрахункового періоду

Період перебування у трудових відносинах з роботодавцем

Розрахунковий період

Більше 12 календарних місяців

12 повних календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку*

Менше 12 календарних місяців

Фактична кількість повних календарних місяців перебування у трудових відносинах (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку

Менше одного календарного місяця

Фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку

* Місяць настання страхового випадку — місяць, на який припадає початок тимчасової непрацездатності згідно з лікарняним листом.

Увага! Якщо працівник був прийнятий на роботу у перший робочий день місяця, що не є першим календарним днем, цей місяць не входить до розрахункового періоду. Адже до розрахункового періоду включаються повні календарні місяці у трудових відносинах — з 1-го до 1-го числа (див. лист ФСС від 31.05.2016 р. № 5.2–32-880).

Винятком є ситуації, коли працівник, перед тим як захворіти, перебував у трудових відносинах менше одного календарного місяця. У цьому випадку місяць прийняття буде у грі, навіть якщо він не повний (див. приклад 3 у «Визначаємо розрахунковий період»).

Розрахунковий період визначили? Тоді подивіться, чи немає в ньому місяців, повністю не відпрацьованих з поважних причин? Річ у тім, що

місяці розрахункового періоду, в яких застрахована особа не працювала з поважних причин (з 1-го до 1-го числа), виключаються з розрахункового періоду

При цьому замінювати виключені з розрахункового періоду місяці іншими не потрібно.

Вичерпний перелік поважних причин установлений п. 3 Порядку № 1266. До них належать:

1) тимчасова непрацездатність;

2) відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

3) відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років та 6 років;

4) відпустка без збереження заробітної плати.

Проте Мінсоцполітики до поважних причин відносить також період, коли особа була увільнена від виконання обов’язків за основним місцем роботи для виконання своїх повноважень у виборчій комісії на платній основі (див. лист від 11.06.2019 р. № 311/0/247-19).

І ще один важливий момент. У разі коли на момент настання хвороби особа працює за сумісництвом, розрахунковий період визначаємо за кожним місцем роботи окремо (п. 30 Порядку № 1266).

А тепер перейдемо від теорії до практики.

Приклад 1. Розрахунковий період — 12 місяців.

Працівник, що перебуває у трудових відносинах з роботодавцем з березня 2020 року, захворів з 6 вересня 2021 року.

Розрахунковий період: вересень 2020 року — серпень 2021 року, тобто 12 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують вересню 2021 року — місяцю початку тимчасової непрацездатності.

Приклад 2. Розрахунковий період — менше 12 місяців.

Працівник, прийнятий на роботу з 15 березня 2021 року, був непрацездатним з 2 вересня 2021 року.

Розрахунковий період: квітень — серпень 2021 року. Це 5 повних календарних місяців (з 1-го до 1-го числа) перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем, що передують місяцю настання страхового випадку.

Приклад 3. Розрахунковий період — менше одного місяця.

Працівник працює з 5 серпня 2021 року. Листок непрацездатності відкрито з 8 вересня 2021 року.

Розрахунковий період: фактично відпрацьований час перед настанням тимчасової непрацездатності — з 5 серпня по 7 вересня 2021 року, адже у працівника немає жодного повного (з 1-го до 1-го числа) календарного місяця в трудових відносинах із цим роботодавцем.

Приклад 4. Трудовий договір укладено з першого робочого дня місяця, що не є першим календарним днем.

Працівник був працевлаштований з 2 серпня 2021 року, бо 1 серпня 2021 року — неділя — вихідний день на підприємстві. З 4 жовтня 2021 року він захворів.

Розрахунковий період складе один місяць — вересень 2021 року. Це єдиний повний календарний місяць перебування працівника в трудових відносинах із цим роботодавцем (з 1-го до 1-го числа) перед місяцем настання страхового випадку.

Приклад 5. У розрахунковому періоді — відпустка без збереження зарплати.

Працівник перебуває в трудових відносинах з підприємством з грудня 2018 року. 30 серпня 2021 року він захворів. З 4 по 31 січня 2021 року працівник перебував у відпустці без збереження зарплати за згодою сторін у зв’язку з карантином.

Розрахунковий період: серпень 2020 року — липень 2021 року (12 календарних місяців). Хоч відпустка без збереження зарплати у січні 2021 року почалась не з 1-го числа, а з 4-го (1 січня — Новий рік, 2, 3 січня — вихідні дні), січень 2021 року виключаємо з розрахункового періоду, як повністю невідпрацьований з поважної причини.

Приклад 6. У розрахунковому періоді — зупинення (скорочення) діяльності підприємства.

Працівник, що працює з жовтня 2019 року, перебував на лікарняному з 16 березня 2021 року. На підприємстві з 1 по 30 квітня 2020 року була призупинена робота і працівники отримували допомогу по частковому безробіттю з центру зайнятості.

Розрахунковий період: березень 2020 року — лютий 2021 року (12 календарних місяців). Квітень 2020 року не виключаємо з розрахункового періоду, адже зупинення (скорочення) діяльності підприємства не належить до поважних причин, установлених п. 3 Порядку № 1266 (лист ФСС від 28.05.2020 р. № 1367-11-1).

висновки

  • Тривалість розрахункового періоду залежить від періоду перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем.
  • У загальному випадку розрахунковий період — 12 повних календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, на який припадає початок тимчасової непрацездатності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі