Теми статей
Обрати теми

При зміні ставки ПДВ — база оподаткування лишається незмінною!

Децюра Сергій, податковий експерт
Зміна ставки ПДВ після підписання договору поставки останнім часом відбувається доволі часто. І от коли відбувається така подія, то інколи продавці вважають, що від зміни ставки розмір повної ціни поставки продукції (тобто з ПДВ) не міняється. Однак таку позицію на сьогодні не підтримує ВС (постанова ВС від 09.06.2022 у cправі № 912/1052/21*). Про неї і поговоримо далі.

* reyestr.court.gov.ua/Review/104727772

Суть спору

Підприємства у лютому 2021 уклали договір на поставку насіння соняшнику. У договорі було визначено, що ціна однієї тони товару включає в себе ПДВ 20 % та складає 24 000,00 грн. Коли відбулася перша подія (авансова оплата за товар) ставка вже становила не 20 %, а 14 %. На фоні цього підприємства не зійшлися в підході до того, як саме слід визначити ціну на товар і відповідно базу для нарахування ПДВ. Свою суперечку вони пішли вирішувати в суд

Позиції сторін

Продавець (відповідач). Вважає що сам факт зміни ставки не змінює повну ціну товару, що має бути поставлений. Тобто вони вважають: оскільки у договорі на поставку було домовлено, що ціна одиниці товару складає 24 000,00 з ПДВ, то той факт, що зменшилася чи збільшилася (в їх випадку до речі саме зменшилася) ставка ПДВ на розмір ціни товари вплинути не повинен.

На їх погляд,

після зміни ставки ПДВ змінилася саме база для нарахування ПДВ. Загальний же обсяг постачання з ПДВ залишився не змінним

Тобто продавець переконаний, що:

1) першочергово ціна на одиницю товару складає 24000,00 грн, в тому числі ПДВ 20 % (тобто 4000 грн). База оподаткування ПДВ в цьому випадку становить 20000,00 грн.

2) після зміни ставки ПДВ з 20 %, на 14 %, ціна за одиницю все рівно лишилася 24000,00 грн. А от сума ПДВ (через зменшення ставки) зменшується, і становить 2947,37 грн (а не 4000 грн). Водночас база оподаткування ПДВ, в цьому випадку, навпаки зростає і становить 21052,63 грн.

Таким чином постачальник вважає, що факт зміни ставки ПДВ ніяк не впливає на розмір визначеної у договорі ціни товару з ПДВ.

І якщо покупець бажає, щоб йому поставили необхідну кількість продукції, то він має оплатити повну ціну з ПДВ визначену у договорі, тобто 24000,00 грн за одиницю товару.

Покупець (позивач). Покупець вважає по іншому. На його думку після того як відбулася зміна ставки ПДВ з 20 % на 14 %,

ціна товару з ПДВ має змінитися, а саме зменшитися. А от база оподаткування ПДВ має лишитися не змінною

Тобто на думку покупця, коли зменшується ставка ПДВ повна ціна з ПДВ за товар теж має зменшитися. Первинно вона була 24000,00 (в тому числі 4000 грн ПДВ), а після зменшення ставки має стати 22800,00 грн (в тому числі 2800 грн. ПДВ). І тому покупець, який орієнтувався на нові умови, вважає, що сплатив достатню кількість коштів для поставки йому домовленої кількості товару.

Вирішення справи судом

Суд першої інстанції, став на бік продавця. Аргументував він свою позицію тим, що законодавче зменшення ставки ПДВ до 14 % не впливає на зміну повної ціни договору поставки. Тобто покупець навіть після зміни ставки ПДВ на товар мав все рівно сплатити повну ціну товару, визначену договором. Змінювати (в нашому випадку зменшувати) ціну товару — саме так на думку суду чинить покупець — в односторонньому порядку не можна. Тому саме покупець, на думку суду першої інстанції, порушує умови договору поставки намагаючись зменшити повну ціну товару..

Апеляційний суд, також підтримав постачальника. На його погляд, вказані зміни не є підставою для внесення змін до укладених договорів щодо зміни ціни, а одностороння зміна договору не допускається. Тому покупець має сплатити саме вказану у договорі повну ціну за товар.

Верховний Суд навпаки став на бік покупця. Слуги Феміди, справедливо вважають, що сторони на договірних засадах передбачають формування ціни за договором. При цьому складовою ціни є ПДВ. Але правила розрахунку цього непрямого податку визначають не сторони договору, а ПКУ. Сторони ж договору тільки мають дотримувати правила визначення ПДВ, яке є складовою ціни поставки. Вони не можуть встановлювати (погоджувати чи змінювати) порядок та механізм нарахування ПДВ в договірному порядку.

Враховуючи це суд вважає, що

зміна ставки ПДВ не змінює базу оподаткування ПДВ, якою є їх договірна вартість без врахування ПДВ, оскільки за своєю правовою сутністю ПДВ є часткою новоствореної вартості та сплачується покупцем (замовником послуг)

Виходячи з цього Верховний Суд робить висновок: хоча ПДВ і включається до ціни товару, однак не є умовою про ціну в розумінні цивільного та господарського законодавства, оскільки не може встановлюватися (погоджуватися чи змінюватися) сторонами за домовленістю, тобто у договірному порядку.

Крім того ВС переконаний, що сторони договору усвідомлювали розмір законодавчо встановленої ставки ПДВ, що існувала на час укладення договору, та включили її до новоствореної вартості. А тому різниця в ставках ПДВ не може зараховуватись на користь продавця. Тому збільшення договірної вартості товару за рахунок ПДВ, ставка якого зменшилась, можливе лише за домовленістю сторін.

Думка редакції

Цілком згодні з підходом суду. Переконані, що ціною товару, яку має отримати продавець і лишити в себе є саме база оподаткування ПДВ. Сама ж сума ПДВ, хоч і включається у ціну товару, але є не чим не іншим як податком який включається в ціну товару через вимогу ПКУ.**

** Такий підхід ми просували і раніше «Якщо продавець став безПДВшником!» // «Податки & бухоблік» 2022, № 34

Тому вважаємо, що коли продавець після зменшення ставки ПДВ до 14 %, намагається лишити не змінною повну вартість товару, то він просто бажає самостійно (в односторонньому порядку) збільшити договірну вартість товару. Тобто виходить, що в цьому випадку, саме постачальник намагається змінити в односторонньому порядку вартість товару, а так зазвичай забороняє робити сам договір постачання.

Але щоб зробити такий висновок (і щоб його при суперечках зробив суд) потрібно заглянути у договір купівлі-продажу і подивитися як саме ви встановили ціну. Якщо у договір чітко вказано, що ціна визначена з урахуванням ПДВ, то відбитися від нападків контрагентів можна. Коли ж ціна вказана без ПДВ, але мається на увазі що в ній сидить ПДВ, то тут довести протилежне буде складно.

Тому щоб не було проблем із тим, як визначити ціну товару радимо у договорі постачання вказувати ціну без ПДВ і доповнювати, що ПДВ нараховується зверху виходячи із діючої ставки за вимогами ПКУ.

Звертаємо увагу! Через запровадження воєнного стану випадків зміни ставки ПДВ стало набагато більше. Причина в тому, що з 01.04.2022 багатьом суб’єктам господарювання дано право обрати спецЄП. А коли суб’єкт переходить на спецЄП, то його статус платника ПДВ призупиняється. Він уже не зобов’язаний нараховувати ПДВ при продажу товарів.

Тому якщо договір на поставку був укладений до переходу продавця на спецЄП, а перша подія здійснена уже після обрання спецЄП, то ціна за таким договором має бути визначена уже без врахування ПДВ.

Водночас, якщо покупець і продавець погодяться змінити ціни на товар, а саме будуть вважати, що після переходу на спецЄП ціна товару без ПДВ буде визначена на рівні ціни товару що була вказана першочергово з ПДВ, то їм це зробити ніхто не заважає. Головне тут — погодити між собою відповідні зміни у договорі, наприклад, через додаткову угоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі