Теми статей
Обрати теми

За воєнні РРО-порушення каратимуть по повній!?

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 109.18 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

У разі встановлення порушень Закону про РРО допущених в період з 24.02.2022 року по день закінчення ВС після ВС ДПС буде застосовувати штрафні санкції у звичайному порядку.

На час дії ВС згідно п. 12 розд. ІІ Закону про РРО, санкції за порушення вимог Закону про РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Отже, під час дії ВС п. 12 розд. ІІ Закон про РРО рятує від штрафів за порушення РРО законодавства тільки при продажу не підакцизних товарів. За порушення РРО-законодавства при продажу підакцизних товарів уникнути штрафів під час ВС не вдасться.

Що стосується адмінвідповідальності, то

протягом дії ВС від адміністративної відповідальності за порушення РРО-законодавства на час ВС звільнення немає

А враховуючи те що під час дії ВС податківцям дозволено проводити всі фактичні перевірки (під час яких вони в тому числі можуть перевіряти дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення розрахункових операцій, тощо), то при здійсненні РРО-порушень при продажу:

— підакцизних товарів загрожує РРО-штраф із ст. 17 Закону про РРО та адмінштраф;

— не підакцизних товарів загрожує тільки адмінштраф.

Про конкретні розміри відповідальності при РРО-порушеннях у військовий час читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 37 та 2022, № 44.

Але все це вище сказане стосується дії ВС. Суб’єктів господарювання, які допускають порушення в час дії ВС турбує інше питання: чи зможуть податківці прийти на перевірку після ВС і виявивши РРО-порушення притягти суб’єктів господарювання до відповідальності?

Відповідь на це питання дали податківці у роз’ясненні що коментується. В ньому вони заявили, що

контролери не позбавлені права проводити перевірки суб’єктів господарювання, як під час дії воєнного стану, так і після його завершення

При цьому під час перевірок вони можуть перевіряти, в тому числі і період з 24.02.2022 по день закінчення ВС. І робити вони це можуть — у загальному порядку.

Тому фіскали заявляють, що коли вони під час таких перевірок виявлять РРО-порушення допущені за час дії ВС, то будуть застосовувати штрафні санкції.

Тобто контролери вважають, що навіть коли РРО-порушення було допущено під час дії ВС і стосується воно продажі не підакцизних товарів (за порушенні при продажу підакцизних товарів штрафують і під час ВС) , то порушення так і залишається порушенням. І нехай воно здійснене в військовий час, відповідати за нього доведеться після його закінчення.

На наш погляд, тут податківці трішки перегнули палку. Річ у тому, що згідно з п. 12 розд. ІІ Закону про РРО РРО-помилки, які були допущені при торгівлі непідакцизними товарами в період з 24.02.2022 і по закінчення ВС взагалі за жодних умов штрафуватися не повинні. Оскільки для них у будь-якому випадку повинне спрацьовувати звільнення від РРО-санкцій, незалежно від того, коли помилки воєнного періоду будуть виявлені (під час ВС чи після ВС).

Але як бачимо фіскали вважають по іншому. На їх погляд, звільнення на час ВС від РРО-штрафів при продажу не підакцизних товарів стосується тільки випадку коли такі порушення будуть виявлені під час дії ВС. Якщо ж їх виявлять після ВС, то тут від штрафів не заховатися.

На наш погляд, такий підхід в частині РРО-штрафів (про адмінвідповідлаьність не говоримо, так як і на час ВС від неї суб’єктів господарювання не звільнено) безглуздий так як:

по-перше, коли було введено звільнення від РРО-відповідальності при торгівлі не підакцизними товарами (07.03.2022) податківці і на перевірки ходити ще практично не могли. Дозвіл на здійснення фактичних перевірок з’явився пізніше (17.03.2022). Деталі шукайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 39 .

по-друге, звільнення від штрафів при торгівлі не підакцизкою було надано через те, що з початку ВС у багатьох торговців не було об’єктивної можливості проводити операції через РРО. Наприклад, у торговців, які відмовилися від КОРО з РК (а тому при зникненні світла не могли торгувати) на торговій точці не було світла, і тому довелося торгувати без проведення операцій через РРО, тощо;

по-третє, якщо торговець уже допустив помилку (наприклад, не провів через РРО продаж товару так як не було світла і при цьому він відмовився від КОРО і РК) то зазвичай таку помилку виправити не можна;

по-четверте, якщо до ФОП прийшли на перевірку під час ВС і наклали на нього адмінштраф, то ще раз його притягти до відповідальності після ВС не можна навіть якщо погодитися з аргументами ДПСУ.

Тобто виходить що звільнення від РРО-штрафів на час ВС було надано безумовно без підв’язки до періоду коли може бути виявлено допущення такого порушення.

Але як бачимо фіскали проти цього підходу. Їм подавай все і одразу (не тільки адмінштраф а і РРО-відповідальність із ст. 17 Закону про РРО). Тому тим хто не хоче з ними сперечати після війни краще і під час ВС не допускати РРО-порушень навіть при торгівлі не підакцизними товарами.

Хотілося також зауважити! У роз’ясненні що коментується фіскали чомусь говорять, що після закінчення ВС штрафні (фінансові) санкції до платників податків будуть застосовуватись із врахуванням карантинного мораторію визначеного п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Водночас навіщо згадувати карантинний мораторій в контексті ВС не зрозуміло.

Справа в тому, що карантинний штрафний мораторій стосується тільки штрафів за податкові порушення, тобто порушень визначених в ПКУ. Про порушення правил, установлених Законом про РРО у карантинному мораторію на штрафи мова не йде. Тому сподіватися на те що у випадку коли ВС закінчиться раніше карантину це якось звільнить від РРО-відповідальності не слід.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі