Теми статей
Обрати теми

Як ФОП може сплатити податки з-за кордону

Хмелевський Ігор, податковий експерт
ФОП на єдиному податку групи 3 під час війни опинився за кордоном і повернутися до Києва, на жаль, не може. Має бажання заплатити звідти податки в Україну. Як правильно це зробити? Чи може він відкрити рахунок у іноземному банку? Якщо так, то кого слід про це повідомити? Як буде зараховуватися валютна виручка?

Куди сплачувати податки. Почнемо з головного: механізм сплати податків та ЄСВ на період дії воєнного стану не змінювався. Як і не змінювалися реквізити рахунків. Тож перераховувати податки і ЄСВ, як і раніше, слід на рахунки Казначейства вашого регіону (за місцем обліку), навіть якщо в регіоні ведуться активні бойові дії або він тимчасово окупований.

У якій валюті можна сплатити податки. За загальним правилом (див. п. 35.1 ПКУ), сплата податків та зборів здійснюється в грошовій формі в національній валюті України. Ця норма кореспондує з п. 1 гл. 1 розд. ІІ Порядку № 5*, за яким усі вартісні облікові операції та облікові показники в інтегрованій картці платника проводяться у гривнях з двома десятковими знаками. І хоча в ПКУ можливість сплати податків у іноземній валюті теж передбачена, зокрема, щодо ПДВ для нерезидентів — надавачів електронних послуг, однак ви до цієї категорії платників точно не належите. Тож вам залишається лише платити податки в гривні.

* Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 12.01.2021 № 5.

Де взяти кошти на сплату податків. Джерелами сплати податків можуть бути будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна тощо, отримані як позика (кредит), та з інших джерел (абзац перший п. 87.1 ПКУ).

На жаль, у вашому запитанні не вказано джерело(-а) коштів, які ви маєте намір спрямувати на сплату податків. Разом з тим навряд чи ви мали на увазі сплату податків за вас іншою юр- чи фізособою в Україні, тому цей варіант тут опустимо. Щодо решти можливих варіантів зауважимо: подекуди без іноземного рахунку дійсно не обійтися, а подекуди він вам не знадобиться. З цих останніх варіантів, як найпростіших, і почнемо.

Як сплатити податки з рахунку ФОП в Україні. Маємо на увазі рахунок, відкритий в українському банкові для забезпечення господарської/підприємницької/незалежної професійної діяльності. Це, вочевидь, найдоступніший спосіб сплатити податки, перебуваючи за кордоном. Щоб скористатися ним, досить мати доступ до свого інтернет-банкінгу або мобільний платіжний застосунок у своєму смартфоні. Ну і, звісно, необхідну суму коштів на рахунку.

Як сплатити податки з рахунку (картки) фізособи. Крім рахунку, про який йшлося у попередньому варіанті, фізособа, зареєстрована як ФОП, може мати в будь-яких банках України рахунки для забезпечення своєї діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб. Сплатити податки можна і з такого рахунку також (БЗ 129.04). Умови, необхідні для реалізації цього варіанту, ті ж самі.

Зверніть увагу! Якщо на ваших рахунках, відкритих в Україні, немає (або недостатньо) коштів для сплати податків, ви можете їх поповнити через міжнародні системи грошових переказів (наприклад, Western Union). Причому такі перекази не потребують відкриття рахунку в банку тієї країни, з якої ви здійснюєте переказ. Разом з тим за бажанням отримувача кошти можуть бути зараховані на його рахунок. Тобто на ваш рахунок в Україні, з якого ви й сплатите податки.

Якщо ж із якихось причин у вас досі не було жодного рахунку в українських банках (а для ФОП це зовсім не дивина), зверніться на онлайн-підтримку кількох з них і з’ясуйте можливість дистанційного відкриття рахунку.

Переходимо до варіантів сплати податків із залученням рахунку в іноземному банку. Але перед цим скажемо кілька слів про відкриття такого рахунку.

Що треба знати про відкриття рахунку за кордоном. Резиденти з урахуванням обмежень, визначених Законом про валюту** та іншими законами України, мають право відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції (п. 3 ст. 4 Закону про валюту).

** Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII.

Уніфікованих правил та вимог для відкриття рахунків іноземцям в Європі не існує. У деяких країнах достатньо мати український закордонний паспорт, в інших необхідно надати докази того, що ви зареєструвалися як вимушений переселенець, в окремих державах необхідно мати дозвіл на проживання. Зважаючи на постійний потік біженців з України до країн ЄС, багато європейських банків пропонують українцям спрощену процедуру відкриття банківського рахунку та зарахування коштів на нього. Деталі вам краще з’ясувати на місці.

При цьому ані ПКУ, ані інша вітчизняна нормативка не передбачає подання до контролюючого органу власниками іноземних рахунків повідомлення про їх відкриття або закриття (БЗ 116.08). Тож свою податкову вам ні про що повідомляти не треба ні зараз, ні після повернення в Україну. Ба більше: якщо банківське/податкове законодавство країни перебування не містить власних обмежень, ви можете одразу розпочинати видаткові операції за своїм рахунком. Однак для цього спершу треба поповнити рахунок готівкою або дочекатися якихось безготівкових надходжень на нього.

Як поповнити іноземний рахунок готівкою. Очевидно, перетинаючи український кордон ви мали при собі готівкові кошти у гривні та/або іноземній валюті.

Зверніть увагу! Без декларування за кордон із України можна вивозити до 10 тис. євро в еквіваленті на одну людину. Якщо сума більша, то такі кошти необхідно декларувати та надавати підтвердні документи. Зазвичай це довідка з банку про зняття готівки з рахунків або документи про придбання відповідної суми готівкової інвалюти у касі банку (іншої фінустанови). Причому з 4 до 13 березня 2022 року НБУ скасовував додаткову до декларування вимогу щодо надання підтвердних документів банків.

Тепер, опинившись за кордоном і відкривши банківський рахунок у країні перебування, ви можете внести на нього певну кількість готівки. Наразі низка європейських банків здійснює обмін готівкової гривні за кордоном на іншу валюту. У деяких банках українці зможуть відкрити рахунок, на який готівкова гривня зараховуватиметься відповідно до курсу євро. Із поповненням іноземного рахунку готівковою інвалютою проблем бути не повинно. Необхідно лише пам’ятати, що у більшості банків без підтвердних документів можна поповнити рахунок на суму до 10 тис. євро.

Чи можна сплатити податки з іноземного рахунку. Вище ми дійшли висновку, що сплата податків в Україні здійснюється виключно в національній валюті. Таким чином, після поповнення готівкою рахунку в іноземному банку сплатити податки безпосередньо з нього ви не зможете. Вам доведеться перерахувати необхідну суму коштів на будь-який власний рахунок в Украіні (відкритий хоч на ФОП, хоч на фізособу). Зробити це можна через системи миттєвих переказів або самостійно з картки на картку, чи по системі SWIFT за номером рахунку у форматі IBAN. Обирайте спосіб залежно від можливостей обслуговуючого банку та розміру комісії. Після цього дійте так, як ви це робили за звичайних умов: просто сплатіть податки через інтернет-банкінг або мобільний платіжний застосунок у вашому смартфоні.

Припустимо, готівкової гривні та/або іноземної валюти у необхідній сумі у вас із собою не виявилося. Однак ви, крім іншого, плануєте продовжувати зовнішньо-економічну діяльність, валютну виручку від якої зараховувати на іноземний рахунок. Таке бажання прослідковується і з вашого запитання. З’ясуємо, наскільки воно законне і як сплатити податки у такому разі.

Чи можна зарахувати валютну виручку на іноземний рахунок. Така можливість дійсно існує — для цього насамперед слід унести відповідні зміни до ваших ЗЕД-договорів у частині нових банківських реквізитів. Після цього на ваш закордонний рахунок будуть надходити кошти за експортні постачання. Головне, щоб такі гроші встигли повернутися до України й потрапити на ваш поточний рахунок протягом граничних 90 днів***, а також, щоб ви змогли надати підтвердження із закордонного банку, що це було саме надходження за експортним контрактом (детально читайте про це тут — i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2019/april/issue-27/article-43632.html).

*** Цей строк застосовується до операцій резидентів з експорту та імпорту товарів, здійснених із 5 квітня 2022 року (постанова Правління НБУ від 04.04.2022 р № 68).

Таким чином, з метою дотримання встановлених строків розрахунків у зовнішньо-економічних операціях вам доведеться перерахувати валютну виручку на поточний рахунок в Україні. Сплатити з нього податки ви знов-таки зможете через мобільний або інтернет-банкінг.

І останнє. Якщо у вас з певних причин щось не складеться (скажімо, закордонний банк відмовить вам як резиденту України у відкритті в нього рахунку, а на ваших поточних рахунках в Україні достатніх коштів немає і жодних надходжень не передбачається), штрафів за несвоєчасну сплату будь-яких податків до кінця війни все одно не буде (п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі