Теми статей
Обрати теми

Вчасно відправлену ПН зареєстрували з простроченням: коли виникає податковий кредит?

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Податкова накладна (ПН) за даними ЄРПН зареєстрована з простроченням. Продавець стверджує, що вчасно подав ПН на реєстрацію, і на підтвердження цього може нам надати копію повідомлення про прийняття електронного документа. Чи можемо ми, маючи таке підтвердження, вважати цю ПН своєчасно зареєстрованою і показати податковий кредит за нею в періоді складання?

Якщо ви не бажаєте спорів (скоріш за все, судових) із податківцями щодо цієї ПН, краще таку ПН вважати несвоєчасно зареєстрованою. Тобто відображати податковий кредит (ПК) в періоді (декларації періоду) реєстрації ПН.

Якщо ви принциповий платник, який готовий відстоювати свою позицію в суді, то в принципі, можете вважати таку ПН своєчасною. Але за умови, що дійсно продавець відправив таку ПН на реєстрацію вчасно протягом операційного дня.

Тепер детальніше.

Для вас, як для покупця, право на ПК дає зареєстрована ПН. У п. 198.6 ПКУ сказано, що не відносяться до ПК суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН.

Взагалі, дані щодо зареєстрованих ПН отримувач (покупець) має брати з ЄРПН, а не з квитанцій продавця. Це, в принципі, передбачено і п. 21 Порядку № 1246*.

* Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою Кабміну від 29.12.2010 № 1246.

Цими ж даним (даними ЄРПН) керуються і податківці. Тож

якщо за даними ЄПРН ПН зареєстрована з простроченням, безпечніше саме такою її і визнати.

Тобто право на ПК за такою ПН відповідно до п. 198.6 ПКУ виникає лише в періоді її реєстрації. Якщо ви її покажете в декларації періоду складання, податківці, керуючись даними ЄРПН, вже за результатами камеральної перевірки можуть зафіксувати порушення — завищення вами ПК.

Але ваш продавець хоче довести, що оскільки він відправив на реєстрацію ПН вчасно, то така ПН є своєчасною. А отже, право на ПК у вас виникає як за вчасно зареєстрованою ПН — у періоді її складання.

Дійсно, в п. 201.10 ПКУ сказано, що якщо протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття, або неприйняття, або зупинення реєстрації ПН, така ПН вважається зареєстрованою в ЄРПН.

Крім того, і Порядок № 557* (п. 11 розд. II) допускає, що якщо платник відправив електронний документ податківцям протягом операційного дня, то квитанція, яка підтверджує реєстрацію електронного документа, може прийти й на наступний операційний день. Але електронний документ має реєструватися датою та часом, зазначеним у першій квитанції, тобто датою та часом, зафіксованим у повідомленні про прийняття електронного документа податківцями.

* Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557.

Продавець вам надав підтвердження того, що ПН була ним направлена на реєстрацію вчасно. Але чи може воно для вас слугувати належним підтвердженням своєчасної реєстрації ПН?

Якщо ПН, наприклад, була б узагалі не зареєстрована, то, звісно, посилатися на п. 201.10 ПКУ (в якому сказано, що у випадку неотримання протягом операційного дня квитанції про прийняття/неприйняття ПН, вона вважається зареєстрованою) ви б не змогли, оскільки без «фізично» зареєстрованої ПН права на ПК немає.

У нашому ж випадку ПН зареєстрована, але іншою датою (не датою відправлення на реєстрацію). Тобто ПК підтверджений зареєстрованою ПН: питання тільки в тому, чи можна таку ПН, керуючись тим же п. 201.10 ПКУ, вважати вчасно зареєстрованою для відображення ПК.

Зазначимо, що в судовій практиці розглядалися подібні спори. Зокрема, див. рішення Житомирського окружного адмінсуду від 04.12.2019 № 240/8923/19 та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 03.08.2020 по цій же справі.

Продавець вчасно (протягом операційного дня) подав на реєстрацію ПН, але така ПН була зареєстрована наступним операційним днем, внаслідок чого вона була зареєстрована з простроченням. Покупець, отримавши інформацію (скріншот) від продавця про те, що останній своєчасно відправив ПН на реєстрацію, показав ПК за цією ПН як за вчасно зареєстрованою. Але податківці не погодилися з цим і визнали формування ПК за цією ПН у періоді її складання неправомірним. Платник звернувся до суду.

Суд, взявши до уваги, що за даними скріншотів електронного кабінету видно, що ПН були надіслані продавцем на реєстрацію вчасно і протягом операційного дня продавцю не була надіслана квитанція, визнав таку ПН вчасно зареєстрованою. І дійшов висновку, що і для покупця така ПН є своєчасно зареєстрованою. А отже, покупець правомірно показав ПК за такою ПН у періоді складання такої ПН.

Але потрібно розуміти,

що правомірність формування ПН у такому випадку в періоді її складання доведеться доводити в суді. Чи готові ви до спорів з податківцями?

Крім того, навіть якщо ви готові на це, варто впевнитися, що продавець дійсно відправив таку ПН на реєстрацію вчасно (протягом операційного дня).

Адже тут є «воєнний» нюанс. Нещодавно податківці, посилаючись на п.п. 69.18 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, стали наголошувати на тому, що під час воєнного стану операційний час для реєстрації ПН триває лише в робочі дні з 8:00 до 18:00 (101.16 БЗ). У вихідні дні ПН не реєструються, навіть якщо на цей день приходиться на граничний день її реєстрації. Всупереч вимогам п. 3 Порядку № 1246.

Тому якщо ПН під час воєнного стану була відправлена на реєстрацію, наприклад, о 18 годині 10 хвилин, ПЗ податківців налаштовано так, що вона вже буде вважатися відправленою на реєстрацію після закінчення операційного дня. А отже, за їх версією, «правомірною» буде і її реєстрацію наступним операційний днем. Тобто можливий щ е й спір з приводу того, чи вважається така ПН взагалі вчасно відправленою на реєстрацію.

Отже, підсумуємо. Якщо продавець вчасно відправив ПН на реєстрацію (і надав вам підтвердження цьому), але ПН зареєструвалася в ЄРПН наступним операційним днем з простроченням, то є аргументи на користь того, щоб визнати таку ПН своєчасно зареєстрованою. І, відповідно, довести, що право на ПК за такою ПН виникло в періоді її складання. Але! У такому випадку треба бути готовим доводити таке своє право у суді. Бо податківці будуть вважати таку ПН несвоєчасно зареєстрованою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі