Теми статей
Обрати теми

«Помилкова» заблокована податкова накладна

Казанова Марина, податковий експерт
Склали податкову накладну (ПН) з неправильним кодом УКТ ЗЕД. Ця ПН була заблокована. Як тепер бути?

Оскільки ПН заблокована — простіше таку ПН взагалі визнати помилково складеною, тобто такою, якої взагалі не повинно бути, і скласти нову ПН.

В декларації з ПДВ податкові зобов’язання відображаємо лише один раз — за правильною ПН.

Помилкові ПН не відображаються в декларації.

Це підтверджують і податківці — див. листи ДПСУ від 02.02.2021 № 372/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 09.12.2020 № 5075/ІПК/99-00-05-06-02-06, БЗ 101.24.

А якщо вже здали декларацію і в таблиці 1.1 додатку Д1 показали таку помилкову ПН?

Тоді потрібно подати уточнюючий розрахунок з ПДВ з уточнюючим додатком Д1. І з нього прибрати цю ПН. А якщо на момент подання уточнюючого розрахунку нова правильна ПН ще не зареєстрована, то виправити помилку в графі 4 (номер податкової накладної) таблиці 1.1 додатку Д1. Нагадаємо, помилки в цій таблиці виправляються наступним чином:

— в першому рядку повторюється помилковий запис, при цьому вартісні показники вказуються зі знаком «—» (тобто сторнуються);

— у другому рядку — вказується правильний запис.

Не потрапивши ні до ЄРПН, ні до декларації з ПДВ, заблокована помилкова ПН не зменшить регліміт і не створить дисбалансу між даними звітності з ПДВ та ЄРПН.

Враховуючи, що ліміт реєстрації на цю ПН не витрачався (оскільки ПН заблокована), то не обов’язково складати і реєструвати «анулюючий» РК до цєї ПН.

Та чи не створить якісь проблеми потім така ПН, якщо просто її залишити нерозблокованою?

Взагалі, зайві (помилкові) ПН податківці дозволяють не розблоковувати / ніякі розблокувальні документи до них не подавати (101.18 БЗ).

Проте, щоб податківці потім (після спливу 365 днів, відведених для розблокування ПН) до вас не чіплялися «з претензіями», що у вас є незареєстрована ПН на операцію і не намагалися застосувати до вас штраф за п. 1201.2 ПКУ, краще повідомити податківцям про те, що заблокована ПН складена помилково. Адже чинним законодавством не передбачено відкликання з ЄРПН податкових накладних, реєстрація яких зупинена.

Таке пояснення можна зробити через Повідомлення… за формою J(F)1312603. В ньому можна вказати, що «ПН (від…№ …) складена помилково.

Звісно, цього можна й не робити. Адже, помилкові ПН штрафуватися не повинні через відсутність обов’язку їх складання і реєстрації. Зазначимо, що застосування штрафу за нереєстрацію ПН за п. 1201.2 ПКУ можливо тільки в разі, якщо на операцію дійсно відсутня зареєстрована ПН. Якщо, замість кинутої заблокованої ПН зареєстрували іншу ПН на цю ж операцію, то цей штраф до платника не може застосовний. Адже ПН на операцію зареєстрована.

Фактично є два варіанти дій:

— або одразу повідомити податківцям, що ПН помилкова;

— або потім (вже після сливу строку, відведеного для подання розблокувальних документів), давати пояснення податківцям щодо цієї ПН (якщо вони за ними звернуться до платника). Якщо податківці складуть акт камеральної перевірки на факт відсутності реєстрації ПН, то потрібно буде подавати заперечення до нього, пояснюючи, що незареєстрована заблокована ПН є помилковою. Хоча, враховуючи, що в декларації ця ПН не буде фігурувати в таблиці 1.1 додатку Д1 (як її прибрати, якщо вона потрапила до Д1, ми казали вище), складати одразу акт камеральної перевірки на факт нереєстрації ПН у податківців немає підстав. Бо спочатку вони мають переконатися в тому, що дійсно на операцію немає зареєстрованої ПН. А для цього їм потрібно бачити первинні документи або направити відповідний запит платнику податків.

То ж обирайте.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі