Теми статей
Обрати теми

Комбайн: вводимо в експлуатацію та нараховуємо амортизацію

Децюра Сергій, податковий експерт
У грудні 2021 року підприємство купило комбайн (для надання послуг зі збирання врожаю). При цьому у зв’язку із сезонністю робіт комбайн не експлуатувався, тому залишився у складі капітальних інвестицій. З квітня 2022 року поступово почалися поточні ремонтні роботи з підготовки комбайна до сезону. З липня комбайн працює у полі. Коли потрібно було ввести комбайн в експлуатацію та почати нараховувати амортизацію: з квітня чи з липня, і як обліковувати витрати на підготовку комбайна до сезону? І взагалі, чи можна застосовувати прямолінійний метод амортизації, якщо комбайн використовується сезонно?

Введення в експлуатацію. За загальними правилами придбані ОЗ (до когорти яких належить і придбаний комбайн) зараховують на баланс підприємства за первісною вартістю, яка включає витрати, перелічені в п. 8 НП(С)БО 7.

Водночас до моменту введення в експлуатацію придбаний ОЗ обліковується у складі незавершених капітальних інвестицій. Тобто всі витрати на придбання об’єкта ОЗ накопичують на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів».

І тільки після того, як об’єкт буде готовий до використання за призначенням, тобто будуть здійснені всі операції, безпосередньо пов’язані з доведенням ОЗ до стану, в якому він придатний для використання із запланованою метою, такий ОЗ можна вводити в експлуатацію. При введенні в експлуатацію комбайна роблять проводки: Дт 104 «Машини та обладнання» — Кт 152.

При цьому коли саме ОЗ (в нашому випадку комбайн) стає готовим для використання із запланованою метою і його можна вводити в експлуатацію, знає тільки підприємство.

Тобто якщо ви купили комбайн у грудні 2021 року і він відразу був готовий до використання, то ви могли ввести його в експлуатацію ще в місяці його придбання. Той факт, що він не буде використовуватися у місяці введення в експлуатацію, на можливість такого введення не впливає.

Головне для введення в експлуатацію ОЗ — готовність ОЗ до використання, а не початок фактичного використання ОЗ.

Якщо ж ОЗ на момент придбання не був готовий до експлуатації і до квітня 2022 ще приводили комбайн до стану, придатного до використання, то ввести в експлуатацію його ви могли у квітні.

А у випадку якщо він став придатним до використання тільки у липні 2022, тобто лише після того як ви провели ремонтні операції з підготовки до сезону, то у вас є право ввести його в експлуатацію у липні.

Таким чином,

коли саме вводити в експлуатацію комбайн, вирішує тільки підприємство, спираючись на факт готовності його до використання

Ремонтні роботи. Від того, коли саме підприємство провело ремонтні роботи з підготовки комбайна до сезону (до введення в експлуатацію комбайна чи після цієї дати), і буде залежати, куди саме слід віднести витрати на проведення ремонтних робіт з підготовки комбайна до сезону.

Річ у тому, що затрати, понесені на ремонт не введеного в експлуатацію комбайна, визнаються незавершеними капітальними інвестиціями (п. 48 Методрекомендації № 561*).

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 № 561.

З цього випливає, що у випадку коли:

— комбайн було введено в експлуатацію до проведення ремонтних робіт з підготовки комбайна до сезону, то витрати, понесені на такий ремонт, слід відносити до витрат періоду. Річ у тому, що такий ремонт є поточним ремонтом і направлений просто на підтримання комбайна у робочому стані, а не поліпшення його характеристик;

ремонтні роботи з підготовки комбайна до сезону були здійснені до введення його в експлуатацію, то вартість такого ремонту має потрапити до первісної вартості такого об’єкта, яка буде сформована в момент введення такого об’єкта в експлуатацію.

Амортизація. Підприємство може нараховувати амортизацію ОЗ із застосуванням одного з п’яти методів, наведених у п. 26 НП(С)БО 7. Серед них є і прямолінійний.

При цьому згідно з п. 28 НП(С)БО 7 метод нарахування амортизації обирається підприємством самостійно з урахуванням очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання.

Спираючись на ці норми, доходимо висновку, що, по суті, підприємство має повне право встановити для придбаного комбайна і прямолінійний метод нарахування амортизації.

Оскільки НП(С)БО 7 не містить заборони щодо використання якогось методу амортизації, в тому числі й у випадку, коли об’єкт ОЗ буде використовуватися сезонно.

Хоча, за великим рахунком, для ОЗ, що використовуються сезонно, доцільно було б встановити не прямолінійний, а виробничий метод нарахування амортизації, оскільки саме цей метод у повній мірі враховує очікуваний спосіб отримання економічних вигод від його використання.

Водночас говорити про те, що для комбайна, який використовується тільки сезонно, слід установлювати виключно виробничий метод нарахування амортизації, не можна. Річ у тому, що навіть у той період, коли комбайн стоїть у гаражі і не використовується, він усе одно зношується. Відбувається не фізичний, а моральний знос.

Тому якщо підприємство бажає, то воно має повне право встановити для комбайна, що використовується сезонно, прямолінійний метод нарахування амортизації.

Тим, хто встановить прямолінійний метод амортизації, слід пам’ятати про особливі правила відображення нарахованої амортизації в обліку за періоди, коли комбайн у міжсезоння не використовується. Ргч у тому, що на період сезонних перерв у роботі всі витрати на обслуговування виробництва відносять до витрат майбутніх періодів.

Тобто в нашому випадку амортизацію на комбайн у міжсезоння слід визнавати витратами майбутніх періодів (Дт 39 — Кт 13). А з відкриттям сезону згідно із затвердженим кошторисом відображають у складі виробничих/загальновиробничих витрат (Дт 23, 91 — Кт 39) (детальніше див. «Особливості «сезонного» обліку» // «Податки & бухоблік», 2018, № 52-53.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі