Теми статей
Обрати теми

Електронне листування з податківцями

Казанова Марина, податковий експерт
Під час воєнного стану для платників податків може бути цікавим перехід на електронне листування з податківцями через Електронний кабінет. Що потрібно для такого листування та на які моменти треба звернути увагу — обговоримо в статті.

Право платника обрати електронне листування з податківцями через Електронний кабінет закріплене, зокрема, п. 421.5 ПКУ.

При цьому одразу зауважимо, що слід відрізняти електронне листування з податківцями від поданням їм звітності в електронній формі.

Для подання звітності в електронній формі платнику лише потрібно мати кваліфіковані електронні підписи осіб*, які будуть її підписувати, та приєднатися договору про електронний документообіг.

* Нагадаємо, що КМУ відтермінував КЕП на токенах на період воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення/скасування (постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022 р. № 300» від 24.05.2022 № 617).

Нагадаємо, приєднуватися до цього договору потрібно щоразу наново, коли змінюються ключі керівника підприємства (див. п. 5 розд. III Порядку № 557). Приєднання до договору здійснюється шляхом надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа з підписом керівника. Щоправда, це має бути документ, який передбачає лише підпис керівника, Тобто першим документом не може бути, документ, який передбачає ще й підпис, наприклад, головного бухгалтера. Першим електронним документом може бути, наприклад, «Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису» (електронна форма J1391103).

Тепер щодо листування з податківцями через Електронний кабінет. Це дещо інша гілка взаємодії з податківцями. Під листуванням розуміється отримання від податківців запитів/індивідуальних податкових консультацій/копій наказів про проведення перевірок/ ППР/актів перевірок/ і т. п.

У платника податків є право вибору (пп. 421.5, 42.4 ПКУ):

1. Отримувати такі документи «на папері». Листування податківців з платником податків у такому випадку здійснюється шляхом надсилання йому документа поштою за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків. Або шляхом вручення документа особисто платнику податків (його представнику).

При цьому

«паперове» листування з податківцями не обмежує можливість користуватися приватною частиною Електронного кабінету та відправляти податківцям звітність в електронній формі.

2. Або отримувати такі документи в електронній формі через Електронний кабінет. Якщо вам подобається цей варіант, то окрім договору про приєднання до електронного документообігу з контролюючим органом, вам також потрібно

подати Заяву про бажання отримувати документи від податкової через Електронний кабінет (код форми — J/F1391602).

Якщо ви не подавали таку Заяву, то за замовчуванням вважається, що ви обрали «паперове» листування з податківцями.

Що треба врахувати, якщо обираєте електронне листування з податківцями:

1) листування з податківцями в такому разі відбуватиметься в електронній формі шляхом надіслання документа в Електронний кабінет з одночасним надісланням на вашу електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату і час його відправлення до кабінету;

2) документ, направлений податковим органом до Електронного кабінету, вважається врученим платнику. Дата вручення = дата, зафіксована у квитанції про доставку документа платнику податку. У разі якщо доставка документа відбулася після 18 години, датою вручення документа вважається наступний робочий день. Якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення документа платнику податків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем. І,

відповідно, з цього дня (дня вручення) почнуть відлік строки, пов’язані з цим документом (або строки відповіді, наприклад, на запит, або строки оскарження ППР і т. п.).

3) якщо ви обираєте електронне листування за податківцями через Електронний кабінет, то це зовсім не означає, що і податкову звітність ви маєте теж подавати в такому разі через Електронний кабінет. Саме формулювання п. 421.5 ПКУ — платник податків самостійно визначає спосіб взаємодії з контролюючим органом, а саме в загальному порядку або в електронній формі через Електронний кабінет — свідчить про те, що тут явно йдеться не про звітність;

4) перехід на електронну форму листування ще не означає повну відмову від використання паперових документів при взаємодії з податківцями. На вимогу платника податків, що отримав документ в електронній формі, податковий орган надає йому відповідний документ у паперовій формі протягом 3 робочих днів з дня надходження відповідної вимоги (п. 42.5 ПКУ).

Від електронного листування з податківцями можна відмовитися і повернутися до «паперової» форми взаємодії. Для цього потрібно подати Заяву про відмову отримувати документ через ЕК (J/F 1391702).

Відмовитися від електронної форми листування з податківцями платник має право раз на рік. Датою завершення листування платника податків через ЕК при цьому буде дата, зазначена у квитанції про доставку податківцям такої заяви.

Висновки

  • Платник податків за власним бажанням може обрати електронне листування з податківцями через Електронний кабінет. У такому разі копії наказів на перевірку, ППР, запити від податківців і т. п. будуть надходити в Електронний кабінет.
  • Для того, щоб обрати електронне листування з податківцями, потрібно подати Заяву про бажання отримувати документи від податкової через Електронний кабінет. Якщо ви не подавали таку Заяву, то за замовчуванням вважається, що ви обрали «паперове» листування з податківцями.
  • Електронне листування ≠ електронний документообіг.
  • Від електронного листування з податківцями можна відмовитися і повернутися до «паперової» форми взаємодії.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі