Теми статей
Обрати теми

Як виправити ФОП-спрощенцю помилку у довідковому додатку ЄСВ

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01.07 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

ФОП — платники ЄП груп 1 — 3 можуть виправити помилки в раніше поданому додатку ЄСВ з типом «Звітна» як «Довідкова», якщо подадуть додаток ЄСВ з типом «Звітна нова» як «Довідкова» до 31 грудня включно звітного податкового року.

На сьогодні ФОП — платники ЄП подають усю ЄСВ-інформацію в додатках до декларацій платника ЄП. У тому числі такий додаток з декларацією ФОП подають і у разі призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат.

При цьому для призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат ФОП повинен подати декларацію з типом «Звітна» як «Довідкова» (тип декларації «Звітна» з додатковою позначкою «Довідкова») і ЄСВ-додаток до неї. У додатку слід заначити дані, актуальні до дати формування заяви на призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат.

Якогось конкретного строку подання такої довідкової декларації законодавство не встановлює. Тобто можна її подати протягом року (в якому ФОП отримав право на призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат). Але зазвичай це роблять в тих місяцях, в яких виникло право на пенсію/матеріальне забезпечення, страхові виплати.

До відома! Подання довідкової декларації не заміняє звичайну «звітну» декларацію, яку ФОП повинен подавати раз на рік, раз на квартал чи раз на місяць (залежно від того, на якій групі ЄП перебуває ФОП).

Крім того, подання довідкової декларації і додатка ЄСВ до неї не змушує після цього подавати разом із декларацією обов’язково додаток ЄСВ до кінця року. Ні, цей додаток, як звітний, потрібно подавати тільки:

— ФОП груп 1 та 2, які звітують раз на рік при поданні річної декларації;

— ФОП групи 3 із ставкою 3 та 5 % при звітуванні за останній квартал року (ІV квартал);

— ФОП — платникам спец-ЄП при звітуванні за останній місяць року, тобто при звітуванні за грудень.

Також додаток ЄСВ разом із декларацією з ЄП подають при ліквідації ФОП, тобто при поданні так званої «ліквідаційної» декларації.

Детально про заповнення самого додатка ЄСВ у випадку, коли його подають як довідковий, читайте у «ФОП стає пенсіонером: як правильно зараз «попрощатися» з ЄСВ?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 55.

Водночас інколи ФОП — платники ЄП у випадку подання довідкової декларації з ЄП і додатка ЄСВ допускають у самому додатку помилку. І от тут виникає запитання: чи можна уточнити такий довідковий додаток ЄСВ?

Відповідь на це запитання дали фіскали у роз’ясненні, що коментується. Вони сказали, що виправити помилку, допущену у додатку ЄСВ, який поданий як довідковий, можна.

Але виправляти його потрібно по-особливому, не через подання декларації і додатка ЄСВ з типом «уточнюючий». Вся справа в тому, що і декларація, і додаток ЄСВ, поданий з нею, є не звичайною звітністю, а довідковою. Тому і виправляти цю звітність слід під стать її статусу.

А саме фіскали вважають, щоб її виправити, ФОП — платник ЄП має просто ще раз подати декларацію і додаток ЄСВ з типом «Звітна нова» як «Довідкова». Тобто, на їх погляд, для виправлення помилки у довідковій декларації і додатку ЄСВ слід просто повторно їх подати із типом «Звітна нова» як «Довідкова», з відображенням правильних даних.

При цьому фіскали вважають, що повторно подавати довідкову декларацію з ЄП і додаток ЄСВ з типом «Звітна нова» як «Довідкова» ФОП, який допустив помилку у раніше поданій протягом року довідковій звітності, може до 31 грудня включно звітного податкового року. Справа в тому, що до кінця року не спливе строк подання такої звітності, оскільки вона є довідковою та подається протягом звітного року.

Якщо ж ФОП не проведе виправлення даних до 31 грудня шляхом подання декларації із статусом «Звітна нова» як «Довідкова», то нічого страшного не станеться. Після подання річної (квартальної) декларації і додатка ЄСВ із статусом «Звітна» до неї правильні значення потраплять у систему і замінять ті, що були відображені у звітності із статусом «Довідкова».

Отже, з цього випливає: у разі якщо ФОП допустить помилку при заповненні довідкової звітності з ЄП і додатка ЄСВ та виявить помилку вже в наступному році, то її виправляти не слід. Вона автоматично підправиться при поданні річної звітності і додатка ЄСВ до неї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі