Теми статей
Обрати теми

Курсові різниці в єдиноподатників

Солошенко Людмила, податковий експерт
Офіційний валютний курс зріс і з 21 липня зафіксований на рівні 36,5686 грн/$*. У зв’язку із цим освіжимо в пам’яті особливості обліку курсових різниць у єдиноподатників. Чи впливають курсові різниці на ЄП-дохід? Що думають про це контролери і наскільки їх вимоги законні.

* Див. п. 13 постанови Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18 (з урахуванням змін, внесених постановою Правління НБУ від 21.07.2022 № 154).

Курсові різниці в бухгалтерському обліку

Нагадаємо, що курсові різниці (КР) виникають через коливання курсу НБУ. При цьому в бухобліку згідно з вимогами валютного НП(С)БО 21 курсові різниці розраховують:

по-перше, тільки за монетарними статтями Балансу (тобто статтями про грошові кошти й активи/зобов’язання, які будуть отримані/погашені у валюті, п. 4 НП(С)БО 21).

До них належать:

— інвалюта в касі та на банківських рахунках (розподільчому, поточному, депозитному);

— валютні дебіторська і кредиторська заборгованості, які будуть погашені грошима.

А ось за немонетарними статтями (які погашатимуться не грошовими коштами) курсові різниці не визначають, а

по-друге, на такі дати (п. 8 НП(С)БО 21):

— на дату балансу і

— на дату здійснення госпоперації.

Причому на дату здійснення госпоперації КР розраховують або на суму цієї операції, або за всією статтею — залежно від рішення, прийнятого підприємством і закріпленого в обліковій політиці (детальніше про це див. «Курсові різниці & облікова політика» // «Податки & бухоблік», 2018, № 63).

Проте чи впливають курсові різниці в єдиноподатників-юросіб на ЄП-дохід?

КР і ЄП-дохід

Позиція податківців. На думку податківців (БЗ 108.01.02):

позитивне значення КР включається до складу ЄП-доходу юрособи-єдиноподатника, а

— від’ємне значення КР базу оподаткування єдиним податком не зменшує.

Оскільки — пояснюють контролери — з метою складання фінансової звітності юрособи-єдиноподатники повинні визнавати доходи і витрати за правилами НП(С)БО 25, і, зокрема, за правилами валютного НП(С)БО 21 розраховувати курсові різниці. При цьому в податковій декларації юрособи-єдиноподатника зазначається тільки обсяг доходу і відображення витрат не передбачено.

З позицією фіскалів не можемо погодитися. Вважаємо, що до ЄП-доходу юрособи-єдиноподатника курсові різниці взагалі включатися не повинні. І сліпо дотримуватися бухоблікових правил не варто. Адже для єдиноподатників установлені свої правила оподаткування. Об’єктом оподаткування для юросіб-єдиноподатників є дохід, що визначається за правилами ст. 292 ПКУ. Тобто грошовий дохід (у готівковій/безготівковій формі), а також дохід, отриманий у матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ). Причому до матеріального/нематеріального ЄП-доходу ставляться виключно:

— сума кредиторської заборгованості, за якою сплив строк позовної давності, та

— вартість безоплатно отриманих товарів, робіт, послуг.

Проте курсові різниці під жоден з перелічених видів ЄП-доходу не потрапляють!

До того ж датою отримання грошового доходу платника ЄП (як визначено п. 292.6 ПКУ) є дата надходження кошів єдиноподатнику в грошовій (готівковій або безготівковій) формі. Проте курсові різниці виникають у результаті перерахунку валютної складової і не супроводжуються жодним надходженням грошових коштів, а отже, і грошовим доходом єдиноподатника розцінюватися не можуть. Та і по правді, включати до ЄП-доходу курсові різниці «дохідна» ст. 292 ПКУ від єдиноподатників не вимагає.

Тому доходом єдиноподатника є саме грошовий дохід, отриманий у валюті (валютна виручка). Такий дохід перераховують у гривні за офіційним курсом на дату отримання доходу (п. 292.5 ПКУ) — тобто на дату надходження валюти на поточний валютний рахунок (зверніть увагу: не розподільчий! листи ДПСУ від 21.04.2021 № 1667/ІПК/99-00-04-03-03-06, ДФСУ від 09.04.2019 № 1525/6/99-99-12-02-03-15/ІПК). І далі враховувати в ЄП-доході курсові різниці, що виникають у зв’язку з коливаннями курсу НБУ, підприємству-єдиноподатнику не потрібно.

Також врахуйте, що якщо з валютної виручки утримується банківська комісія, то до доходу єдиноподатнику слід включити всю (повну) суму валютної виручки без зменшення її на суму комісії, утриманої банком (БЗ 108.01.02; БЗ 07.01.03).

Продаж валюти. А що коли валюту вирішено продати? На думку податківців, порядок визначення ЄП-доходу в цьому випадку залежить від того, коли валюта продається: в тому ж кварталі чи в наступних (БЗ 108.01.02, див. таблицю)

ЄП-дохід у юрособи-єдиноподатника при продажу валюти: підхід податківців

Подія

Яка сума потрапить до ЄП-доходу

Надходження валюти

Дохід у валюті перераховують у гривні за офіційним курсом НБУ на дату отримання доходу (п. 292.5 ПКУ)

Продаж валюти :

до кінця кварталу

до ЄП-доходу включається тільки позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу валюти (за комерційним курсом), і доходом (перерахованим у гривні за курсом НБУ) при надходженні валюти на валютний рахунок

у наступних кварталах

У такому разі, на думку податківців:

— на кінець кварталу (дату балансу) за валютою, що числиться на валютному рахунку, треба розрахувати КР. При цьому до ЄП-доходу включається тільки позитивне значення КР, а

— при продажу валюти до ЄП-доходу включається тільки позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу валюти (за комерційним курсом) і доходом, отриманим від перерахунку такої валюти на кінець попереднього кварталу

Як бачимо, якщо валюта продається в наступних кварталах, то податківці висловлюються за розрахунок КР (на кінець кварталу — дату балансу) і пропонують визначати ЄП-дохід з урахуванням КР, порахованих раніше.

Проте повторимо: курсові різниці ЄП-доходом не є. Тому з підходом контролерів не можемо погодитися. А в цьому випадку, вважаємо, правильно робити таким чином:

— при зарахуванні валюти на поточний рахунок — включати до ЄП-доходу й оподатковувати єдиним податком валютний дохід (перерахований за курсом НБУ на дату отримання), а

при продажу валюти — включати до ЄП-доходу й оподатковувати єдиним податком позитивну різницю (між комерційним курсом, за яким продана валюта, і курсом НБУ, за яким валюта зараховувалася при надходженні на валютний рахунок), що виникла.

КР у спецЄПшників

А що з КР у спецЄПшників на ставці 2 %? Відразу зауважимо, що в бухгалтерському обліку спецЄПшники повинні розраховувати КР у загальновстановленому порядку. Проте чи впливатимуть КР у спецЄПшників на ЄП-дохід?

Тут слід зауважити, що введений на час воєнного стану особливий режим оподаткування спецЄП зі ставкою 2 % (п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ) — фактично є особливим різновидом спрощеної системи оподаткування. Тому спецЄПшники визначають ЄП-дохід за тими ж правилами, що і звичайні єдиноподатники, тобто за правилами ст. 292 ПКУ (питання 40 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). До того ж і п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ визначено, що для спецЄПшників ставка єдиного податку встановлена в розмірі 2 % від доходу, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ.

Ну а оскільки порядок визначення ЄП-доходу ідентичний, напевно податківці щодо розрахунку КР спецЄПшниками посядуть ту саму позицію, що і щодо звичайних єдиноподатників (і стануть говорити про включення до ЄП-доходу позитивних КР).

Ми, у свою чергу, ще раз повторимо: не важливо, в які спрощенці потрапляє підприємство, —

ні у звичайних єдиноподатників, ні у спецЄПшників до ЄП-доходу курсові різниці включатися не повинні

оскільки курсові різниці грошовим доходом не є і визначенню єдиноподаткового доходу зі ст. 292 ПКУ не відповідають.

КР і дата балансу

Ще на увагу заслуговує такий момент. Як зазначалося, за правилами валютного п. 8 НП(С)БО 21 у бухгалтерському обліку курсові різниці розраховують:

— на дату балансу і

— на дату операції.

При цьому щодо валюти, що числиться в єдиноподатників на валютному рахунку, податківці говорять про необхідність визначення КР на дату балансу — на кінець кварталу, таким чином вимагаючи від єдиноподатників розраховувати КР щоквартально (БЗ 108.01.02).

Проте необхідність щоквартального визначення КР (на дату балансу: 31 березня, 30 червня, 30 вересня і 31 грудня) насправді може виникати тільки в тих підприємств, які складають проміжну (квартальну) фінзвітність. Ну, наприклад, якщо в єдиноподатники (на спецЄП зі ставкою 2 %) перейшло підприємство, яке складає фінзвітність (включаючи і проміжну квартальну) за загальними правилами НП(С)БО 1.

У той час як звичайні єдиноподатники складають фінзвітність за правилами НП(С)БО 25. І і єдиноподатників (звичайних спрощенців) за бухобліковими правилами звітний період — рік. Тому єдиноподатники складають тільки річну фінзвітність, тобто фінзвітність мікропідприємства у складі: Балансу (ф. № 1-мс) і Звіту про фінрезультати (ф. № 2-мс) (п.п. 2 п. 2 НП(С)БО 25, п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 № 419) — квартальну не складають*. А отже, і розраховувати КР на дату балансу в бухобліку єдиноподатники (звичайні спрощенці) насправді будуть значно рідше — тільки за підсумками року.

* Хоча за бажанням можуть складати за загальними правилами повну фінансову звітність (п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1). Тому своє рішення про те, за якою формою фінзвітності (повною чи мікро) звітувати, треба закріпити в наказі про облікову політику.

Облік курсових різниць у єдиноподатників-юросіб розглянемо на прикладі.

Облік курсових різниць за валютою в єдиноподатників-юросіб

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

$/грн

ЄП-дохід,

грн

Дт

Кт

Надходження валюти

1

Надійшла валютна виручка на розподільчий рахунок* (курс НБУ — 28,0 грн/$)

316

681

$10000

280000

* Зарахування валютної виручки за ЗЕД-контрактами здійснюється на поточні рахунки підприємств через розподільчі рахунки (пп. 108, 110, пп. 2 п. 109 Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 5).

2

Зараховано валюту на поточний рахунок (курс НБУ — 28,3 грн/$)

312

316

$10000

283000

283000*

* До ЄП-доходу включається дохід, отриманий у валюті, перерахований за курсом НБУ на дату отримання такого доходу — зарахування валюти на поточний валютний рахунок (п. 292.5 ПКУ).

3

Відображено КР на дату зарахування валюти на поточний рахунок [(28,3 грн/$ - 28,0 грн./$) х $ 10000]

316

714

3000

4

Відображено КР на дату балансу (курс НБУ — 29,25 грн/$) [(29,25 грн/$ - 28,3 грн/$) х $10000]

312

714

9500

Продаж валюти

5

Перерахована з поточного рахунку валюта для продажу (курс НБУ — 36,57 грн/$)

334

312

$10000

365700

6

Відображено курсову різницю між курсом НБУ на дату списання валюти з поточного рахунку для продажу і курсом НБУ на дату балансу

[$10000 х (36,57 грн/$ - 29,25 грн/$)]

312

714

73200

7

Зараховано на поточний рахунок у національній валюті кошти від продажу валюти (за комерційним курсом — 40,0 грн/$) за вирахуванням комісії банку

[($10000 х 40,0 грн/$) - 2000 грн]

311

334

398000

117000*

* До ЄП-доходу включається позитивна різниця між доходом від продажу валюти за комерційним курсом (без його зменшення на суму комісії, утриманої банком: 2000 грн) і курсом НБУ, за яким валюта зараховувалася при надходженні на валютний рахунок (тобто 400000 грн - 283000 грн = 117000 грн). Проте, на думку податківців, до ЄП-доходу слід було включити: позитивну КР на дату балансу (9500 грн, див. операцію 4), а при продажу валюти — позитивну різницю в сумі 107500 грн (400000 грн - 292500 грн).

8

Відображено суму комісійної винагороди, утриманої банком (2000 грн)

92

685

2000

685

334

2000

9

Відображено дохід від продажу валюти

[$10000 х (40,0 грн/$ - 36,57 грн/$)]

334

711

34300

КР у ФОП-єдиноподатників

А ось підприємцям-єдиноподатникам щодо КР можна не переживати Адже ФОП-єдиноподатники бухоблік не ведуть і вимоги валютного НП(С)БО 21 на них не поширюються. Тому:

— при надходженні валютної виручки дохід, отриманий у валюті, підприємц-єдиноподатники перераховують за офіційним курсом НБУ на дату отримання такого доходу — зарахування валюти на поточний валютний рахунок (п. 292.5 ПКУ), і

— надалі, як пояснюють контролери, перерахунок валюти, що числиться на кінець звітного періоду на поточному валютному рахунку підприємця-єдиноподатника, не здійснюється (БЗ 107.01.03 // zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Тому і

курсові різниці ФОП-єдиноподатнику розраховувати не треба

Продаж валюти. До того ж і в разі продажу інвалюти контролери ліберально роз’яснюють, що позитивна різниця від продажу інвалюти ЄП-доходом підприємця-єдиноподатника не є (БЗ 107.01.03, БЗ 107.01.03, лист ДПСУ від 21.08.2020 № 3565/ІПК/99-00-04-05-03-06). Причому і за цивільними правилами оподатковувати її не треба (п.п. 165.1.51 ПКУ, листи ДПСУ від 18.11.2021 № 4401/ІПК/99-00-04-03-03-06, від 19.02.2021 № 654/ІПК/99-00-04-03-03-06, від 03.12.2020 № 4974/ІПК/99-00-04-05-03-06). Ну а для повного спокою можна отримати на свою адресу аналогічну ІПК.

Висновки

  • На думку податківців, єдиноподатникам-юрособам треба включати до ЄП-доходу тільки позитивні курсові різниці. Проте такі вимоги податківців безпідставні.
  • На наш погляд, оскільки курсові різниці грошовим доходом не є, то ні звичайні єдиноподатники, ні спецЄПшники до ЄП-доходу включати їх не повинні.
  • Від ФОП-єдиноподатників розраховувати КР податківці не вимагають, як і не вимагають включати до ЄП-доходу позитивну різницю при продажу інвалюти.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі