Теми статей
Обрати теми

Чи потрібен РРО/ПРРО при продажу води через водомат?

Клец Віталіна, податковий експерт
Підприємство здійснює діяльність з продажу води населенню через автомати самообслуживания. Чи обов’язково у такому разі застосовувати РРО/ПРРО?

Так, обов’язково. Чому? Бо за загальним правилом РРО/ПРРО потрібен, якщо (одночасно):

1) є розрахункові операції в розумінні Закону про РРО*, тобто приймання за місцем проведення розрахунків готівки, карток, жетонів та інших замінників готівки;

2) немає звільнення від РРО/ПРРО.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР.

Водомат (автомат самообслуговування з продажу води) приймає готівку, тому розрахункові операції є. А чи є звільнення від РРО/ПРРО для водоматів?

Будьте уважні! У п. 11 ст. 9 Закону про РРО є звільнення для продажу води. Але воно працює саме щодо продажу води з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів. То є засоби пересувної торговельної мережі. Це не наш випадок. В запитанні мова про торговельні автомати, що класифікуються у діючому законодавстві як пункти некапітальної забудови.

То ж

за ст. 9 Закону про РРО звільнення від РРО/ПРРО для водоматів немає.

Щодо пільг за ст. 10 Закону про РРО, то їх можливо і можна б було підібрати. Наприклад, якщо мова про торгівлю на території села, селища ФОП на єдиному податку. Але робота за ст. 10 Закону про РРО передбачає видачу кожному покупцю розрахункової квитанції із розрахункової книжки. Тобто біля водомата повинен сидіти реалізатор та кожному покупцю видавати заповнену розрахункову квитанцію. Навряд чи у цьому є якийсь сенс.

Так само і немає сенсу саджати поряд з водоматом реалізатора, який би проводив кожну розрахункову операцію через РРО/ПРРО.

Тому

власник водомата повинен з’єднати його з РРО або ПРРО.

Як це зробити?

Є декілька варіанів:

1) купити апарат для розливу питної води АРВ-500+. Це «2 в 1»: і водомат, і РРО одночасно. Його реєструємо у фіскалів і використовуємо. Але зауважте, що його первинна (перший раз) реєстрація була дозволена лише до 31.01.2022 р., тому зараз вдасться використовувати лише вживаний (б/у) водомат.

Поки що хімера «РРО-водомат» в Держреєстриі РРО лише одна, але слідкуємо за оновленнями до наказу № 744*;

* Наказ ДПСУ «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» від 21.12.2020 № 744. Останнє на сьогоднішній день оновлення було згідно наказу ДПС від 28.07.2022 № 489.

2) вбудувати у водомати електронні контрольно-касові реєстратори, спеціально призначені для торгівельних автоматів. Їх ви також зможете знайти в наказі № 744 (позиції 73 — 82);

3) установити на водомат ПРРО. Досить вивести на екран ПРРО чек у вигляді qr-коду (друкувати не треба). Але тут уже треба обговорювати з продавцем водомата, які варіанти ПРРО він може «зашити» у автомат, щоб ПРРО не вкрали.

А що буде, якщо цих вимог дотримано не буде?

Згідно п. 12 розд. II Закону про РРО, на час війни РРО-штрафи не застосовуються. Тобто зараз є лише ризик адмінштрафу.

Але є ймовірність, що податківці можуть причепитися зі штрафами після закінчення війни, про що детальніше у статті «За воєнні РРО-порушення каратимуть по повній!?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Також зазначимо, що виймати з водомата виручку й проводити її через РРО/ПРРО «оптом» (раз на день/тиждень тощо) — не варіант, бо не дотримується вимога про видачу розрахункового документа на кожну продаж води.

Отже, або монтуємо РРО/ПРРО на водомат, або сподіваємось, війна все спише.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі