Теми статей
Обрати теми

Виправлення ПДВ-помилок — ключові принципи

Нестеренко Максим, податковий експерт
Від помилок не застрахований ніхто. У тому числі платники ПДВ. Тож сьогоднішній номер — для тих із них, хто так чи інакше накосячив у ПДВ-звітності. А почнемо ми з того, що проголосимо деякі загальні принципи, за якими виправляються помилки у ПДВшній звітності. Правила прості, але від того — не менш важливі!

Способи виправлення помилок

Виправляти помилки можна двома способами:

(1) подавати декларацію з позначкою типу «звітна нова». В такому випадку виправляти помилки надзвичайно просто. Достатньо переписати декларацію за відповідний ПДВ-період так, як вона мала би бути заповнена від початку і подати. Після цього звітна нова декларація перекриє і замінить собою звітну.

Недолік цього способу — він обмежений у часі. Подавати звітну нову декларацію до ПДВ-періоду можна лише доти, доки не закінчився граничний термін подання декларації за цей період. Після цього звітну нову декларацію вже не подаси.

До речі, податківці відмовляли платникам у поданні звітної нової декларації за періоди лютий — травень 2022 року, навіть граничний строк подання декларації за ці ПДВ-періоди (до 20.07.2022) ще не було порушено. Тобто виправляти помилки у цих ПДВ-періодах через звітну нову декларацію не виходило — вочевидь, не переналаштували програмне забезпечення під особливі строки звітування;

(2) подавати декларацію з позначкою типу «уточнююча». Цей спосіб застосовується тоді, коли граничний строк подання декларації за ПДВ-період, який потрібно виправити, вже закінчився. А таких випадків — більшість. Принцип, за яким заповнюється уточнююча декларація, — доволі простий. Рядки УР, по суті, дублюють рядки ПДВ-декларації, а відповідно обсяги постачання і суми ПДВ зазначаються по кожному рядку в колонках А і Б. Ключовий елемент УР — це графи 4, 5 і 6. Отже,

у графі 4 зазначається показник, який первісно був у ПДВ-декларації за період, що уточнюється, а у графі 5 — правильний (тобто виправлений) показник

Відповідно різниця між показниками у графах 4 і 5 (зі знаком «+» чи «-») потрапляє до графи 6 УР. Якщо внаслідок подання уточнюючої декларації утворилася недоплата, її доплачують до або під час подання уточнюючої декларації (п. 50.1 ПКУ). При цьому недоплата сплачується з електронного ПДВ-рахунка, а от самоштраф доведеться сплачувати напряму з поточного у бюджет.

Уточнююча декларація — не панацея

Здавалося б, через подання уточнюючої декларації можна закрити будь-яку помилку і в будь-який час. Але це не так. Платник не має права подавати уточнюючі декларації під час проведення документальних планових та позапланових перевірок (з урахуванням термінів продовження, зупинення або перенесення термінів її проведення) з ПДВ за звітний ПДВ-період, який перевіряється податківцями (п. 50.2 ПКУ).

Тобто під час перевірки уточнюючий розрахунок за ПДВ-період, який перевіряється, не подаси. Однак його можна подати після перевірки. Тобто в період, коли вже складено акт перевірки і ще не оформлено ППР (див. статтю «Уточнитися після перевірки — (не)можливо?»).

На період воєнного стану з’явилася ще одна заборона. Платникам заборонено подавати уточнюючі розрахунки до ПДВ-періодів, раніших, ніж лютий 2022 року. Але не всі, а лише ті уточнюючі декларації, якими передбачено зменшення податкових зобов’язань (рядок 18) або декларування суми бюджетного відшкодування (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тож майте це на увазі.

Строк на виправлення помилки

За загальним правилом уточнюючу декларацію можна подати протягом 1095 днів після граничного строку, відведеного на подання декларації (п. 102.1 ПКУ). А в умовах воєнного стану ці строки давності ще й зупинено (п. 102.9 ПКУ). Це означає, що строки давності, відведені на подання уточнюючих декларацій, будуть збільшені на весь період воєнного стану. І якщо вони не закінчилися станом на 24.02.2022, до закінчення воєнного стану строк давності не закінчиться*.

* Побоювання викликають слова «подання звітності» у п.п.69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, адже УР — також податкова декларація. Сподіваємося, що податківці все-таки погодяться з тим, що сплив 1095 днів для виправлення помилки зупинено.

Майте також на увазі: якщо ви подаєте уточнюючий розрахунок, ви обнуляєте строк, відведений податківцям на те, аби донарахувати вам податкові зобов’язання. В такому випадку строк на таке донарахування буде починатися з дати подання уточнюючого розрахунку (а не власне декларації).

Також при поданні уточнюючого розрахунку податківці мають право провести позапланову перевірку (п.п. 78.1.3 ПКУ). Наразі такі перевірки не проводяться, тож строки, відведені на їх проведення, — теж заморожені.

Одне уточнення — один період

Коли помилки віднайшлися одразу в декількох ПДВ-періодах, звичайно, потрібно виправити їх усі. Причому подавати уточнюючі декларації потрібно послідовно — спочатку найбільш ранній період, а потім, після того, як уточненку приймуть, — наступний. При цьому однією уточненкою можна виправити лише одну помилкову декларацію.

До уваги ПДВшників, які допустили помилку в перехідному ПДВ-мінусі. В такому разі помилка тягнеться із декларації в декларацію, адже неправильно заповнюється рядок 21 поточної декларації і, відповідно, рядок 16.1 наступної декларації. Так от, в таких випадках подавати уточнюючі декларації потрібно лише до тих періодів, у яких помилка вплинула на значення показників у рядках 18 (ПДВ до сплати) та 20.2 (ПДВ до відшкодування).

Якщо ж помилка просто змінила значення перехідного мінуса, достатньо уточнити лише ПДВ-період, в якому допущено помилку, а результати її виправлення затягнути в декларацію за період, в якому подавалася уточнююча декларація (через рядок 16.2).

Виправлення додатків

У додатках помилки теж трапляються. Перше і головне правило: виправляти додаток слід тоді, коли допущено помилку в рядку, до якого додається цей додаток. Для цього у додатку робиться позначка, що він є уточнюючим.

До уточнюючої декларації додаємо лише ті додатки, в яких відбуваються зміни. Тобто уточнюючий додаток подається або тоді, коли змінюється інформація в рядку, до якого додається додаток, або коли відбуваються зміни в самому додатку. Якщо виправлення помилок ніяк не впливає на додаток, додавати його до уточнюючої декларації не потрібно.

При цьому виправлення у додатках бувають двох типів:

(1) у розшифрувальних додатках (Д1, Д2, Д5) виправлення здійснюються шляхом коригування. Тобто зазначається тільки помилковий запис (зі знаком «мінус») і, за потреби, правильний запис зі знаком «плюс». Переписувати весь додаток у такому випадку не потрібно;

(2) у розрахунковому додатку (Д6) виправлення здійснюються за рахунок того, що виправлений додаток перезаповнюється повністю (так, як треба було його заповнити від початку);

(3) у додатках на бюджетне відшкодування (Д3, Д4) спосіб виправлення залежить від того, про яку помилку ідеться. При збільшенні бюджетного відшкодування (рядок 20.2) в уточнюючих додатках відображається сума збільшення (колонка 6 рядка 20.2). При зменшенні відшкодування податківці хочуть кожен випадок розглядати індивідуально. Якщо помилки не вплинули на суму відшкодування, їх виправляємо шляхом коригування. Нарешті, якщо неправильно зазначено реквізити рахунка для відшкодування (у додатку Д4), при виправленні у додатку зазначаються виправлені реквізити (БЗ 101.25).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі