Теми статей
Обрати теми

Помилка в ПН, яку склав постачальник, що згодом перейшов спецЄП

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Ми придбали товар у квітні 2022 і поставили ПК за первинкою. Постачальник зареєстрував ПН 05.07.2022. Проте ПН виявилася з помилкою. З 11.07.2022 постачальник перейшов на спецЄП 2 %. Як тепер бути? Чи може він виправити помилку ПН, і якщо ні, то що нам робити з ПК?

Згідно з п. 9.5 підрозд.8 розд. ХХ ПКУ спецЄПшники звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт і послуг, місце постачання яких розташоване на території України, а також від подання звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ призупиняється.

При цьому під призупиненням реєстрації платником ПДВ розуміється призупинення прав та обов’язків, установлених розділом V і підрозділом 2 розділу XX ПКУ (в т. ч. з формування ПК). Звідси можна дійти висновку, що після переходу на спецЄП ваш постачальник просто не зможе виправити помилково складену і зареєстровану ПН. Система просто відфутболить виправляючий РК (так само як і нову, правильну ПН).

Абсолютно очевидно, що в загальному випадку ПН із суттєвими помилками, що не дають можливості ідентифікувати операцію, не надає права покупцеві відображати за нею ПК. Проте в нас ситуація специфічна: по-перше, йдеться про період лютий — травень 2022, а по-друге, ваш постачальник перейшов на спецЄП. Нагадаємо, що зареєструвати ПН/РК постачальники зобов’язані були:

— до 15 липня (у загальному випадку за операціями лютого — травня);

— протягом 60 днів після повернення на попередню систему оподаткування (для тих, хто перейшов на спецЄП — за операціями, здійсненими в період з 24 лютого по дату переходу на спецЄП).

Таке роз’яснення податківці надали у питанні 7 інформаційного листа № 3/022 (див. «Податки & бухоблік», 2022/№ 47). Суворо кажучи, в ПКУ сказано не зовсім так, як роз’яснили податківці. Згідно з п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ цей спеціальний строк виконання податкових обов’язків для спецЄПшників установлений щодо тих з них, граничний строк виконання яких припадає на період з 24 лютого до дня переходу на спецЄП. Податківці ж у цій консультації розтлумачили так, що йдеться про операції з постачання, здійснені з 24 лютого по дату переходу на спецЄП.

Проте для нашої ситуації ця розбіжність не має принципового значення, адже за будь-якого підходу квітнева ПН підпадає в ту категорію ПН, реєструвати які можна протягом 60 днів після повернення зі спецЄП. При цьому важливо, що ваш постачальник перейшов на спецЄП з 11 липня, тобто до закінчення граничних строків реєстрації ПН/РК за лютий — травень, установлених для звичайних платників ПДВ. Інакше (якщо б він перейшов на спецЄП після 15.07.2022) він розглядався б як звичайний платник, і про жодний строк у 60 днів після повернення не могло б бути й мови.

Що стосується покупців, то відкоригувати ПК вони повинні були до 25 липня (згідно з п.п. 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У результаті виходить, що ви відобразили ПК тільки на підставі первинки, а правильна ПН до 15 липня так і не була зареєстрована.

Але чи можна сказати, що ви втрачаєте право на ПК?

Давайте уявимо, що ваш постачальник узагалі не зареєстрував би ПН (ні помилкову, ні правильну). Судячи з наведеного роз’яснення податківців, ви б не втратили право на ПК, а чекали б на реєстрацію цієї ПН протягом 60 днів після повернення спецЄПшника на попередню систему оподаткування. Саме так податківці роз’яснили формування ПК за операціями з постачальником, що перейшов на спецЄП (див. питання 2 інформаційного листа № 3022 // «Податки & бухоблік», 2022/№ 47). Тому, якщо йти у фарватері цього роз’яснення податківців, ви маєте право залишити цей ПК.

Але, на жаль, не все так просто. Як відомо, думка податківців раз у раз змінюється. Роз’яснення, наведене в інформлисті 3022, цілком логічне, хай і не зовсім відповідає ПКУ. Але порівняно недавно з’явилася нова консультації (БЗ 101.16).

У ній вони наводять абсолютно інше тлумачення: якщо платник перейшов на спецЄП після 27.05.2022 і в нього є можливість виконувати свої податкові обов’язки, то зареєструвати ПН/РК лютого — травня 2022 року треба було до 15.07.2022, а подати декларацію — до 20.07.2022.

Ми з таким підходом не згодні.

По-перше, цю рекомендацію виконати не завжди можливо фізично. Наприклад, якщо ваш постачальник перейшов на спецЄП з 11 липня, то за логікою авторів цієї консультації всі ПН/РК треба неодмінно зареєструвати не пізніше за 11 липня (адже пізніше це в принципі неможливо), а подати декларацію за липень — у липні!? Але це фізично виконати неможливо. Тому ми вважаємо, що ця рекомендація податківців не просто не логічна, але й не завжди здійсненна.

По-друге, якщо говорити про операції квітня, то граничний строк виконання податкових обов’язків за ними припадає саме на період до переходу вашого постачальника на спецЄП (як того й вимагає ПКУ). Наприклад, граничний строк реєстрації квітневої ПН припадає або на кінець квітня, або на 15 травня (залежно від дати операції). Але в будь-якому випадку охоплюється періодом з 24.02.2022 по 11.07.2022. Тобто повністю відповідає п.п. 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, а отже реєструватися ця ПН повинна протягом 60 днів після повернення на стару систему оподаткування.

Ми розуміємо, що перевіряючі можуть охоче взяти цю консультацію на озброєння як більш фіскальну. Тому якщо не хочете сперечатися з податківцями, то краще цей ПК прибрати, причому бажано це було зробити до 25.07.2022. Але якщо ви цього не зробите, то є аргументи на захист цього ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі