Теми статей
Обрати теми

Пільги з інших податків для підприємств осіб з інвалідністю

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Безумовно, два «найсолодші пиріжки» — це пільги з ПДВ і з прибутку. Але на цьому державна підтримка підприємств, заснованих особами з інвалідністю, передбачена ст. 141 Закону № 875, не закінчується. Є ще низка пільг, якими такі підприємства можуть успішно користуватися. У цій статті нагадаємо деякі з них.

Йтиметься про податок на майно, який об’єднує в собі три податки. Це (див. ст. 265 ПКУ):

(1) податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

(2) плата за землю;

(3) транспортний податок.

Окремо відносно кожного з цих податків ми і розглянемо можливість застосування підприємством осіб з інвалідністю пільг.

Транспортний податок. Одразу скажемо, що відносно сплати цього податку чинне законодавство жодних пільг підприємствам осіб з інвалідністю, як, втім, і іншим платникам, не передбачає. Що стосується двох інших складових, то на деякі послаблення розраховувати можна (детально про «майнові» податки див. «Податки & бухоблік», 2021, № 8).

«Нерухомий» податок. Сплачують цей податок як фізичні, так і юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які володіють об’єктами житлової та/або нежитлової нерухомості (п.п. 266.1.1 ПКУ). Визначальним критерієм, за яким юрособа відноситься до платників «нерухомого» податку, є наявність права власності на об’єкт нерухомості.

При цьому важливо:

об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що знаходяться у власності громадських об’єднань осіб з інвалідністю, не є об’єктом оподаткування

Про це прямо сказано в п.п. «з» п.п. 266.2.2 ПКУ.

Зауважимо: звичайна пільга — це не те ж саме, що відсутність об’єкта оподаткування. Нерухомість, на яку надана пільга, продовжує бути об’єктом оподаткування, а отже, на таку нерухомість треба подавати декларацію (106.07 БЗ). У додатках до «нерухомої» декларації навіть є спеціальні графи (гр. 17 — 19 у додатку 1 і гр. 16 — 18 у додатку 2), передбачені, щоб відображати розмір і суму пільги, а також її код згідно з актуальним Довідником № 104/1. Детально про заповнення «нерухомої» декларації див. «Податки & бухоблік», 2020, № 12, с. 5. А ось несплату «нерухомого» податку згідно з п.п. 266.2.2 ПКУ не можна визнати «податковою» пільгою. До речі, непрямо такий висновок випливає з Довідників № 104/1 і 104/2, адже такої пільги там просто немає. Оскільки у підприємств осіб з інвалідністю відсутній об’єкт оподаткування, то подавати декларацію з податку на нерухоме майно їм не треба. З цим погоджуються і фіскали (106.07 БЗ).

І ще один важливий момент: відносно нерухомості, що знаходиться у власності громадських об’єднань осіб з інвалідністю, ніяких додаткових умов щодо «необ’єктності» таких об’єктів ПКУ не висуває. Тобто:

— підприємству осіб з інвалідністю не треба отримувати відповідного дозволу на отримання пільги, як, наприклад, у випадку зі сплатою земподатку;

— не має значення, користується цією нерухомістю саме підприємство осіб з інвалідністю або здає її в оренду третім особам — у будь-якому випадку «нерухомий» податок воно не платить.

Інакше йдуть справи відносно плати за землю.

Плата за землю. Вона може стягуватися у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної форми власності.

Відразу скажемо: ніякої пільги відносно сплати орендної плати у підприємства осіб з інвалідністю немає.

А ось від сплати земельного податку для громадських об’єднань осіб з інвалідністю звільнення передбачено п.п. 282.1.2 ПКУ. Оскільки йдеться про надання пільги зі сплати земельного податку, то,

з метою використання такого права, підприємству осіб з інвалідністю слід отримувати відповідний Дозвіл (абзац другий п.п. 282.1.2 ПКУ)

Тому підприємству необхідно дотримуватися обов’язкових умов:

1) протягом попереднього календарного місяця кількість осіб з інвалідністю, що мають там основне місце роботи, повинна складати не менше 50 % середньосписочної чисельності штатних працівників облікового складу;

2) фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю протягом звітного періоду має бути не менше 25 % суми загальних витрат на оплату праці.

Тобто з цього випливає, що громадська організація осіб з інвалідністю повинна постійно (щомісячно) контролювати дотримання вимог, які надають право на пільгу.

У разі порушення вимог цієї норми вказані громадські об’єднання осіб з інвалідністю, їх підприємства та організації зобов’язані сплатити суми податку за відповідний період, проіндексовані з урахуванням інфляції, а також штрафні санкції згідно із законодавством.

Також майте на увазі: підприємство позбавляється пільги з податку за землі, які надані в оренду або знаходяться під будинками і спорудами, переданими в оренду (п. 284.3 ПКУ).

Зауважте: за загальними правилами пільговики із земельного податку все одно є платниками земельного податку. Тобто вони повинні подавати «земельну» декларацію. Причому навіть якщо від земподатку звільнені усі земділянки платника, у декларації слід вказувати «нуль» (див. лист ДПСУ від 19.12.2019 р. № 1982/6/99-00-04-04-03-15/ІПК).

Зверніть увагу: якщо ви порушуєте обмежувальні критерії, то втрачаєте право на пільгу. У такому випадку, якщо подаєте декларацію по землі річну, доведеться подати УР. А ось якщо місячну — то все простіше, з місяця втрати пільги, заповнюєте декларацію в загальному порядку. Тому в деяких випадках підприємству простіше вибрати місячний період звітності по землі. Наприклад, місячний період підійде:

— тим, у кого є високі ризики протягом року порушити критерії для отримання пільги;

— у разі, коли протягом року плануєте розірвати або укласти договір оренди землі;

— якщо дозвіл на пільгу наданий не на увесь рік.

Втім, якщо складання уточнюючої декларації для вас не становить труднощів, можна використати і річний порядок звітності.

Отже, громадські об’єднання осіб з інвалідністю, що мають право на пільги зі сплати земподатку, не звільняються від обов’язку подання податкових декларацій за земельні ділянки, з яких земельний податок не стягується через застосування податкових пільг (див. 111.05 БЗ).

При цьому в декларації з плати за землю у графі 14 вказується код відповідної пільги. Згідно з Довідником № 104/1 для підприємств осіб з інвалідністю — це 18010585. Детально про заповнення декларації з плати за землю див. «Податки & бухоблік», 2021, № 8, с. 8.

Висновки

  • Підприємства осіб з інвалідністю за об’єкти житлової і нежитлової нерухомості, що знаходяться у них у власності, «нерухомий» податок не платять і декларацію не подають.
  • Для отримання звільнення від сплати земподатку необхідно отримувати відповідний Дозвіл.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі