Теми статей
Обрати теми

Помилки в самовиписаних ПН при правильному заповненні декларації: чи можуть бути наслідки?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Чи можуть у платника виникнути якісь проблеми при помилках у тих ПН, які не надають кому-небудь права на ПК (наприклад, якщо ПН на неплатника датована не тією датою; не розписана вся номенклатура в підсумковій ПН тощо), якщо на сумі податку це не позначилося і в декларації ПЗ задекларували правильно?

Якщо суму ПЗ у декларації показали правильно, то за похибки в ПН, які не видаються покупцям, нічого серйозного за великим рахунком не загрожує. Судіть самі.

Штраф за нереєстрацію ПН незастосовний. Штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН за п. 1201.1 ПКУ можливий тільки при простроченні реєстрації ПН — але це не наш випадок.

А чи варто переживати про штраф за п. 1201.2 ПКУ за нереєстрацію ПН? Чи не скажуть податківці, що раз ПН помилкова, то правильна ПН узагалі відсутня?

Дивіться: штраф за п. 1201.2 ПКУ світить, якщо ПН на операцію взагалі не зареєстрована. Тобто такий штраф контролери накладають, якщо за результатами проведеної перевірки виявлять факт здійсненої операції без реєстрації ПН (БЗ 101.27) — коли в платника був обов’язок зареєструвати ПН і він його не виконав і ПН не зареєстрував.

А в цьому випадку платник ніяк не ухилявся від обов’язку реєструвати ПН — ПН на операцію були складені та зареєстровані, хоч і з помилками. Тобто в цій ситуації має місце не відсутність ПН, а складання ПН з помилкою. Проте помилку не можна ототожнювати з нереєстрацією ПН! Помилка не скасовує факту складання (реєстрації) ПН — адже ПН складалася саме на цю операцію, а не на якусь іншу.

Тому стверджувати, що ПН на операцію взагалі не реєструвалася, не можна

Тим паче, що сам факт реєстрації помилкової ПН підтверджений у ЄРПН. Тому прирівнювати помилку ПН до нереєстрації ПН неправильно, і підстави для застосування штрафу за нереєстрацію ПН відсутні.

І, до речі, коли в схожих випадках фіскали намагалися застосувати штраф за нереєстрацію ПН, вважаючи, що правильна потрібна ПН не зареєстрована, платників підтримували суди. Суди підкреслювали: такий штраф може накладатися тільки в разі відсутності реєстрації ПН на відповідну операцію. А раз платником ПН зареєстрована (нехай і з похибками), то це не свідчить про нереєстрацію ПН і не є підставою для застосування штрафу за відсутність реєстрації ПН за п. 1201.2 ПКУ (постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 11.08.2020 у справі № 620/906/20; детальніше див. «Зведена ПН у роздробі? Суд — «за»!» // «Податки & бухоблік», 2021, № 38).

Штраф за помилки в обов’язкових реквізитах ПН не загрожує. Оштрафувати платника за помилки в обов’язкових реквізитах ПН за п. 1201.3 ПКУ в такому разі також не вийде. Оскільки такі штрафи накладають за результатами перевірки, проведеної за заявою-скаргою покупця — платника ПДВ. Тобто коли на продавця поскаржиться покупець, який переживає за ПК. А в цьому випадку похибок припустилися в ПН, які не видаються покупцям. ПК за ними ніхто відображати не буде. Тому і скаржитися на платника просто нікому.

Адмінштраф не накладається. Адміністративна відповідальність посадовим особам підприємства за ст. 1631 КпАП (адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку) у такому разі теж не загрожує. Адже порушення порядку ведення податкового обліку податківці вбачають тільки в тому випадку, коли помилка вплинула на задекларовані податкові зобов’язання. Проте в цьому випадку ПН-помилки жодним чином на декларацію не впливають — суму ПЗ у ній показали правильно. А як роз’яснюють самі контролери, якщо при заповненні ПН/РК була допущена помилка, проте ПЗ задекларовані в повному обсязі, то адміністративна відповідальність не застосовується (БЗ 101.27; лист ГУ ДПС у Сумській обл. від 18.05.2020 № 2069/В/ІПК/8-28-33-01-14).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі