Теми статей
Обрати теми

Переїзд в інше місто: що робити з РРО/ПРРО

Вишневський Михайло, податковий експерт
У зв’язку з небезпекою, зумовленою воєнними діями, певна кількість підприємств переїхала до інших населених пунктів. Які дії у зв’язку з цим такі підприємства мають вчинити щодо своїх РРО/ПРРО, КОРО тощо? Детальні інструкції — в цій статті.

Куди б ви не переїхали, ті об‘єкти оподаткування, де раніше працювали з касовими апаратами (магазини, офіси, заклади громадського харчування тощо) із собою не перевезеш. Тож на новому місці доведеться підшукувати собі інші. А це означає, шо підприємство має оновити інформацію щодо тих об’єктів, які воно використовувало на попередньому місці, а також надати інформацію про ті, які починає використовувати на новому. Роблять це за допомогою форми № 20-ОПП.

Подаємо форму № 20-ОПП

Чому це так важливо? Бо

без подання ф. № 20-ОПП на нову торгову точку вам не вдасться зареєструвати на неї РРО/ПРРО

Про це йдеться в п. 8 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547* і в п. 6 розд. ІІ Порядку № 317**.

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

** Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317.

Як заповнити ф. № 20-ОПП? Якщо юрособа розірвала договір оренди на приміщення, де була торгова точка раніше, і торгуватиме в новому приміщенні (орендованому чи придбаному), то їй слід подати ф. № 20-ОПП, у якій повідомити:

— про закриття попереднього об’єкта оподаткування — з кодом ознаки надання інформації 6 у графі 2 і станом об’єкта оподаткування 6 (об’єкт відчужений/повернутий власнику) у графі 9;

— про відкриття нового об’єкта оподаткування — з кодом ознаки надання інформації 1 (первинне подання) і станом об’єкта оподаткування 1 (будується/готується до введення в експлуатацію) або 2 (експлуатується) чи 8 (орендується) у графі 9.

Якщо ви покинули своє власне приміщення, то про нього треба подати ф. № 20-ОПП з кодом ознаки надання інформації 3 (зміна відомостей про об’єкт оподаткування) і станом об’єкта оподаткування 3 (тимчасово не експлуатується) або 5 (непридатний до експлуатації) у графі 9.

Подати ф. № 20-ОПП слід протягом 10 робочих днів з моменту закінчення використання одного об’єкта оподаткування (розірвання договору оренди) та початку використання іншого (укладення договору купівлі-продажу, оренди тощо). Зробити це можна засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Питаєте, куди подавати? До контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588). А яким він буде після переїзду? Новим чи тим самим? Відповідь на це запитання залежить від того, чи перереєструєте ви нове місцезнаходження в ЄДР.

Перереєстровуватись у ЄДР чи ні

Про організаційні моменти релокації бізнесу в межах України ми розповідали в «Податки & бухоблік», 2022, № 25. Серед питань, що там обговорювалися, було й таке:

чи потрібна перереєстрація підприємства за місцем нової локації?

З одного боку, якщо підприємство фактично вестиме діяльність на новому місці, то такий переїзд можна вважати зміною місцезнаходження підприємства. А це, в свою чергу, означає необхідність унесення відповідних змін до ЄДР і, якщо при цьому змінюється основне місце обліку такого підприємства як платника податків, то й оновлення таких даних.

З іншого ж боку, держреєстраційне законодавство не встановлює певного строку для оновлення відомостей, що містяться у ЄДР, у тому числі щодо місцезнаходження юрособи. Тож питання щодо доцільності перереєстрації та строків такої переєстрації підприємство вирішує самостійно.

Разом з тим, у частині РРО/КОРО наслідки такого рішення залежать від того, чи змінилося місцезнаходження підприємства в ЄДР. А от реєстрація ПРРО до місцезнаходження підприємства взагалі ніяк не прив’язана. Подробиці — далі.

Якщо нове місцезнаходження у ЄДР не вносили

Це означає, що юрособа залишилася на обслуговуванні як платник податків у тій самій податковій, де й раніше перебувала на основному обліку. Тож касові апарати перереєстровувати не доведеться. Адже РРО реєструють у контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків (п. 3 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547). Щодо ПРРО також перереєстраційних дій проводити не треба — про це ми сказали вище.

Разом з тим при фактичній зміні адреси проведення діяльності в будь-якому разі змінюється адреса господарської одиниці, де застосовували касові апарати. Це тягне за собою певні наслідки.

При зміні місця використання РРО з КОРО чи ПРРО слід провести їх перереєстрацію

РРО. Щоб його можна було використовувати в новій господиниці, потрібно подати реєстраційну заяву за формою № 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» (хоч у електронному, хоч у паперовому вигляді) і реєстраційне посвідчення (п. 1 гл. 3 розд. II Порядку № 547; БЗ 109.06).

Конкретного строку, в який слід подати ці документи, Порядок № 547 не називає. Але спеціалісти радять зробити це протягом 5 робочих днів, що настають за днем, коли виникли підстави для заміни реєстраційного посвідчення на РРО.

Як перереєструвати резервний РРО з метою його використання в новоствореній господарській одиниці, див. у БЗ 109.06.

КОРО та РК. Якщо ви не відмовились від використання КОРО на РРО, щоб проводити розрахункові операції у разі тимчасового вимкнення електроенергії (читайте про це у статті «Відключили електроенергію: кіна не буде?» цього номера), маєте подати заяву за формою № 1-КОРО (ідентифікатор J/F1311304) з позначкою «Перереєстрація» і саму КОРО, що підлягає перереєстрації. Зробити це слід не пізніше 5 робочих днів із дня виникнення підстав для перереєстрації (п. 1 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації РК, КОРО*; БЗ 109.07). Така заява може бути подана як у паперовому, так і в електронному вигляді.

* Порядок реєстрації та ведення РК, КОРО, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

Перереєстрацію РК здійснюють у тому ж порядку, що й перереєстрацію КОРО (подробиці — у БЗ 109.07).

ПРРО. Аби мати змогу використовувати в новій господарській одиниці ПРРО, вам необхідно (п. 8 розд. II Порядку № 317; БЗ 109.20):

— подати Заяву за ф. № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316604) з позначкою «Перереєстрація»;

— направити останній фіскальний звітний чек та закрити останню зміну на такому ПРРО.

Чіткі строки подання заяви для перереєстрації ПРРО не встановлені. Вважаємо, що потрібно подавати таку заяву перед початком роботи на ПРРО на новому місці, тобто перед відкриттям зміни на новій господарській одиниці.

І не забудьте внести до РРО/ПРРО нову адресу господиниці

Адже це — обов’язковий реквізит фіскального чека.

Якщо внесли нове місцезнаходження у ЄДР

Тут зверніть увагу на таке.

Якщо юрособа змінила адресу, але при цьому територіально залишилася на обслуговуванні як платник податків у тій самій податковій, де й раніше перебувала на основному обліку, то повертаємося повністю до ситуації, описаної в попередньому розділі.

Якщо ж після переїзду податкова змінилася, перереєстрацію РРО, КОРО з РК та ПРРО проводить автоматично сама податкова протягом 2 робочих днів після переведення платника податків на обслуговування до контролюючого органу за новим місцем обліку (п. 4 гл. 3 розд. II Порядку № 547, п. 3 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації РК, КОРО, п. 11 розд. II Порядку № 317).

І на цьому все. Але тільки в тому разі, якщо ви проводитимете розрахунки в господарській одиниці за адресою нового місцезнаходження підприємства. Якщо ж адреси нового місцезнаходження і господарської одиниці не збігаються, то доведеться зайнятися перереєстрацією РРО, КОРО з РК і ПРРО в ручному режимі в порядку,описаному в попередньому розділі. І знову ж таки не забудьте внести до РРО/ПРРО нову адресу господиниці.

От тепер дійсно все. ☺

Висновки

  • Якщо після переїзду підприємства зміни про нове місцезнаходження було внесено в ЄДР, унаслідок чого змінилася податкова, але РРО, КОРО з РК та ПРРО використовуватиметься за новим місцезнаходженням підприємства, їх перереєстрація відбудеться автоматично самою податковою.
  • У решті випадків при зміні місця використання РРО з КОРО чи ПРРО, доведеться проводити їх перереєстрацію в ручному режимі.
  • Без подання ф. № 20-ОПП на нову торгову точку зареєструвати на неї РРО/ПРРО вам не вдасться.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі