Теми статей
Обрати теми

Що буде у вересні 2022 року

Податкова амністія. 01.09.2022 мала закінчитися дія податкової амністії. За її правилами фізособи мали добровільно декларувати свої активи шляхом подання одноразової (спеціальної) декларації в період з 01.09.2021 до 01.09.2022 і платити з задекларованих активів певний відсоток у бюджет. Натомість податкова не цікавиться, де і як фізособа отримала ці доходи, а держава гарантує такій фізособі звільнення від відповідальності за порушення, вчинені до 01.01.2021 (деталі шукайте в «Амністія капіталів і нульова декларація: що вийшло у підсумку» // «Податки & бухоблік», 2021, № 59).

Але через початок війни мало яка фізособа пам’ятала про податкову амністію і подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Тому законотворці вирішили продовжити дію податкової амністії на півроку, а саме до 1 березня 2023 (див. законопроєкт № 7506-1 від 06.07.2022).

Отже, у фізособи є ще пів року, щоб скористатися податковою амністією і «відбілити» свої активи.

«єВідрядження». Щоб здійснювати господарську діяльність, у працівників ФОП, а також у самих ФОП може виникнути необхідність виїхати за кордон у робочі відрядження. Перепоною на такий виїзд під час ВС є заборона на виїзд за кордон військовозобов’язаним. Звичайно, навіть у ВС виїхати за кордон у відрядження можна, наприклад, після бронювання працівників. Але здійснити бронювання працівників вдавалося тільки підприємствам, і то не завжди. ФОП такі привілеї взагалі не отримували.

Отже, діюча система дозволів на виїзд військовозобов’язаних з України не повною мірою враховувала потреби ФОП та юросіб. Щоб виправити цю ситуацію і полегшити отримання дозволу для відрядження за кордон, Мінекономіки та Мінцифри розробили експериментальний проєкт «єВідрядження», який почне працювати з 01.09.2022.

З початку осені можна отримати дозвіл на короткострокове (до семи днів) відрядження за кордон автоматично через портал «Дія». Щоб отримати такий дозвіл, слід внести заставу (гарантований платіж) 200 тис. грн та бути благонадійним суб’єктом господарювання. Тобто своєчасно подавати податкову звітність, не мати заборгованості зі сплати ЄСВ та виплачувати середню заробітну плату по юридичній особі чи ФОПу не менше 20 тис. грн. Докладніше розповімо після появи тексту нормативного документа.

Хмарні послуги. 16.09.2022 набирає чинності Закон України «Про хмарні послуги» від 17.02.2022 № 2075-IX (ср. ). Цим Законом визначено правові відносини, що виникають при наданні хмарних послуг, та встановлено особливості використання хмарних послуг органами державної влади, місцевого самоврядування, військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, державними підприємствами, установами та організаціями, суб’єктами владних повноважень та іншими суб’єктами, яким делеговані такі повноваження.

Крім того, ним визначено усіх учасників відносин у сфері хмарних послуг (користувач хмарних послуг, надавач хмарних послуг, надавач послуг центру обробки даних та органи державної влади), а також правила надання таких послуг.

Статус громадян Польщі. 16.09.2022 набирає чинності Закон України від 28.07.2022 № 2471-IX, яким установлюються додаткові правові та соціальні гарантії для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України.

А саме громадянам Республіки Польща під час їх перебування на території України дано право на:

1) працевлаштування без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

2) держреєстрацію як платників податків та отримання ІПН;

3) соцзахист та соціальні виплати (державну допомогу) згідно із законодавством України;

4) провадження госпдіяльності на тих самих умовах, що і громадянами України;

5) здобуття освіти на тих самих умовах, що і громадяни України, тощо.

Карантин та ВС. Дію карантину, викликаного коронавірусом, у черговий раз продовжили. Тепер карантин буде тривати до кінця 2022 (до цього він мав тривати до 31.08.2022). Також було продовжено на 90 днів і дію ВС. Тобто ВС буде тривати аж до 21.11.2022 (а не, як планувалося, до 23.08.2022).

Отже, й у вересні 2022 року будуть діяти:

карантинні послаблення. Хоча скористатися ними в повній мірі вдасться, тільки якщо ВС закінчиться 21.11.2022. Під час дії ВС скористатися в повній мірі ними не вдасться, оскільки у випадку, коли під час перевірок (у тому числі й камеральних) будуть виявлені податкові порушення, то заховатися за карантинний мораторій на штрафи, на жаль, не вдасться;

послаблення, введені ВС. Оскільки дію ВС було продовжено до листопада, то і протягом вересня — листопада, як мінімум, всі суб’єкти, які обрали спец-ЄП, можуть користуватися благами цієї системи оподаткування. Крім того, строк відліку 6 місяців для виконання податкових зобов’язань тими суб’єктами, у яких під час ВС не було змоги виконати такий обов’язок, розпочнеться тільки після закінчення ВС (тобто з 21.11.2022) тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі