Теми статей
Обрати теми

З єдиного на єдиний зі ставкою 2%: де може вилізти проблема

Клец Віталіна, податковий експерт
Наприкінці березня відбувся «масстарт» переходу на особливу групу 3 зі ставкою ЄП 2 %. Місцями з обробкою відповідних заяв досі спостерігаються складності. І тут слід бути дуже пильним. Зокрема проконтролювати правильне відображення інформації про ваші види діяльності у Реєстрі платників єдиного податку (ЄП). Бо можуть бути несподіванки. Про що детальніше далі.

Джерело ризиків

Може статися так, що в Реєстрі платників ЄП по вас не будуть значитися види діяльності, від яких ви отримуєте дохід на ЄП зі ставкою 2 %.

Чому? Через незрозумілі алгоритми роботи цього Реєстру.

Досить невисока вірогідність накладок у тих, хто на ЄП зі ставкою 2 % переходив із загальної системи (юрособи-платники податку на прибуток чи ФОП-платники ПДФО). Бо тут, по-перше, є чіткий алгоритм заповнення Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Заява). По-друге, при внесенні свіжих даних до Реєстру, данні в ньому в більшості випадків відображаються коректно.

А от в тих, хто на ЄП зі ставкою 2 % переходив з ЄП, ризиків значно більше. Тут попервах була певна невизначеність з заповненням Заяви. Це вже зараз, податківці єдині у своїх консультаціях, що в Заяві про перехід в нову групу 3 (2%) мають бути вказані всі обов’язкові реквізити, включаючи види та місце діяльності! А от перші роз’яснення були ну дуже лаконічні. Тож хтось заповняв Заяву і без зазначення в ній видів діяльності — бо ж вони вже мали були у Реєстрі до того, та змінювати їх платник не збирався. Детальніше про це можна прочитати у статті «Якщо Заяву про перехід на ЄП 2 % подали, але…», «Податки & бухоблік», 2022, № 24.

Додамо до цього «воєнні» нюанси роботи податківців, які подекуди виконують роботу і за своїх колег с гарячих точок. Тож може бути всяке.

Що робити зараз?

Треба перевірити ваші види діяльності в Реєстрі. І настійно радимо робити це саме через отримання Витягу з Реєстру платників ЄП. Ідентифікатор електронної форми Запиту про отримання витягу — J/F1302101.

Якщо в отриманому Витягу у розділі «Перелік видів господарської діяльності» ви бачите саме те, що і потрібно, то можна заспокоїтися.

А що якщо ні? Наприклад, там взагалі нічого немає. Це вже погано.

Так, на перший погляд здається, що нічого страшного немає. Бо оскільки мова про платника групи 3 ЄП, то до доходів від здійснення діяльності, не зазначеної у Реєстрі платників ЄП, підвищені ставки ЄП (15 % — для ФОП, подвійна ставка ЄП — для юросіб) не застосовуються. Бо це не передбачено п. 293.4 та п. 293.5 ПКУ.

Але

отримання доходу від видів діяльності, не вказаних в Реєстрі платників ЄП, є підставою для позбавлення спрощенки і пряма дорога на загальну систему оподаткування (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ)!

Та формально винятків для нової групи 3 зі ставкою 2% не прописано. А відтак, порушники не можуть лишатися на спрощенці.

Як діяти?

Варіант 1. Якщо ви розумієте, що то не ваша вина, то можна піди шляхом переписки зі контролюючим органом. Наприклад через меню «Листування з ДПС» в Електронному кабінеті. Втім, розуміємо що результат взагалі не гарантований. Немає ніяких строків на реагування. Тож написати можна, але чи це до чогось призведе і коли, саме, це все передбачити неможливо.

З іншого боку, якщо, наприклад, в Заяві про перехід на ЄП групи 3 ставку 2 % ви зазначали види діяльності, у вас є позитивна друга квитанція, то можливо і перейматися тим, що податківці відреагують не одразу, особливо не слід.

Варіант 2. Якщо ви, наприклад, не зазначили види діяльності в Заяві на перехід, і вони перестали відображатися в Реєстрі платників ЄП. Тут вочевидь краще якнайшвидше подати Заяву про перехід на ЄП з типом «Внесення змін» і поміткою в розділі 5.4 (навпроти слів «видів господарської діяльності»). І заповнити в ній розділ 8 «Обрані види діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010» та інші обов’язкові реквізити.

Згідно п. 299.8 ПКУ такі «зміни» податківці мають внести в Реєстр платинків ЄП в день подання платником відповідної заяви. Але під час війни ці строки податківців можіть ігнорувати (п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

В ідеалі, якщо ви вже встигли отримати доходи від діяльності, яка «щезла» з Реєстру платників ЄП, то для уникнення негативних наслідків іх потрібно «повернути».

Втім є великі сумніви що податківці будуть до цього прискіпуватися, бо ж то проблема більш технічна, так би мовити.

А якщо нічого не робити?

Протягом війни податківці не проводять документальні перевірки. Тому навіть якщо ви залишите все, як є, вони навряд чи скинуть вас зі спрощенки прямо зараз. Але після війни перевірки цілком можливі, і буде вкрай неприємно дізнатися, що вас позбавили спрощенки «заднім числом», донарахувавши податки як на загальній системі (п. 299.11 ПКУ). Тому ми радимо не пускати ситуацію на самотік, а діяти зараз, щоб потім маленькі порушення не вилились у серйозні наслідки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі