Теми статей
Обрати теми

Виконавче провадження під час війни

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Процедуру утримання із заробітку працівників підприємств сум за виконавчими документами ми докладно описували у «Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 19. Але війна вносить свої корективи. Як зараз діяти бухгалтеру за наявності (або надходженні нових) виконавчих документів? Чи залежить обов’язок здійснювати відрахування з доходів працівників від виду боргу та статусу боржника чи стягувача? Про те, як урегульовані ці питання під час воєнного стану, ми й поговоримо. Крім того, ви дізнаєтесь про можливість використання підприємствами коштів, що знаходяться на рахунках, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями.

З 26.03.2022 набув чинності Закон України «Про внесення зміни до розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» від 15.03.2022 № 2129-ІХ (далі — Закон № 2129). Саме він встановлює спеціальні правила звернення стягнень за виконавчими документами під час війни. Які це правила, читайте далі.

І насамперед запам’ятайте: забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії Російської Федерації, у період такої окупації. Тому все, що сказане нижче, стосується виключно підконтрольних Україні територій.

Стягувач пов’язаний із країною-агресором

До набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, зупиняється вчинення виконавчих дій, стягувачами за якими є Російська Федерація або:

— громадяни РФ;

— юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства РФ;

— юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства, відмінного від законодавства України, серед кінцевих бенефіціарних власників, членів або учасників (акціонерів) яких є Російська Федерація, громадянин РФ або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства РФ.

Крім того, забороняється заміна стягувачів у виконавчих діях у зазначених вище випадках.

Це обмеження не застосовується до громадян РФ, які проживають на території України на законних підставах (наприклад, мають посвідку на постійне/тимчасове проживання в Україні). Також воно не стосується юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до закону України, якщо їх кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером) є:

— виключно громадяни РФ, які проживають на території України на законних підставах або

— виключно громадяни України та громадяни РФ, які проживають на території України на законних підставах.

Таким чином,

якщо стягувачем є громадянин РФ, який не проживає на території України, будь-які виплати за виконавчими документами на його користь зупиняємо

Виконавчі канікули

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України припиняється звернення стягнень на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни РФ).

Тобто всі виконавчі документи, крім тих, які стосуються стягнення аліментів, на період воєнного стану відкладаємо. Утримання за ними здійснюватимемо після війни, якщо, звичайно, не буде внесено зміни до законодавства.

Щодо питання, чи має виконавець виносити окрему постанову про припинення відрахувань, то, на нашу думку, ні. Стягнення має припинятися через приписи Закону № 2129. Проте хотілося б почути думку Мін’юсту з цього приводу*.

* Зазначимо, що раніше Мін’юст направив Пенсійному фонду лист про припинення до закінчення воєнного стану відрахувань із пенсій боржників за постановами державних та приватних виконавців.

Але зауважте: якщо боржником є громадянин РФ, наведена вище норма не застосовується. Причому, виходячи з формулювань Закону № 2129, тут немає значення, чи проживає така особа на території України. З доходів громадян країни-агресора утримання за виконавчими документами продовжуємо здійснювати.

Стягнення аліментів

Що ж до аліментів, то їх як утримували раніше, так і продовжуємо, незалежно від громадянства боржника. Звісно, якщо стягувачем не є громадянин РФ, який проживає за кордоном. Адже, як ми зазначили вище, у таких ситуаціях вчинення виконавчих дій зупиняється.

Зверніть увагу! Як вимагає Закон № 2129, за рішеннями про сплату аліментів роботодавець перераховує утримані з боржника кошти на визначений у заяві чи зверненні стягувача рахунок, а у разі відсутності реквізитів рахунка стягувача — на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби або приватного виконавця. Водночас, згідно з ч. 1 ст. 69 Закону № 1404* та п. 3 розд. Х Інструкції № 512/5** за загальним правилом гроші мають перераховуватися на рахунок держвиконавчої служби або приватного виконавця (відповідні реквізити зазначаються у постанові).

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

** Інструкція з організації примусового виконання рішень, затверджена наказом Мін’юсту від 02.04.2012 № 512/5.

Тобто законодавець спробував прискорити процес отримання аліментів стягувачем. Але формулювання у Законі № 2129 вийшло не дуже вдалим. Тому рекомендуємо роботодавцям по можливості погодити реквізити для перерахування аліментів з виконавцем, постанова якого виконується. Якщо це неможливо, найбезпечніше перераховувати кошти за реквізитами, зазначеними у виконавчому документі, як і раніше.

Ще один важливий момент. Ні для кого не секрет, що багато працівників нині втрачають частину заробітку, наприклад, у зв’язку з простоєм підприємства. Тому

будьте уважні щодо максимального розміру відрахувань за виконавчими документами

Нагадаємо: для аліментів на повнолітніх дітей він становить 50 % (у тому числі при відрахуванні за кількома виконавчими документами), а на неповнолітніх дітей — 70 % (ст. 70 Закону № 1404 та ст. 128 Кодексу законів про працю України)*. Максимальний процент відрахувань визначають після утримання податків та зборів із доходів працівника.

* Хоча іноді на практиці виконавці по-своєму трактують норми з обмеження утримань.

Заарештовано рахунок підприємства

Тепер про випадки, коли боржником є сама юридична особа. Якщо на банківські рахунки такої особи виконавець (державний або приватний) наклав арешт, то на період до припинення чи скасування воєнного стану на території України підприємство може здійснювати з таких рахунків виплату заробітної плати своїм працівникам. Але при цьому розмір заробітної плати не повинен перевищувати 5 мінзарплат на місяць на одного працівника (на сьогодні — 32500 грн).

Також із цих рахунків сплачуються податки, збори та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Тепер цю можливість закріплено Законом № 2129. Зауважимо, що раніше таке право підприємствам надавалося на підставі розпорядження КМУ від 11.03.2022 № 212-р.

Тепер ви знаєте про особливості виконавчого провадження на період дії воєнного стану. Віримо у нашу перемогу і чекаємо якнайшвидшого повернення звичних для нас старих правил.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі