Теми статей
Обрати теми

Помилки в даті та номері ПН

Нестеренко Максим, податковий експерт
Номер і дата ПН першими згадуються в переліку обов’язкових реквізитів цього податкового документа. А от про виправлення помилок у цих реквізитах п. 21 Порядку № 1307 говорить окремо від усіх інших помилок: не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера. Але чи дійсно усе так сумно? Розбираємося.

Чому саме ці реквізити не можна виправляти стандартним, звичним способом — зазначивши правильні дані в РК? Пояснюється це дуже просто: у РК вказуються дата та номер ПН, до якої вносяться зміни. Це правило встановлено тим самим п. 21 Порядку № 1307, яким визначено заборону виправлення дати і номера у загальновстановленому «виправляючому» порядку. Іншими словами, на практиці неможливо виправити помилкові дату і номер ПН за допомогою порожнього РК. Продавець не має права у виправляючому РК зазначити правильні дату чи номер, бо ж номер і дата ПН, вказані у РК, повинні співпадати із номером і датою, зазначеними у самій ПН з помилковими даними.

Правила виправлення

Що ж робити у тому випадку, якщо у ПН таки допущено помилку у даті чи номері? Порядок виправлення помилки у цьому випадку буде схожий на виправлення помилок в ІПН. Тобто: (1) складаємо зменшуючий РК, яким обнуляємо ПН з помилковою датою чи номером; (2) складаємо нову ПН правильною датою і з іншим (правильним) номером.

«Зменшуючий» РК. Його продавець складає на дату виявлення помилки. Тобто в полі «Дата складання» РК зазначаємо ту поточну дату, коли виправляємо помилку у ПН. До заголовної частини цього РК слово в слово переносимо дані з помилкової ПН (зокрема, записуємо все ті ж помилкові дату або номер). А от у табличній частині цього РК суми відображаємо з мінусом (тобто мінусуємо обсяги операцій). При цьому до графи 2.1 розділу Б РК записуємо код причини «103» (повернення товару або авансових платежів).

Як і будь-який інший зменшуючий РК, РК на обнулення ПН з помилковими датою чи номером реєструється покупцем (п. 192.1 ПКУ; п. 25 Порядку № 1307). Виняток — тільки для тих ПН з помилковими датою чи номером, які були складені на неплатника ПДВ. Тобто усе за загальними правилами ЄРПН-реєстрації для РК.

Нова ПН. Вона теж складається без якихось суттєвих особливостей. У новій ПН табличну частину заповнюємо так само, як і у неправильній ПН. А от у заголовній частині зазначаємо вже правильну дату (дату першої ПДВ-події) і правильний номер (номер зазначаємо так, як він мав би бути зазначений від самого початку). Реєструвати цю нову ПН в будь-якому випадку повинен продавець.

Зверніть увагу! Помилки в даті ПН — це ті помилки, які не дають можливості належним чином ідентифікувати операцію. Тож до виправлення дати складання ПН покупцю не можна відображати податковий кредит.

Задвоєння ПН. Що робити, якщо у вас вже складено і зареєстровано в ЄРПН дві ПН — одна з неправильною датою, а інша з правильною? Тоді ви можете обирати, за допомогою якого зменшуючого РК виправити цю помилку — РК-103 чи РК-301. Якщо ви обираєте РК-103, порядок виправлення — той самий, що і при обнуленні одиничної ПН з помилковою датою. А от якщо обираємо РК-301, у лівому верхньому куті зазначаємо тип причини «20». При цьому відмітку «Х» над ним (у комірці «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини») не проставляємо. У графі 2.1 РК проставляємо спеціальний умовний код причини коригування «301». В такому разі РК-301 складається до ПН з неправильною датою, а ПН з правильною датою (і номером) зазначається в РК-301 у спеціальному інформаційному полі під розділом Б. При цьому наступне інформаційне поле нижньої частини РК (дані про зареєстрований РК) не заповнюємо.

ПДВ-ліміт. При анулюванні помилкової ПН через зменшуючий РК, ПДВ-ліміт, звичайно ж, повинен збільшитися. Але якщо ви анулюєте ПН з помилковою датою через РК-103 і зареєструєте цей РК в іншому ПДВ-періоді, ніж складено помилкову ПН, у вас виникне показник ∑Перевищ (позаяк РК врахується у формулі ліміту, але не врахується в декларації, якщо, звичайно, не вдалися до некоректного маневру: відображення помилкової ПН з РК у декларації). Подробиці див. у статті «∑Перевищ: випадки виникнення», «Податки & бухоблік», 2021, № 90 (ср. ).

Ліміт вийде відновити тільки при обнуленні зайвих ПН за допомогою РК-301 з типом причини «20». Після його реєстрації регліміт буде відновлений. При цьому не має значення, в яких періодах складені ці ПН і виправляючий РК. Хоч в одному й тому ж, хоч у різних, регліміт усе одно має бути відновлений.

Відображення в декларації

Відображення в декларації з ПДВ продавця і покупця ПН при виправленні помилки у номері чи даті в цілому ідентичне ситуації з тим, як уноситься до декларації з ПДВ інформація про виправлення помилки в ІПН.

Продавець. Для продавця принципово важливо в будь-якому випадку нарахувати податкові зобов’язання на дату першої ПДВ-події (п. 187.1 ПКУ). Адже операція з постачання була і, відповідно, виник об’єкт оподаткування ПДВ. Податкові зобов’язання декларуємо за реальною операцією постачання лише один раз (другі ПЗ і зменшуючий їх РК у декларації не показуємо). УР знадобиться якщо помилка в даті ПН припадає на різні періоди і ми задекларували помилкову в декі. На практиці, аби не втратити ліміт, деякі платники все ж відображають у декларації і помилкові ПН, і РК, що їх обнуляють. Це допомагає позбавитися від ∑перевищ і відновити регліміт, але призводить до низки інших проблем (у теорії це може призвести до штрафу за заниження податку в періоді відображення розрахунку коригування).

При виправленні задвоєних ПН ситуація наступна: у декларацію має потрапити тільки правильна ПН. Ні помилковій ПН, ні РК до неї (чи то РК-103, чи то РК-301) у декларації не місце.

Покупець. Спочатку — очевидний висновок: покупець, який отримав ПН з помилковою датою, у своїй ПДВ-звітності нічого не робить. Він просто реєструє обнулюючий РК і чекає, поки продавець складе і зареєструє ПН з правильною датою. Тільки після цього покупець може відображати податковий кредит. Якщо ж постачальник складав РК-301 на задвоєння ПН, тоді для покупця взагалі все просто. Він бере собі в декларацію лише правильну ПН.

А що робити у тому випадку, якщо покупець з якихось причин таки узяв собі в податковий кредит ПН з неправильною датою, а продавець склав і зареєстрував правильну ПН у наступному періоді? Тоді покупцю доведеться подавати УР до періоду, в якому він відобразив податковий кредит за помилковою ПН і знімати цей кредит. А податковий кредит на підставі правильної ПН покупець зможе відобразити тільки у періоді, коли складено і зареєстровано правильну ПН або наступних звітних періодів протягом 365 календарних днів з дати складання ПН (для воєнних ПН з урахуванням зупинення строків, визначених п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ; див. БЗ 101.13).

Приклад. ТОВ «Калина» склало ПН на ТОВ «Юніс» (ІПН — 543854385438) спочатку 30.05.2022 (помилкова дата) за № 72, а потім 31.05.2022 (правильна дата) за № 74. Помилкову ПН було обнулено через РК-301 від 03.06.2022 № 14.

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі