Теми статей
Обрати теми

Взаємодія з податковою службою: якщо за місцем обліку активні бойові дії

Казанова Марина, податковий експерт
Підприємство/підприємець знаходиться в зоні активних бойових дій/зоні, яку тимчасово окупували. На які рахунки потрібно сплачувати податки? Як здійснюється обробка електронних документів таких платників податків? Куди звертатись, якщо потрібно надати/отримати документ від податкової в «паперовому» вигляді?

Рахунки для сплати податків. Механізм сплати податків та ЄСВ на період дії воєнного стану не змінювався. Як і не змінювалися реквізити рахунків. Тому, якщо ви сплачували податки по реквізитам бюджетних рахунків (тобто не переходили на сплату податків через єдиний рахунок), то перераховувати податки і ЄСВ, як і раніше, потрібно на рахунки Казначейства вашого регіону (за місцем обліку). Навіть якщо в регіоні ведуться активні бойові дії або він тимчасово окупований.

Рахунки для сплати податків та ЄСВ, як і раніше можна знайти на сайті ДПС (розділ «Рахунки для сплати платежів» https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

Якщо ви великий платник податків — то використовуємо рахунки бюджетів по відповідних міжрегіональних управліннях Офісу великих платників податків (https://tax.gov.ua/mijregionalni-upravlinnya-dps/).

Єдине, що якщо податкова, де ви обслуговуєтеся, знаходиться у зоні активних бойових дій/зоні тимчасової окупації, то можлива затримка в відображенні платежів по інтегрованим карткам платників податків.

Електронна взаємодія з податковою через Електронний кабінет. Електронний кабінет платника податків працює, але за особливим режимом. Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються лише у робочі дні з 8 до 18 години (п.п. 69.18 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Щодо обробки «електронних» документів платників податків, які знаходяться в зоні активних бойових дій. Опрацювання документів, що надходять в електронному вигляді від платників податків, зареєстрованих у Харківській, Сумській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Житомирській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Київській областях та м. Києва, буде здійснюватися податківцями ГУ ДПС інших регіонів. Зокрема, за наявною інформаціє, внутрішнім наказом ДПС від 28.03.2022 № 173 (нажаль, у відкритому доступі тексту наказу немає) такі функції покладено на ДПС у Львівській області.

Тож документи будуть опрацьовуватися, але, можливо, з деякою затримкою.

Щодо великих платників податків, то повноваження Північного МУ ДПС по ВПП на час його простою закріплюється за Східним МУ ДПС по ВПП, а повноваження Центрального МУ ДПС по ВПП закріплюється за Західним МУ ДПС по ВСС.

За більш детальною інформацією можна звернутися до Контакт-центру ІДД ДПС за тел.: 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів).

У територіальних органах ДПС працюють «гарячі лінії» для надання консультацій платникам податків https://tax.gov.ua/data/files/266745.docx

Якщо вам необхідно подати/отримати документ від податкової в «паперовому» вигляді. Наразі ДПСУ повідомила про те, що сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків (див. категорію 129.02 ЗІР). Діє принцип екстериторіальності. Тобто для отримання послуг можна звернутися до будь-якого найближчого ЦОП незалежно від місця обліку!

Також податківці повідомляють про поновлення роботи ЦОП ГУ ДПС у м. Києві. З обмеженим переліком послуг (зокрема видача електронного цифрового підпису). Втім цей перелік обіцяють поступово доповнювати. Більше деталей, у т.ч. графік роботи дивіться за посиланням https://kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/578428.html.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі