Теми статей
Обрати теми

Ліміт каси та відсутність світла

Казанова Марина, податковий експерт
Є перевищення ліміту каси, але виручку в банк не можемо здати через відсутність світла. Виручка потрапила до банку лише через два дні. Якими документами можна оформити неможливість здавання виручки в банк, щоб при перевірці не було штрафів?

Дійсно, аварійні відключення світла можуть стати на заваді своєчасному здаванню виручки в банк. І програмно-технічні комплекси самообслуговування, і відділення банку можуть у цей час не працювати. Як діяти підприємству в такому випадку, якщо «фізично» неможливо здати готівку в банк?

Допоки немає іншого нормативного регулювання цього питання, вважаємо, можна скористатися нормою з п. 48 Положення № 51*.

* Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період, затверджене постановою Правління НБУ від 05.05.2018 № 51.

У цьому пункті зазначено, що

підприємства в разі настання обставин, що унеможливлюють здавання ними готівки до залучених банків, мають право перевищувати ліміт залишку готівки в касі, одночасно вживаючи заходів для забезпечення щонайскорішого здавання понадлімітних сум готівки до таких банків або мобільних підрозділів банків

Варто зазначити, що норми цього Положення регламентують ведення касових операцій суб’єктів господарюванні в умовах особливого періоду. Чи є воєнний стан такими особливим періодом?

Так, є. Особливий період настає, зокрема, з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій (абз. 13 ст. 1 Закону України «Про оборону України» від 06.12.91 № 1932-XII).

Отже, п. 48 Положення № 51 зараз цілком застосовний.

Як підприємству підтверджувати настання обставин, що унеможливлюють здавання готівки в банк? В самому Положенні № 51 про це — ні слова. Тобто спеціальних вимог немає. Але зрозуміло, що краще мати документальне підтвердження того, що ми не просто так несвоєчасно здали виручку в банк.

Які це можуть бути документальні підтвердження? На наш погляд, потрібно мати:

1) «внутрішній» (складений на підприємстві) документ. Наприклад, це може бути доповідна записка касира, в якій буде зазначено, що в такий-то час не було електроенергії і у зв’язку з цим не працювало відділення банку/ПТКС, що унеможливило своєчасне здавання виручки в банк;

2) «зовнішній» документ. Наприклад, це може бути повідомлення від банку, що воно не працювало через відключення світла в такий-то час. Або повідомлення на сайті обленерго, що в такі-то години діяли аварійні відключення світла в певному регіоні (достатньо роздрукувати таке повідомлення з сайту). Якщо це були «масові» відключення електроенергії по Україні в певний день, достатньо, на наш погляд, роздрукувати і додати до внутрішнього документа (пояснювальної записки) інформаційне повідомлення про те, що діяли аварійні відключення світла у вашому регіоні.

А тепер щодо іншої умови цього пункту — «вжити заходів для забезпечення щонайскорішого здавання понадлімітних сум готівки до банків або мобільних підрозділів банків». Чи треба підтверджувати вжиття таких заходів? На наш погляд, достатнім підтвердженням таких заходів буде найскоріше здавання готівки до банку після того, як з’явиться можливість її здати.

Якщо підприємство буде дотримуватися цих рекомендацій, то про жодну відповідальність говорити не можна. Немає вини підприємства, що може бути підтверджено документально (детальніше щодо відповідальності — у статті «Ліміт каси: як змінити» // «Податки & бухоблік», 2022, № 91).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі