Теми статей
Обрати теми

Звільнення через відсутність на робочому місці більше 4 місяців

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Держпраці від 12.08.2022 № 3055/4/4.1-22а

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Для припинення трудового договору одночасно мають бути дотримані дві умови:

1) фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці поспіль;

2) у роботодавця немає інформації про причини такої відсутності

У листі, що коментується, Держпраці роз’яснює особливості звільнення на підставі п. 83 ч. 1 ст. 36 КЗпП — відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад 4 місяці поспіль. Зазначена підстава з’явилася з 19.07.2022 завдяки Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ.

Спеціалісти відомства нагадують, що для розірвання трудового договору на підставі п. 83 ч. 1 ст. 36 КЗпП обидві умови (більше 4 місяців немає ні працівника, ні інформації про причини його відсутності) повинні дотримуватися одночасно. Якщо не виконано одну з них (наприклад, працівник доведе, що протягом 4 місяців він зв’язувався з роботодавцем та пояснював, чому відсутній на роботі), звільнення може бути визнано судом незаконним.

Цікавий момент. Причина відсутності на роботі не має значення для цілей застосування п. 83 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Про це згадувалося також у коментарі Мінекономіки від 01.08.2022. Тобто навіть якщо згодом з’ясується, що причина була поважною, на факт звільнення це не вплине. Головне, що роботодавець протягом періоду, який перевищує 4 місяці, не мав інформації про те, чому працівник відсутній на робочому місці.

Звільнення на підставі п. 83 ч. 1 ст. 36 КЗпП не слід ототожнювати зі звільненням за прогул відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП

Як справедливо зазначає Держпраці, звільнення за прогул та звільнення у зв’язку з відсутністю працівника на робочому місці та інформації про причини такої відсутності понад 4 місяці — це абсолютно різні речі. Розірвання трудового договору на підставі п. 83 ч. 1 ст. 36 КЗпП не є заходом дисциплінарного стягнення. Отже, у цьому разі не потрібно дотримуватися правил і порядку застосування дисциплінарних стягнень, передбачених ст. 1471, 148 та 149 КЗпП.

Також зауважте: для звільнення за п. 83 ч. 1 ст. 36 КЗпП працівник повинен бути відсутнім на робочому місці 4 місяці поспіль. Тобто періоди відсутності працівника на роботі не підсумовуються.

Наведемо приклад. Працівник був відсутній через нез’ясовані причини 3 місяці. Потім з’явився на роботі на день і знову зник на 2 місяці. У цьому випадку періоди відсутності на робочому місці у сумі перевищують 4 місяці, проте звільнити працівника на підставі п. 83 ч. 1 ст. 36 КЗпП не можна.

Важливо! Як зазначалося раніше, норма п. 83 ч. 1 ст. 36 КЗпП набула чинності з 19.07.2022. Відповідно звільнити працівника на цій підставі можна не раніше зазначеної дати, якщо на дату звільнення має місце 4-місячна відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності. На це звертає увагу Держпраці у листі, що коментується.

Таким чином, якщо станом на 19.07.2022 працівник уже був відсутній понад 4 місяці й у роботодавця не було інформації про причини його відсутності, розірвати трудовий договір можна було безпосередньо 19 липня 2022 року або після цієї дати.

Також додамо, що законодавство дає право, а не зобов’язує роботодавця здійснювати звільнення працівника, який відсутній тривалий час. Тому якщо ви готові чекати на свого співробітника більше 4 місяців, ніщо цьому не перешкоджає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі