Теми статей
Обрати теми

Торгуєте алкоголем (у т. ч. пивом)? Викиньте свої РРО і купіть нові!

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Ось уже рік, як фіскали намагаються взяти під контроль обіг кожної пляшки спиртного, маркованої акцизною маркою. Таких спроб було чимало. Сьогодні розповімо про останню: як фіскали змушують роздрібних алкоторговців позбавитися цілком гожих РРО і поставити замість них нові РРО/ПРРО, та як надалі таким торговцям без проблем провадити свою діяльність. Привід поговорити на цю тему — поява нової редакції Державного реєстру РРО*. Ніколи з ним не мали справу і не знаєте, що воно таке й навіщо? Тоді пояснимо все по черзі.

* Затверджено наказом ДПСУ від 28.07.2022 № 489

Що таке Держреєстр РРО

Це досить важливий документ для кожного користувача РРО, як чинного, так і потенційного. Бо ст. 12 Закону про РРО*

дозволяє застосовувати лише ті касові апарати (саме РРО, а не ПРРО), що включені до Державного реєстру РРО

Отже, принаймні один раз, перед придбанням РРО, до нього зазирнути все ж доведеться.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Головні податківці час від часу оновлюють цей Держреєстр, додаючи нові моделі/модифікації РРО та викреслюючи з нього старі. Крім того, оновлень зазнають і версії програмного забезпечення (ПЗ) для РРО, які теж зазначаються в Держреєстрі.

Зазвичай, такі зміни точкові, вони не торкаються широкого загалу, тож проходять майже непомітними.

Та не так сталося цього разу. Зміни виявилися настільки разючими і, головне, неочікуваними, що ДПСУ змушена була прокоментувати їх, щоб заспокоїти користувачів РРО (її коментар див. тут). Та від цього суть таких змін не надто пом’якшилася. У чому ж вони полягають?

У чому суть змін

Держреєстр РРО, про який ми щойно сказали, серед іншого, обов’язково містить такі відомості про РРО (п. 2 Положення № 1315*), як:

— назва моделі, модифікації;

— версія внутрішнього ПЗ;

сфера застосування.

* Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджене постановою КМУ від 29.08.2002 № 1315.

Ви їх наводили в реєстраційній заяві (ф. № 1-РРО) при взятті на облік касового апарата. Вони ж зазначені у реєстраційному посвідченні вашого РРО (ф. № 3-РРО).

Зазвичай сферу застосування касового апарата Держреєстр визначав досить широко, а саме як «Торгівля; громадське харчування; сфера послуг». Тобто кожний такий пристрій був майже універсальним. Ви мали право використовувати його хоч у магазині, хоч у кафе чи ресторані, хоч у юридичній конторі чи стоматологічному кабінеті. При цьому асортимент товарів/послуг, які можна було реалізовувати через той чи інший РРО, жодним чином не обмежувався.

Звісно, були і є в Держреєстрі спеціалізовані касові апарати. Їхнє призначення більш вузьке — реалізація пального, торгівля валютою за готівку, застосування в торгових автоматах тощо. Але розмова сьогодні не про них, а про ті РРО, які ми вище назвали універсальними.

Так-от, після появи останньої редакції Держреєстру універсальність багатьох таких РРО виявилась дещо звуженою. Чому? Бо у графі «сфера застосування» з’явилося досить суттєве обмеження — «Крім реалізації алкогольних напоїв» або «Крім реалізації алкогольних напоїв версіями такими-то» (йдеться про версії внутрішнього ПЗ).

Таким чином, після затвердження нового Держреєстру із зазначеними змінами, тобто

з 28.07.2022, продавати будь-які алкогольні напої через такі РРО не можна

Щоб ви швидко зорієнтувалися у суті змін, наведемо пару прикладів.

Приклад 1. До розд. І Держреєстру під номером 1 занесено портативний касовий апарат Екселліо DP-05. Версії його ПЗ, дозволені до використання, — 68.16; 68.18; 68.20. При цьому у гр. 8 «Сфера застосування» чинного Держреєстру наразі зазначено «Торгівля; громадське харчування; сфера послуг. Крім реалізації алкогольних напоїв версіями 68.16; 68.18».

Це означає, що надалі продавати алкогольні напої через такий РРО можна лише у разі, якщо він має версію ПЗ 68.20. РРО з двома іншими версіями ПЗ (68.16 і 68.18) теж залишаються придатними до подальшого використання. Ба більше, їх первинна реєстрація не заборонена, тобто такі касові апарати можна продати, і податківці зареєструють їх на іншого суб’єкта господарювання. Але продавати через них алкоголь ані попередній власник, ані той, хто їх придбає, вже не матимуть права.

Приклад 2. Портативний касовий апарат Екселліо DPU-50 значиться у розд. ІІ Держреєстру під номером 107 із версією ПЗ 68.45 з модемом Екселліо DTT-500(G). Його сфера застосування на сьогодні — «Торгівля; громадське харчування; сфера послуг. Крім реалізації алкогольних напоїв».

Це означає, що первинній реєстрації він більше не підлягає. Застосовувати його в подальшому має право тільки суб’єкт, на якого цей РРО зараз зареєстрований, до закінчення строку експлуатації пристрою. Однак продавати через нього алкоголь більше не можна. Такий РРО після зняття з реєстрації у податковій поставити знову на облік не вдасться. Його можна або утилізувати, або продати тому, хто захоче використовувати цей касовий апарат у нефіскальному режимі без реєстрації у податковій (наприклад, ФОП на ЄП групи 1, що взагалі звільнені від застосування РРО/ПРРО).

Яка мета переслідується

Якщо ви торгуєте алкоголем за готівку або через POS-термінал із застосуванням платіжних карток, то, безперечно, знаєте про нову норму (див. п. 11 ст. 3 Закону про РРО), запроваджену з 01.01.2022. Починаючи з цієї дати в чеках РРО (і ПРРО також) ви маєте, серед іншого,

відображати й цифрове значення штрихкоду акцизної марки (серію та номер) при роздрібній торгівлі алконапоями

Зверніть увагу! Попри чітке формулювання норми щодо її поширення виключно на роздрібну торгівлю, фіскали змушують зазначати в чеку реквізити акцизної марки і при оптовому продажу алкогольних напоїв за готівку (БЗ 109.10). Хоча чомусь не згадують про такий обов’язок, якщо оптові партії алкоголю покупець оплачує платіжною карткою.

Нагадаємо, що маркуванню акцизними марками підлягають усі (крім зазначених у п. 226.10 ПКУ) алкогольні напої, які реалізуються в Україні, з умістом спирту етилового понад 8,5 % об. од. (п. 226.6 ПКУ). Детальніше з переліком алкоголю, що маркується/не маркується, можна ознайомитися в «Податки & бухоблік», 2022, № 15.

Для чого це все було зроблено? На думку авторів такої затії, це дозволить відслідковувати реалізацію контрафактних/котрабандних алкогольних напоїв з використанням реквізитів підроблених акцизних марок. Адже всі касові чеки передаються на сервер ДПСУ. Тож податківці в автоматичному режимі знатимуть, хто нагрішив, і неодмінно навідаються до такого суб’єкта на перевірку. А ви пам’ятаєте, що фактичні перевірки дотримання Закону про РРО при продажу підакцизних товарів дозволені навіть зараз, у період дії воєнного стану (п. 12 розд. ІІ Закону про РРО). Деталі — у статті «РРО/ПРРО: перевірки та відповідальність» в «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Що заважає її реалізації

Реалізації таких благих намірів фіскалів заважало те, що значна кількість РРО технічно не могла забезпечити відображення в чеку цифрового значення штрихкоду акцизної марки. Причому частина таких касових апаратів не підлягала доопрацюванню виробником. А вся боротьба з алкогольним контрафактом нічого не варта, якщо через РРО проходитиме тільки частина маркованого алкоголю, що реалізується за готівку або з оплатою платіжними картками.

Разом з тим, просто так узагалі виключити з Державного реєстру моделі РРО, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються суб’єктами господарювання, теж було не можна. Зробити це до закінчення строку служби таких РРО забороняє ст. 12 Закону про РРО.

Через це фіскали змушені були констатувати (листи ДПСУ від 11.02.2022 № 347/ІПК/99-00-07-05-01-06, ГУ ДПС у Тернопільській обл. від 16.05.2022 № 521/ІПК/19-00-07-04-10), що

за відсутності технічної можливості доопрацювання суб’єкт господарювання все одно може надалі використовувати такі РРО

Хоча тут же й попереджали, що застосування таких, образно кажучи, «дефективних» РРО при продажу алкогольних напоїв буде призводити до формування та видачі невідповідних розрахункових документів. А це загрожує штрафом. Його розмір становить 100 % вартості проданих з таким порушенням алконапоїв — за порушення, вчинене вперше, та 150 % за кожне наступне порушення (п. 1 ст. 17 Закону про РРО). Крім того, буде ще й невеличкий адмінштраф за ст. 1551 КУпАП (див. БЗ 109.18).

Здавалося б на цьому все. Фіскали зайшли в глухий кут, і вибратися з нього законним шляхом, як виявилося, не так уже й легко. Причому проблеми не вирішило б і переведення «дефективних» РРО із розд. І у розд. ІІ Держреєстру. Адже до закінчення строку їх служби такі РРО можна було б використовувати в тому числі й при продажу алкогольних напоїв. Тоді вони вигадали той хід конем, про який ми сказали вище, — обмежили сферу застосування моделей РРО, які й досі не вміють відображати у чеку реквізити акцизної марки.

Чи законний шлях, запропонований податківцями

На нашу думку, не зовсім. Принаймні Положення № 1315 не містить такого способу змусити суб’єктів господарювання відмовитися від РРО, які здебільшого ще не вичерпали свій строк експлуатації.

Більш легальним видається спосіб, передбачений п. 24 Положення № 1315. У ньому сказано, що у разі зміни фіскальних вимог або вимог нормативних документів до реєстраторів ДПС на підставі пропозицій технічної комісії встановлює строки та порядок виведення з експлуатації або доопрацювання реєстраторів, які не відповідають новим вимогам. А якщо доопрацювання не допомогло, виключити такі РРО із Держреєстру, що означало б повну неможливість їх подальшої експлуатації.

Цей шлях, до речі, вже був проторений податківцями. Принаймні, одного разу вони вдавалися до нього, коли треба було позбутися тих касових апаратів, що не вміли передавати по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів. Хоча й на цьому шляху є формальна перепона, про яку ми вже згадували, із ст. 12 Закону про РРО. Вона забороняє виключати з Держреєстру моделі РРО, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються суб’єктом господарювання, до закінчення строку їх служби…

Цього разу податківці таким шляхом не пішли. Вони вчинили менш суворіше, обмеживши лише сферу застосування «дефективних» РРО. Але чи виправданий такий крок під час війни? Чи не варто було б узагалі відтермінувати затію із запровадженням суцільного зазначення реквізитів акцизної марки у фіскальних чеках?

Звісно, ці питання є риторичними. Замість відповіді на них ДПСУ намагається заспокоїти стурбованих користувачів РРО. У своєму коментарі вона зазначає, що внесені зміни до Держреєстру

не передбачають автоматичного скасування реєстрації вже зареєстрованих РРО, не забороняють їх використання на території України, оскільки вони продовжують перебувати в Державному реєстрі

І додає, що подальше використання таких реєстраторів алкоторговцями не доцільно через ймовірність нарахування останнім значних сум фінансових санкцій за видачу невідповідного розрахункового документа.

Ми ж, у свою чергу, краще розкажемо, що слід робити тим торговцям алкогольними напоями, яких зачепили згадані вище новації у Держреєстрі РРО.

Що тепер робити торговцям алкоголем

Звіряємось із Держреєстром. Завдання № 1 — перевірити, чи дозволяє чинний Держреєстр і далі використовувати ваш РРО при продажу алкогольних напоїв. Для цього слід зазирнути у його реєстраційне посвідчення і за назвою моделі/модифікації та версією внутрішнього ПЗ пересвідчитися в тому, обмежено сферу застосування РРО чи ні.

Якщо ні — вважайте, ви витягнули щасливий білет.

Якщо так, то продавати через цей РРО алкоголь вже не можна. Однак самі податківці у своєму коментарі зазначають:

всі РРО, які не забезпечують відображення реквізитів марок акцизного податку в чеку, можуть і надалі без обмежень використовуватись для продажу будь-яких товарів та послуг, окрім алкогольних напоїв

Тож просто переведіть такий касовий апарат у відділ, де немає алкоголю.

Перереєстровуємо «дефективний» РРО. Це доведеться зробити навіть тоді, коли нове місце, де ви поставите такий касовий апарат, розташоване за тією самою адресою, що й алкогольний відділ, де він стояв раніше. Пояснюється це тим, що змінилася його сфера застосування. А зміна сфери застосування РРО призводить до необхідності протягом п’яти робочих днів, що настають за днем, коли виникли зміни, провести перереєстрацію РРО (п. 2 гл. 3 розд. ІІ Порядку № 547*).

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

Якщо ж змінюється адреса використання РРО (вирішили переставити його на іншу господарську одиницю), тут однозначно без перереєстрації не обійтись (п. 1 гл. 3 розд. ІІ Порядку № 547). Деталі переєстрації в обох випадках та перелік документів, які слід буде подати, — в БЗ 109.06.

Продаємо «дефективний» РРО. Вище ми вже говорили, що його можна продати іншому суб’єкту господарювання, який не здійснює алкоторгівлі. Однак лише за умови, якщо ваш касовий апарат на той момент перебуватиме в розд. І Держреєстру РРО. Не забудьте тільки перед цим скасувати його реєстрацію. Як це зробити, читайте в БЗ 109.06.

Придбаваємо новий РРО. Заробили грошей на продажу старого РРО — купуйте новий. Тільки обов’язково вибирайте такий, що за даними розд. І Держреєстру дозволений для реалізації алкоголю. Інакше зареєструвати вам його не вдасться. Та й навіщо тоді взагалі міняти шило на мило…

Яким чином здійснюється реєстрація РРО та взяття його на облік контролюючим органом, див. у БЗ 109.06.

Обираємо ПРРО замість РРО. Не хочете залізного «коня» — беріть програмний. Він, до речі, може бути й безкоштовним. У своєму коментарі податківці вихваляються, що вже протягом 2 років успішно функціонує безкоштовне програмне рішення фіскалізації розрахункових операцій, яке спроможне задовольнити потреби торговців алкогольною продукцією. Йдеться про ПРРО «Каса» від ДПСУ. Однак ви можете віддати перевагу будь-якому іншому.

Яка послідовність дій при реєстрації ПРРО, див. у БЗ 109.20.

Уносимо зміни до алколіцензії. У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями вказують перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформацію про них: модель, модифікацію, заводський номер, виробника, дату виготовлення; реєстраційні номери КОРО, які знаходяться у місці торгівлі. Відомості про такі касові апарати податківці переносять до ліцензійного додатка з відповідної заяви, що подається госпсуб’єктом. Тож

після придбання нового РРО/ПРРО і його реєстрації в податковому органі доведеться зайнятися ще й унесенням змін до алколіцензії

Повну процедуру такого дійства шукайте в БЗ 113.03 (ср. ).

І останнє.

Порада для торговців немаркованим алкоголем. Насамперед, пивом. Якщо ви торгуєте тільки ним, то поспішати із будь-якими змінами ми б не рекомендували. Бо при продажу пива (і решти немаркованого алкоголю) реквізити акцизної марки у чеку НЕ відображають! Ну де ви, скажіть, бачили на пиві акцизну марку?..

На нашу думку, фразу «Крім реалізації алкогольних напоїв» у Держреєстрі прописали украй недбало. Тобто, як завжди… Якби хоч на хвильку замислились, то там мало би бути «Крім реалізації маркованих алкогольних напоїв». І тоді проблем із проведенням через РРО операцій з реалізації пива точно не виникло б. Але маємо те, що маємо. І за суто формального підходу є шанс почути від фіскалів, що «дефективні» РРО не можна використовути при продажу будь-якого алкоголю.

Наша порада: спробуйте звернутися до них за індивідуальною податковою консультацією. Якщо вам пощастить, розповісте нам, а ми вже — усім. А до того часу можете сміливо користуватися своїм РРО. Штрафи за невідповідність чека встановленим вимогам вам не загрожують.

Висновки

  • Досі асортимент товарів/послуг, які можна було реалізовувати через той чи інший РРО (крім спеціалізованих касових апаратів), жодним чином не обмежувався. А от у останній редакції Держреєстру РРО фіскали вдалися до запровадження обмежень при продажу алкоголю.
  • Починаючи з 28.07.2022 продавати будь-які алкогольні напої, у тому числі й НЕмарковані акцизними марками, не можна через РРО, сфера застосування яких у Держреєстрі містить застереження «Крім реалізації алкогольних напоїв» або «Крім реалізації алкогольних напоїв версіями такими-то».
  • Разом із тим РРО, що не забезпечують відображення реквізитів марок акцизного податку в чеку (їх ми образно назвали «дефективними»), можна і надалі без обмежень використовувати для продажу будь-яких товарів та послуг, окрім алкогольних напоїв.
  • Щоб у подальшому без проблем торгувати алкоголем, ви маєте замість «дефективного» РРО встановити новий касовий апарат (класичний або програмний), зареєструвати його в податковій і внести зміни до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі