Теми статей
Обрати теми

Чи потрібен товарний облік ФОП, що працює на селі без РРО, але з КОРО та РК?

Клец Віталіна, податковий експерт
ФОП на єдиному податку здійснює роздрібну торгівля на території села. Працює без РРО, але з використанням зареєстрованих у податківців КОРО (Книга обліку розрахункових операцій) та РК (розрахункова книжка). Чи зобов’язаний такий ФОП вести облік товарних запасів?

Для відповіді на питання, чи має ФОП вести облік товарних запасів, слід перш за все з’ясувати: 1) на якій системі працює ФОП, 2) чи є він платником ПДВ, 3) чим займається / що саме реалізує.

Бо в п. 12 ст. 3 Закону про РРО* сказано, що на ФОПа не поширюються вимоги зокрема щодо ведення обліку товарних запасі, якщо (одночасно):

1) цей ФОП є платником єдиного податку, що не зареєстрований платником ПДВ;

2) цей ФОП не здійснює діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР.

З урахуванням підходу податківці картина виглядає так.

ФОП-єдиноподатник

Треба вести облік товарних запасів?

Група 1

У будь-якому разі* Ні

Група 2

Ні, якщо не продає ТСПТ, ліки, медвироби чи ювелірку.

Якщо продає щось з перелічених товарів, то Так

Група 3 без ПДВ (5% та 2%, якщо ФОП до переходу на 2 % не був зареєстрований платником ПДВ)

Група 3 з ПДВ (3% чи 2%, якщо ФОП до переходу на 2 % був зареєстрований платником ПДВ)

Так

* Ми тут виступаємо за обережний підхід, про що детальніше у статті «А що з товарним обліком у ФОП під час війни?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 36. Там же знайдете останні нюанси щодо ведення товарного обліку ФОП.

Як бачите, неважливо, де працює ФОП (у селі, селищі чи у місті), чи має він застосовувати РРО/ПРРО, чи замість них може обмежитися використанням КОРО з РК. В будь-якому випадку він має право не вести облік товарних запасів, якщо, по-перше, є платником єдиного податку, що не зареєстрований платником ПДВ, а, по-друге, не продає ТСПТ, ліки, медвироби та ювелірку.

Зверніть увагу. Сказане вище стосується саме обліку товарних запасів, що його вимагає вести п. 12 ст. 3 Закону про РРО, та який ведеться згідно Порядку № 496*.

* Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Щодо зберігання документів на придбання товару ФОП, яких звільнено від обліку товарних запасів, то податківці вже погоджуються, що вони можуть їх не зберігати (категорія 107.05 БЗ). При цьому визнавати при перевірці, що товари ви придбавали у фізичних осіб, у т.ч. ФОП, якщо документів про придбання немає, і зараз не слід.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі