Теми статей
Обрати теми

Порядок № 100*: час розкидати премії

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист від 21.09.2021 р. № 4711-06/46416-07

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Висновок документа

Мінекономіки підтвердило правильність наших висновків щодо врахування премій (у тому числі за місяць) та інших заохочувальних виплат, нарахованих за певний період (квартал, рік тощо), під час обчислення середньої зарплати

Цей лист є відповіддю Мінекономіки на наш запит щодо механізму включення премій у розрахунок середньої за Порядком № 100.

Нагадаємо, що з 04.09.2021 р. цей механізм був оновлений (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 73, с. 2). Змінений абзац третій п. 3 Порядку № 100 ми читали так. «Премії… враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані». Тобто якщо премія квартальна, то вона враховується в заробіток періоду, що дорівнює 3 місяцям (адже вона нарахована за 3 місяці), якщо річна — то період дорівнює 12 місяцям. Саме по цьому періоду й «розмазуємо» премію. З якого моменту починається цей період?

«Премії… враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані». Тобто премія квартальна «розмазується» по 3 місяцях, починаючи з місяця її нарахування (місяці нарахування + наступні 2 місяці), а річна — по 12 місяцях, починаючи з місяця її нарахування (місяць нарахування + наступні 11 місяців).

Як визначити суму премії, яка потрапить у розрахунок? Дивимося, які місяці періоду «розмазування» премії потрапили в розрахунковий період. Далі йдемо за Порядком № 100: «до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії... на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вона нарахована, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період».

Наче все просто. Але окремі незалежні експерти трактували положення абзацу третього п. 3 Порядку № 100 інакше та наганяли туману. Тож щоб розставити всі крапки над «і», ми звернулися до Мінекономіки з проханням надати роз’яснення щодо такої ситуації.

Працівнику надана щорічна відпустка з 13.09.2021 р. У розрахунковому періоді (вересень 2020 року — серпень 2021 року), а саме в січні 2021 року, йому нараховано винагороду за підсумками роботи у 2020 році. До заробітку яких місяців розрахункового періоду слід додати частини суми такої винагороди при розрахунку середньої: до вересня 2020 року — січня 2021 року чи січня — серпня 2021 року?

Відповідь Мінекономіки: винагорода за підсумками роботи за 2020 рік, яка нарахована в січні 2021 року, враховуватиметься при обчисленні середньої зарплати згідно з Порядком № 100 шляхом додавання до заробітку працівника частини винагороди протягом січня — грудня 2021 року.

При обчисленні середньої зарплати для оплати часу щорічної відпустки, яка надається працівнику у вересні 2021 року, необхідно врахувати частину річної винагороди, яка відноситиметься до січня — серпня 2021 року. Для цього суму нарахованої винагороди за підсумками роботи за 2020 рік ділимо на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у 2020 році та помножимо на кількість відпрацьованих ним робочих днів у місяцях розрахункового періоду, до яких належить премія (січень — серпень 2021 року).

Висновок: Мінсоцполітики підтвердило правильність нашого трактування Порядку № 100.

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі