№28

Податки & бухоблік, квітень, 2022/№ 28 Інші номери журналу ›
  • Немає роботи: що робити з працівниками Війна вкрай несприятливо позначилася на виробничій та комерційній діяльності більшості підприємств України. Роботодавці часто не мають змоги завантажити своїх працівників роботою та виплачувати їм заробітну плату у повному обсязі. Або працівники не можуть вийти на роботу через обстріл підприємства. Що робити у таких ситуаціях? Звісно, можна звільнити «зайвих» людей. Але часто підприємства намагаються зберегти колектив, особливо якщо йдеться про висококваліфіковані кадри. Давайте розглянемо можливі варіанти вирішення проблеми.
  • Неприбуткові організації: питання військового часу Воєнні події торкнулися всіх без винятку платників. Такі умови вплинули і на діяльність неприбуткових організацій (НПО) — на перший план вийшли військові питання. Відповіді на них зберемо в статті.
  • Доходи єдиноподатників на ставці 2 %: «будемо знайомі» З 1 квітня ряди єдиноподатників спецгрупи 3 почали поповнювати підприємства і підприємці, які до того зі спрощеною системою знайомі не були. Їм варто врахувати ряд нюансів, передбачених при роботі на спрощенці. Зокрема, специфічні правила обліку доходів. Про них зараз і поговоримо.
  • Як ФОП може сплатити податки з-за кордону ФОП на єдиному податку групи 3 під час війни опинився за кордоном і повернутися до Києва, на жаль, не може. Має бажання заплатити звідти податки в Україну. Як правильно це зробити? Чи може він відкрити рахунок у іноземному банку? Якщо так, то кого слід про це повідомити? Як буде зараховуватися валютна виручка?
  • Відмовляємось від 2 % ЄП: заява і наслідки Не дивлячись на те, що скасовано обмеження обсягу доходу, а також розширено межі для роздрібних торгівців підакцизом і видобування води, деяким платникам наразі вигідніше повернутися на загальну систему або до лав спрощенців на ставку 3 %, щоб відновитися платниками ПДВ*. Відмовитись від спец-ЄП можна в будь-який момент (не чекаючи скасування воєнного стану). Як подати Заяву на відмову і які перехідні наслідки чекають платників при відмові? Давайте розбиратися.
  • Новий ФОП: перші «воєнні» кроки Війна примусила багатьох людей багато чого переосмислити. Дехто з них прийняв рішення зареєструватися підприємцем і працювати на себе й на свою державу! Якщо є можливість вести таку діяльність — то чому б і ні? Принаймні умови оподаткування у воєнний час максимально спростили. Які ж перші кроки нового ФОПа? Давайте разом прощупаємо ґрунт на предмет наявності… ні, не мін, а «підводних каменів». Поїхали!
  • Консервуємо основні засоби на час війни: як діяти? Підприємство має у власності комплекс АЗС, частина яких знаходиться на тимчасово окупованій території. Також є АЗС на підконтрольній території України навіть в сотнях кілометрів від будь-яких бойових дій, але вони з об’єктивних причин теж не працюють. У зв’язку з цим не буде отримано дохід від роботи таких АЗС. Чи можна законсервувати ці об’єкти основних засобів (ОЗ) до закінчення воєнного часу, щоб не нараховувати амортизацію? І як це правильно оформити? Розберемося з консерваційною процедурою детально.
  • Придбали генератор: обліково-податкові нюанси Те, що у цей надважкий для країни час таке придбання життєво необхідне, очевидно всім. Адже у випадку форс-мажорів та критичної ситуації через знеструмлення генератор зможе на певний час забезпечити електроенергією ваш офіс, виробниче обладнання тощо. Як облікувати такий агрегат? Як списати пальне, використане для його роботи? На які ще обліково-податкові нюанси слід звернути увагу? Розповімо про все просто зараз.
  • Експортуємо сільгосппродукцію під час війни Навіть в умовах дії воєнного стану (ВС) багато суб’єктів господарювання збираються експортувати сільськогосподарську продукцію за кордон. Про те, на що слід звернути увагу при експорті за кордон сільгосппродукції в умовах дії воєнного стану, поговоримо далі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі