Теми статей
Обрати теми

Коли можна виправити додаток Д4?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Тепер поговоримо про виправлення помилок у додатку Д4. Чи завжди можна застосувати механізм самовиправлень і уточнити показники цього додатка? З’ясовуємо.

Додаток Д4 охоплює низку випадків. За його допомогою:

— заявляють бюджетне відшкодування (БВ)

— повертають зайві гроші з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок і

— передають ліміт при реорганізації.

На кожному випадку зупинимося окремо.

Виправлення БВ. Само собою, необхідність подання уточнюючого додатка Д4 виникатиме при виправленні БВ-помилок. І якщо в результаті виправлень сума БВ, наприклад, збільшується, то разом з УР, як роз’яснюють контролери, слід подати уточнюючі додатки Д3 і Д4, заповнені на БВ-надбавку (дельту), — тобто суму, що відповідає гр. 6 ряд. 20.2 УР (БЗ 101.25).

Щоправда, не забувайте, що тимчасово, до закінчення воєнного стану, платникам заборонено подавати УР до довоєнних періодів (тобто до звітних періодів до лютого 2022 року) з показниками на зменшення ПЗ та/або декларуванням бюджетного відшкодування. Тому уточнити звітні періоди до лютого 2022 року, щоб дозаявити в них БВ, платники не можуть (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Ще врахуйте: якщо заявляли грошове БВ на поточний рахунок (у ряд. 20.2.1) і змінилися реквізити рахунку, то, як передбачено п. 23 розд. III Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21, платник може у складі декларації подати додаток Д4 (у якому зазначити відомості про змінені реквізити). Для цього в Д4 є окремий блок «Відомості щодо зміни реквізитів рахунку платника податків». Проте знайте: фіскали в цьому випадку визнають подання Д4 тільки у складі поточної декларації і чомусь можливості подання уточнюючого додатка Д4 не допускають (лист ДПСУ від 29.11.2021 № 4546/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Повернення грошей з ПДВ-рахунку на поточний рахунок. Одразу попередимо: у такому разі уточнитися не вийде. А при неправильному заповненні таблиць 2, 3 додатка Д4 (якщо в них були допущені помилки) платникові просто відмовлять у поверненні коштів. Проте ніщо не забороняє платникові подати новий додаток Д4 з наступною поточною декларацією (якщо, звісно, дотримуватимуться умови для повернення коштів).

А також податківці звертають увагу на те, що:

— при помилковому перерахуванні коштів на електронний ПДВ-рахунок повернути зайві гроші швидше, наприклад, шляхом подання УР з уточнюючим Д4, не можна. Така сума може бути повернена тільки за результатами подання додатка Д4 у складі поточної декларації (БЗ 101.17);

— після подання додатка Д4 платник не може шляхом подання УР відмовитися від повернення коштів з ПДВ-рахунку на поточний рахунок (БЗ 101.25).

Єдине, якщо вже подали декларацію з ПДВ, проте граничні строки подання ще не спливли, то можна подати нову ПДВ-звітність з відміткою «Звітна нова» (п. 50.1 ПКУ). І в ній уже додаток Д4 (з відміткою «Звітний новий») заповнити правильно. А якщо немає бажання повертати гроші з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок, то додаток Д4 з такою новою декларацією взагалі не подавати. Загалом, якщо строки дозволяють, то можна виправити Д4 тільки шляхом подання декларації «Звітна нова».

Також нагадаємо, що на суму коштів, яка повертається за Д4 з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок, зменшиться ліміт (п. 2001.6 ПКУ п. 21 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569). Причому ліміт зменшать (через ∑ПопРах) відразу за заявкою на повернення, тобто на дату подання з декларацією додатка Д4, а не за фактом повернення грошей на поточний рахунок. Детальніше див. «Повернення ПДВ-переплати з бюджету: як не втратити ліміт?» // «Податки & бухоблік», 2019, № 58.

Передача ліміту при реорганізації. І, нарешті, останній випадок — реорганізація. На наш погляд, помилки з таблиць 4, 5 при реорганізації можуть бути виправлені шляхом подання УР з уточнюючим Д4. Хоча роз’яснення податківців із цього питання нам не траплялися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі