Теми статей
Обрати теми

Помилка в ставці: виправляємо ПН і декларацію

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Податкове законодавство змінюється так часто, що помилитися можна на рівному місці. Не виняток і ставка ПДВ. На сьогодні їх декілька, причому товари, що підпадають під ту чи іншу ставку, час від часу змінюються. Давайте розберемося, як виправити ситуацію, якщо помилка допущена в ставці ПДВ. Тобто розглянемо ситуацію, коли і в первинці, і в ПН зазначена неправильна ставка.

Технологія виправлення. Помилка в ставці завжди призводить до викривлення сум ПДВ, тобто це сумова помилка. Тому і виправляти її треба так, як виправляються сумові помилки. Тобто податківці повинні були б сказати, що виправляється така ПН двома діями: спочатку зменшуючий РК, що нівелює ПН з помилкою, а потім нова ПН уже з правильною ставкою*.

* Ми розуміємо, що такий механізм виправлення сумових помилок не відповідає чинному законодавству (детальніше див. «Сумові помилки в ПН» цього номера).

На жаль, податківці щодо виправлення цієї помилки дають різні рекомендації. Іноді вони стверджують, що виправити цю помилку можна одним РК з двома записами:

один на мінус скасовує неправильний запис у ПН, другий без знака вводить правильний запис у ПН

Така думка наведена щодо помилок у загальній ставці та сільгоспставці 14 % у листах ДПСУ від 21.07.2021 № 2872/ІПК/99-00-21-03-02-06, № 2875/ІПК/99-00-21-03-02-06 (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 61, с. 22). Це цілком логічно, оскільки в законодавстві немає заборони на застосування різних ставок ПДВ в одній ПН (а отже, і в одному РК, оскільки правила їх заповнення аналогічні).

В інших же консультаціях стверджують зворотне, мовляв, помилка в ставці виправляється через перевиписування ПН (ішлося про випадок, коли помилково нарахували 20 % на постачання, що оподатковуються за ставкою 0 % (БЗ 101.15), зокрема, при експорті (лист ДПСУ від 28.01.2022 № 241/ІПК/99-00-21-03-02-06), міжнародних перевезеннях (лист ДПСУ від 14.07.2020 № 2827/6/99-00-05-06-02-06/ІПК)). Ми з таким підходом не згодні. Він доречний тільки в разі, якщо помилка полягала в неправильному застосуванні або не застосуванні пільги. Адже на оподатковувані та на пільгові постачання складають окремі ПН. Тому в одному РК не можуть одночасно відображатися операції, що оподатковуються ПДВ, і звільнені від оподаткування (п. 17 Порядку № 1307, 101.15 БЗ).

Яка підсумкова ціна? Наступне запитання, на яке слід відповісти, стосується не власне виправлення помилки, а договірних відносин між контрагентами. А вже від відповіді на нього залежать подальші дії з виправлення помилки.

Оскільки від суми ПДВ безпосередньо залежить підсумкова вартість товару (згідно з п.п. 194.1.1 ПКУ ПДВ додається до ціни товару/послуги), то сторони повинні вирішити, яку суму зрештою покупець перерахує продавцеві (включаючи ПДВ). Вона може зменшитися за рахунок зміни суми ПДВ (якщо додавати ПДВ до незмінної бази оподаткування), а може залишитися колишньою (тоді зміниться і сума ПДВ, і база оподаткування).

Домовитися — найбільш сприятливе вирішення питання. Інакше спір може затягнутися. У цьому випадку є вагомі аргументи зменшувати підсумкову вартість товару (з ПДВ). Вони основані на тому, що згідно з ПКУ ПДВ за відповідною ставкою додається до бази оподаткування. Тобто ПДВ накручується зверху. Тому база оподаткування залишиться незмінною, сума ПДВ зменшиться за рахунок зменшеної ставки, підсумкова продажна ціна з ПДВ теж зменшиться. Наприклад, спочатку домовилися, що товар коштує 1000 грн + 200 грн (ПДВ — 20 %) = 1200 грн. Але потім з’ясувалося, що на цей товар ставка не 20 %, а 14 %. Тоді до тієї ж бази (1000 грн) додається ПДВ за правильною ставкою (14 % — 140 грн) і підсумкова ціна буде 1140 грн. Це достатньо простий і прозорий варіант, та й виправлення ПН буде не складним.

Важливо, що такої позиції дотримується ВС. Він вважає, що зміна ставки ПДВ не змінює оподатковувану базу, оскільки за своєю правовою суттю ПДВ є частиною новоствореної вартості і сплачується покупцем. Хоча ПДВ і включається в ціну товару, проте не є умовою ціни в розумінні цивільного і господарського законодавства, оскільки не може встановлюватися (узгоджуватися або змінюватися) сторонами за домовленістю, тобто в договірному порядку (постанова ВС від 09.06.2022, справа № 912/1052/21 // reyestr.court.gov.ua/Review/104727772).

По суті ВС говорить, що ПДВ не є предметом домовленості між сторонами правочину, він установлюється ПКУ і ніяк не залежить від волі покупця та продавця. Домовляються сторони тільки щодо договірної ціни, яка і є базою оподаткування.

Якщо сторони вирішили йти по цьому шляху (незмінна база оподаткування і зменшення загальної суми коштів, що підлягає оплаті постачальникові), то виправлення виглядатиме так, як показано на рис. 1 (наведений, на наш погляд, правильний варіант із заповненням одного РК). При цьому різниця у вартості товару (з урахуванням ПДВ) підлягає поверненню покупцеві.

img 1

завантажити файл

Рис.1. РК при незмінній базі

З іншого боку, ніхто не заважає сторонам зробити й інакше, але для цього необхідно внести зміни до договору. У такому разі первісно встановлена загальна вартість товару з ПДВ залишається незмінною (1200 грн), але зміниться база оподаткування (вона стане 1052,63 грн) і сума ПДВ (147,37 грн).

Якщо сторони вирішили все-таки змінювати базу оподаткування і залишити незмінною загальну суму, що підлягає оплаті постачальникові, то виправлення помилки виглядатиме так, як показано на рис. 2 (наводимо, на наш погляд, правильний варіант із заповненням одного РК).

img 2

завантажити файл

Рис.2. РК при зміні бази

Виправлення декларації. Якщо операція вже була відображена в декларації, то помилку слід виправити і в ній. Продавець помилково заповнив ряд. 1.1 декларації. Тому в УР її показник слід зменшити, а збільшити показник ряд. 1.2 або ряд. 1.3 залежно від ПДВ-ставки. При цьому сума ПЗ зменшиться. Тут треба врахувати, що згідно з п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено таке правило: тимчасово, до припинення воєнного стану не можна подавати УР на зменшення податкових зобов’язань до періодів до лютого 2022 року. Тобто якщо в цьому уточнюючому розрахунку зменшуватиметься податок до сплати, тобто показник рядка 18 декларації, то його просто не приймуть*.

* Якщо чітко дотримуватися ПДВ-термінології, то податкові зобов’язання — це рядок 9 декларації, а не рядок 18 (достатньо подивитися на назви цих рядків). Проте в цьому випадку законодавець явно використав термін «податкові зобов’язання» не в сенсі ПДВ-термінології, а в загальному сенсі ПКУ, як сума податку, що підлягає сплаті згідно з декларацією.

Регліміт. Якщо ви виявили помилку в іншому періоді, ніж відобразили помилкові ПЗ, і виписали помилкову ПН, то, на жаль, це може призвести до викривлення регліміту. Наприклад, операція була здійснена в червні 2022 року і в цьому ж місяці була складена ПН з помилковою ставкою, а виявлено помилку і складено коригуючий РК було тільки в серпні 2022 року. Оскільки виправляючий РК не буде відображений у серпневій декларації, а через УР увіллється в показники червня, то після подання декларації за серпень може вискочити показник ∑Перевищ.

Аналогічно буде пееркручено реглиміт, якщо виправляючий РК буде зареєстровано з порушенням встановлених термінів (причому тут йдеться звичайні терміни реєстрації ПН, а не спеціальні, встановлені для зменшувальних РК, складених на платника ПДВ). Втім, за наявною інформацією по періодах лютий-травень 2022р. цю проблему вирішено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі