Теми статей
Обрати теми

Вагітність під час призупинення трудового договору

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві призупинили дію трудових договорів з частиною працівників. На одну із працівниць надійшов лікарняний лист по вагітності та пологах. Чи треба його оплачувати? Якщо так, то чи потрібно виключати з розрахунку дні призупинення? Чи зобов’язане підприємство у такій ситуації відновлювати дію трудового договору для того, щоб надати працівниці відпустку по вагітності та пологах, а потім й за її бажанням відпустку для догляду за дитиною?

Опцію призупинення трудового договору було запроваджено з 24.03.2022 на період дії воєнного стану Законом № 2136*. Її застосування на практиці призводить до певних складнощів. Ось і ситуація, за якої працівниці під час такого призупинення оформлено лікарняний листок по вагітності та пологах, підкинула читачеві відразу декілька запитань. Відповідаємо на усі по порядку.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Чи оплачувати лікарняний лист? Листок непрацездатності, виданий у зв’язку з вагітністю та пологами, підлягає оплаті. ФСС у своєму роз’ясненні від 01.04.2022 наголосив, що

фінансування виплати допомоги по вагітності та пологах ФСС здійснює незалежно від призупинення дії трудового договору

Таким чином, якщо до вас надійшов листок непрацездатності по вагітності та пологах від працівниці, з якою призупинено дію трудового договору, запускайте за звичними правилами процедуру призначення допомоги, а після визначення її суми подайте заяву-розрахунок для отримання коштів від Фонду.

Проте будьте уважними, якщо отримаєте звичайний лікарняний у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. У разі, коли дата початку страхового випадку припадає на період після призупинення дії трудового договору, такий листок непрацездатності не підлягає оплаті за рахунок роботодавця та ФСС.

Водночас не слід забувати, що ч. 4 ст. 13 Закону № 2136 покладає на державу-агресора відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат за період призупинення дії трудового договору. На думку ФСС, наведену у вищезазначеному роз’ясненні від 01.04.2022, це стосується у тому числі й оплати тимчасової непрацездатності. Зауважимо, що порядку відшкодування наразі немає. Разом з тим роботодавцю вже зараз доцільно фіксувати окремо надходження листків непрацездатності та суми лікарняних, належних до виплати працівникам, з якими призупинено трудовий договір.

Чи виключати з розрахунку дні призупинення? З розрахункового періоду виключаємо лише ті календарні дні, які не відпрацьовані з поважних причин. Вичерпний перелік таких поважних причин зазначений у п. 3 Порядку № 1266***. До них належать:

1) тимчасова непрацездатність;

2) відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

3) відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років та 6 років;

4) відпустка без збереження заробітної плати.

*** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09. 2001 № 1266.

Як бачите, серед поважних причин призупинення дії трудового договору немає. І про можливість віднесення періоду призупинення до поважних причин, наприклад, як виключення з загальних правил, і Мінсоцполітики, і ФСС мовчать. Тому наразі

період призупинення дії трудового договору не виключаємо з розрахунку середньої зарплати при обчисленні суми допомоги по вагітності та пологах

Так, це зменшить суму допомоги ☹. Але маємо те, що маємо.

Чи потрібно відновлювати дію трудового договору? З приводу цього питання офіційних роз’яснень не було. Ми вважаємо, що виплату допомоги по вагітності та пологах під час призупинення дії трудового договору можна здійснити і без оформлення відпустки по вагітності та пологах. Підставою для її нарахування та виплати буде листок непрацездатності. Тому й відновлювати дію трудового договору немає необхідності.

Тут ми проводимо аналогію з ситуацією, яку розглянуло Мінекономіки у листі від 01.07.2021 № 4712-06/34400-07 (див. статтю «Відпустка по вагітності у відпустці по догляду: роз’яснює Мінекономіки» // «Податки & бухоблік», 2021, № 55). В ньому фахівці відомства доходять висновку, що у разі, коли в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років працівниця завагітніла, то відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається їй за її бажанням після переривання відпустки для догляду. Але якщо жінка не виявить бажання оформлювати відпустку по вагітності та пологах, то без допомоги від ФСС вона все одно не залишиться. В такому випадку допомога по вагітності та пологах буде їй виплачена на підставі листка непрацездатності.

Проте хотілось би дізнатися офіційну думку з цього приводу, а також з приводу можливості надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років за бажанням працівниці під час призупинення дії трудового договору.

І не перестаємо вірити у ЗСУ! Можливо, у той час, коли працівниця буде йти у відпустку для догляду, воєнний стан вже буде скасовано і призупинення дії трудового договору вже піде у минуле ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі