Теми статей
Обрати теми

Аванс за один товар, а продали інший: що писати в чеку РРО/ПРРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Як правильно оформити фіскальний чек, якщо передоплату отримали за один товар, а згодом, після узгодження з покупцем, відвантажили іншиий. Чи треба анулювати/виправляти такий чек? Як бути в тому разі, коли на момент отримання передоплати замовленого покупцем товару взагалі не було в наявності?

Про правила оформлення фіскального чека, якщо покупець авансує (повністю або частково) замовлений товар, ви можете дізнатися зі статті «РРО/ПРРО при попередній оплаті» в «Податки & бухоблік», 2022, № 58.

Кількома словами: при отриманні передоплати готівкою або платіжною карткою продавець має пробити суму передоплати через касовий апарат, зазначивши при цьому в чеку той товар, який збирається продати. Тобто товар, який покупець обрав при замовленні. Причому навіть у тому разі, коли такого товару на момент надходження передоплати у продавця ще немає фізично (його тільки доставляють чи виробляють).

Ви скажете: а як же бути з тим, що

назва товару (послуги) має однозначно ідентифікувати товар чи послугу в документообігу суб’єкта господарювання

Чи не суперечитиме зазначення в чеку неіснуючого товару цій вимозі, прописаній у п. 2 розд. І Положення № 13*?

* Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

На нашу думку, не суперечитиме жодним чином. Адже в наведеній нормі не сказано, що товар на момент отримання авансу за нього має неодмінно бути на складі. У ній ідеться про документообіг взагалі, а не про документи складського обліку. Тож достатньо буде включити товар, що пропонується для продажу, хоча б до прайсу та під такою самою назвою пробити його в чеку в момент отримання передоплати — і справу буде зроблено.

До речі, податківці теж погоджуються з тим, що фіскальний чек на передоплату має бути видано незалежно від наявності товару на цей момент (див. листи ДПСУ від 28.04.2022 № 443/ІПК/99-00-07-05-01-06 і ГУ ДПС у Київській обл. від 28.04.2022 № 449/ІПК/10-36-07-07-20).

А як із продажем неіснуючого товару поєднується п. 12 ст. 3 Закону про РРО, що зобов’язує здійснювати продаж лише тих товарів, які відображені в обліку товарних запасів?

І тут нічого протизаконного ми теж не бачимо, оскільки через касовий апарат реєструють надходження грошей, а не відвантаження товару. А фіскальний чек у момент отримання авансу підтверджує саме факт оплати товару, а не факт його продажу. Власне продаж відбудеться вже після того, як замовлений товар надійде на склад продавця і буде відображений у його товарному обліку. На підтвердження такого продажу покупець отримає відповідні документи на товар (товарний чек, видаткову накладну, а за необхідності — гарантійний талон).

Якщо ж трактувати п. 12 ст. 3 Закону про РРО якось інакше, то дійдемо абсурдного висновку, що РРО-зобов’язаним взагалі не можна продавати за передоплатою товар, який відсутній у продавця на момент отримання грошових коштів.

А як бути тоді, коли покупцеві за його згодою відвантажили не той товар, що він замовив, а інший, хай навіть за тією самою ціною? Адже в такому разі чек буде, для прикладу, на фен, а видаткова накладна — на міксер?!

Так, проблема тут є, і ми її бачимо насамперед у захисті прав споживача, якщо придбаний ним товар виявиться неналежної якості.

Справа в тому, що вимоги споживача у такому разі розглядаються після пред’явлення ним розрахункового документа. Таке загальне правило (див. абзац перший ч. 11 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 № 1023-XII). А щодо технічно складних побутових товарів — після пред’явлення розрахункового документа, передбаченого Законом про РРО (здебільшого це саме фіскальний чек), та технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу. У наш ому ж умовному прикладі зламається міксер, а чек буде на фен...

Щоб покупець, який вніс передоплату за один товар, а фактично купив інший, отримав належний чек,

слід оформити видачу грошових коштів за передоплачений, але не отриманий товар, після чого провести через РРО/ПРРО фактично проданий товар

За такого алгоритму певні проблеми будуть, якщо передоплата вносилася не готівкою, а платіжною карткою. В такому разі фіскали заперечують можливість готівкових повернень коштів за товар, оплачений безготівково (див. БЗ 109.02, яка хоч і діяла до 01.08.2022, але її мають скоро відновити). Якщо пристати на їх думку, доведеться повертати ці кошти на картку, що відбувається не миттєво. І чи зможе покупець вдруге заплатити таку саму суму (готівкою чи з картки), тільки тепер уже за новий товар, спрогнозувати важко...

На нашу ж думку, цілком можливо безготівкову передоплату повернути й готівкою — все залежить від домовленості між сторонами договору. Тоді згадана вище проблема сама собою зникне.

Зверніть увагу! Податківці стверджують, що при зміні замовлення вносити зміни до фіскального чеку не потрібно (лист ДПСУ від 17.02.2022 № 355/ІПК/99-00-07-05-01-06). І в цьому з ними можна погодитися, але лише в тій частині, що для повернення товару і видачі коштів за нього попередній чек дійсно не змінюється. Процедура тут інша.

Реєстрацію видачі коштів у разі повернення товару здійснюють шляхом реєстрації від’ємної суми. При цьому реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно» заборонено (п. 7 розд. III Порядку № 547*). Після оформлення видачі коштів за допомогою видаткового чека за формою № ФКЧ-2 складають акт, у якому вказують дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа (п. 8 розд. III Порядку № 547). А вже опісля можна й пробити новий чек на фактично проданий товар.

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі