Теми статей
Обрати теми

Оновлено форму екодекларації

Децюра Сергій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 21.07.2022 № 206

Висновок документа

Оновлено форму Податкової декларації екологічного податку

Наказом, що коментується, Мінфін вирішив оновити форму декларації з екоподатку (затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 № 715). Зміни, які вносить Мінфін до форми екодекларації, не глобальні. Вони в основному приводять форму декларації у відповідність до вимог законодавства, хоча є деякі зміни, які впливають на правила відображення інформації про джерела забруднення в декларації. Наведемо, на наш погляд, найбільш актуальні нововведення.

Але перед цим зауважимо, що цей наказ поки що не набрав чинності. Якщо він набере чинності у ІІІ кварталі, то за нормами ПКУ оновлену форму екодекларації слід буде подавати тільки за результатами останнього кварталу 2022 року (тобто ІV кварталу 2022 рку), якщо ж у ІV кварталі 2022 року, то це робити доведеться вже за І квартал 2023 року. Хоча були випадки, коли податківці давали вказівку звітувати за новою формою й у більш ранні строки.

Статус декларації. У шапці декларації та всіх додатках до неї у розділі, де визначається статус декларації, що подається, додано позицію «реєстраційний номер у контролюючому органі, що уточнюється» під полем, де визначається статус декларації та додатків як «уточнююча»/ «уточнюючий».

На жаль, Мінфін не захотів пояснювати, про який саме реєстраційний номер ідеться. На наш погляд, мова йде про реєстраційний номер поданої декларації, дані якої уточнюються. Цей номер можна довідатися із квитанції № 2, яку отримує платник екоподатку після подання декларації, в якій допущено помилку.

Питання лишається тільки щодо заповнення цього реквізиту у випадку, коли платник уже проводив уточнення, а саме зазначати код звітної декларації чи останньої уточнюючої? Припустимо, що фіскали бажають бачити там код саме останньої уточнюючої декларації. Хоча, за великим рахунком, цей код не повинен впливати на можливість подання звітності чи уточнення податку.

Пріоритет на КАТОТТГ. У графі 7 ряд. 2 декларації платник податку буде вказувати не код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, а код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці, тобто код міста, селища міського типу, села, селища (населений пункт).

На це нововведення чекали всі платники екоподатку ще з початку минулого року. Річ у тому, що після проведення з початку 2021 року адміністративно-територіальної реформи класифікатор КОАТТУ був скасований і на його місце став Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (наказ Мінрегіону від 26.11.2020 № 290).

Але через відсутність у деклараціях, у тому числі і з екоподатку, місця, де можна було б вказати 19-значний код за КАТОТТГ, доводилося використовувати код із скасованого КОАТУУ. Це, звичайно, викликало низку проблем. Детально про це див. у «Екоподаток: специфічні ситуації» // «Податки & бухоблік», 2021, № 77.

Але після приведення форми декларації у цій частині у відповідність до вимог законодавства ці проблеми мають зникнути.

При цьому вказувати у оновленій графі 7 ряд. 2 слід код того населеного пункту, що і раніше, але брати його слід не з КОАТУУ, а із КАТОТТГ. А саме

слід вказати код населеного пункту, де знаходиться контролюючий орган, до якого подається декларація з екоподатку

Нові коди у додатках. У додатках 1 — 3 викладено в новій редакції рядок 3.

До цих змін у ряд. 3 форма додатків рекомендувала вказати:

— у ряд. 3.1 — код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням податкової, у якій платник перебуває на обліку як платник екоподатку;

— у ряд. 3.2 — код органу місцевого самоврядування за місцем розміщення джерела забруднення.

Водночас після того як на зміну КОАТТУ прийшов КАТОТТГ, правила заповнення цих рядків змінилися. А саме фіскали радили вказувати у

— у ряд. 3.1 ряд. 3 — код населеного пункту — адміністративного центру територіальної громади згідно з КОАТУУ, до якої входить населений пункт, в якому знаходиться об’єкт оподаткування (тобто джерело забруднення), а не код територіальної громади, де знаходяться фіскали (як того вимагає додаток до декларації);

— у ряд. 3.2 ряд. 3 — код КОАТУУ населеного пункту за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення.

Про це див. «Код КОАТУУ в декларації з екоподатку» // «Податки & бухоблік», 2021, № 15.

Тепер цей підхід фіскалів реалізував Мінфін. А саме тепер прямо у додатках вказано, що у

— ряд. 3.1 слід вказувати код КАТОТТГ територіальної громади, на території якої знаходиться стаціонарне джерело забруднення;

— ряд. 3.2 — код КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці, визначений за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення.

Щоб було зрозуміліше, зміни покажемо на прикладі заповнення ряд. 2 декларації і ряд. 3 додатків 1 — 3 у випадку, коли у с. Ісківці Миргородського району Полтавської області у підприємства знаходиться стаціонарне джерело забруднення.

Для того щоб заповнити декларацію з екоподатку, а саме гр. 7 ряд. 2, слід спочатку довідатися код КАТОТТГ населеного пункту, де знаходження податкова, в яку слід подати звітність з екоподатку. Якщо об’єкт оподаткування знаходиться у с. Ісківці, то звітність слід подавати у Лохвицьку ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області. Тобто у гр. 7 ряд. 2 слід вказати код КАТОТТГ міста Лохвиця (тобто «UA53060190010016735»).

Щоб заповнити ряд. 3 додатків 1 — 3, підприємству слід відкрити КАТОТТГ і відшукати в ньому назву населеного пункту, де знаходиться джерело забруднення (в нашому випадку с. Ісківці).

Після цього заповнити ряд. 3 буде нескладно. А саме слід:

у ряд. 3.1 перенести із КАТОТТГ дані із «Третього рівня» інформації про населений пункт, в якому знаходиться джерело забруднення (в нашому випадку це код «UA53060290000047345»). Оскільки саме у третьому рівні у КАТОТТГ зашифровано код територіальної громади, в яку входить обраний населений пункт (у нашому випадку с. Ісківці);

у ряд. 3.2 перенести із КАТОТТГ дані із «Четвертого рівня» інформації про населений пункт, в якому знаходиться джерело забруднення (в нашому випадку це код «UA53060290090030858»). Оскільки саме в ньому зашифровано код міста, селища міського типу, села, селища (населеного пункту), де знаходиться джерело забруднення (тобто код с. Ісківці).

Як бачимо, пошук інформації для заповнення кодів у деклараціях з екоподатку значно спроститься.

Коригуючі коефіцієнти. У самій формі додатка 3, в якому розраховують екоподаток за розміщення відходів, податківці нарешті вирішили визначити, який коригуючий коефіцієнт слід зазначати у графах 5 та 6.

Нагадуємо, що при розрахунку екоподатку за розміщення відходів слід застосовувати два коригуючі коефіцієнти:

перший, який коригує ставки залежно від того, де розміщене місце (зона) розміщення відходів (п. 246.5 ПКУ), а саме в межах населеного пункту або на відстані менш як 3 км від таких меж (коефіцієнт 3) чи на відстані від 3 км і більше від меж населеного пункту (коефіцієнт 1);

другий, який коригує ставки (п. 246.4 ПКУ) залежно від того, чи забезпечують (коефіцієнт 1) звалища, де розміщують відходи, повне виключення забруднення атмосферного повітря або водних об’єктів, чи не забезпечують (коефіцієнт 3).

Так от, до цих змін не було зрозуміло, в яку графу які коефіцієнти ставити. Відповідь можна було знайти у БЗ 117.05. В ній вони говорили, що у гр. 5 слід вказувати коефіцієнти відповідно до п. 246.4 ПКУ (ті, що виключають забруднення навколишнього середовища), а у гр. 6 — відповідно до п. 246.5 ПКУ (ті, що визначають віддаленість від населеного пункту).

Мінфін вважає, що все має бути навпаки. У гр. 5 слід зазначати коефіцієнти із п. 246.5 ПКУ, а у гр. 6 — із п. 246.4 ПКУ (нова примітка 11 додатка 3).

За великим рахунком, якщо ви помилилися і переплутали місцями ці коефіцієнти, то на розрахунок податку це ніяк не вплине. Але якщо Мінфін бажає, щоб ці коефіцієнти ставили саме так, то слід так і робити, щоб не було потім зайвих запитань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі