Теми статей
Обрати теми

Що буде у грудні 2022 року

Прожитковий мінімум. З 01.12.2022 зросте розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб із 2600 до 2684 грн.

Отже, з цієї дати:

— заробітну плату працівника за грудень 2022 року слід індексувати в межах 2684 грн;

— зростуть мінімальний і максимальний розміри аліментів.

На розмір податкової соціальної пільги (ПСП) зміна розміру прожиткового мінімуму з 01.12.2022 не вплине, оскільки розмір ПСП встановлюється виходячи з прожиткового мінімуму на 1 січня. І тому якщо прожитковий мінімум змінюється протягом року, то розмір ПСП все одно лишається незмінним.

НЕ перенесені вихідні! У мирний час у грудні 2022 року мало б бути вихідним 26 грудня (перенесення вихідного з неділі 25 грудня — Різдво Христове). Водночас на час дії ВС святкових днів немає, а правило святково-вихідного перенесення не працює. Тому «післярідзвяного» перенесення у 2022 році не буде. 26 грудня у 2022 році буде звичайним робочим днем, робота в який оплачується у звичайному порядку. Тож не забудьте відкоригувати норму робочого часу на грудень 2022 року. Дивіться також матеріал «Організовуємо вільні понеділки 26 грудня, 2 і 9 січня» // «Податки & бухоблік», 2022, № 91.

Субсидії та пільги. З 1 грудня 2022 року призначати та виплачувати житлові субсидії та пільги замість Фонду соціального захисту населення буде Пенсійний фонд. Отже, з першого дня зими звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів Пенсійного фонду, які працюють за принципом екстериторіальності. Тобто подавати заяви можна у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду, незалежно від місця проживання громадян (постанова Кабміну від 16.09.2022 № 1041).

Тваринницькі потужності. З 1 грудня 2022 року набирає чинності наказ Мінагрополітики від 08.04.2022 № 211, яким затверджено Порядок формування та ведення Державного реєстру тваринницьких потужностей та операторів ринку та форми Заяви про затвердження тваринницької потужності та Заяви про державну реєстрацію тваринницької потужності / оператора ринку.

Водночас надто перейматися цим фактом суб’єктам, які мають тваринницькі потужності, та операторам ринку ще не варто. Оскільки вводиться в дію цей наказ одночасно із набуттям чинності Законом України «Про ветеринарну медицину» від 04.02.2021 № 1206-IX, тобто через один рік з дня припинення або скасування воєнного стану.

Тому, як мінімум, найближчий рік про реєстрацію тваринницьких потужностей думати не доведеться.

Платіжні послуги. З 1 грудня 2022 року в загальній частині вводиться в дію Закон України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX.

Так, наприклад, цим Законом вносяться зміни до ЦКУ. Відповідно до них в обіг вводиться поняття «платіжна інструкція», виключаються параграфи, що стосуються платіжних доручень та інкасо. Крім того, закріплюється вимога, що договір банківського рахунку укладається саме у письмовій формі, а також вводиться регулювання договору платіжного рахунку, який відкривається у небанківських фінустановах.

Крім того, Нацбанк під цю дату підготував цілий пакет нововведень, який стосується надання платіжних послуг.

Наприклад, з 1 грудня набирає чинності постанова Нацбанку від 13.06.2022 № 116, яка визначає порядок повідомлення надавачами платіжних послуг інформації про відкриття/закриття рахунків користувачів, унесених до Єдиного реєстру боржників, органам державної виконавчої служби або приватним виконавцям тощо.

Водійські права. З 14 грудня 2022 набирає чинності постанова Кабміну від 04.11.2022 № 1299, якою підкориговано правила видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами.

Одним із нововведень є видача за бажанням особи посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу тільки в електронній формі без виготовлення їх на бланку.

Отже, з цієї дати електронне посвідчення водія матиме ту ж силу, що і оформлене на бланку.

Звіт у військкомат. Керівники підприємств повинні не забути подати до 20 грудня військовим комісаріатам (територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки) Відомість про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці. Форма такого звіту наведена у додатку 1 до Положення, затеврдженого постановою КМУ від 28.12.2000 № 1921.

Тютюнова звітність. 20 грудня 2022 року набирає чинності наказ Мінфіну від 07.09.2022 № 271, яким затверджено форму Звіту про обсяги імпорту неферментованої (непереробленої) тютюнової сировини, обсяги придбаної тютюнової сировини в осіб, які виробляють тютюнову сировину на митній території України, обсяги виробництва, реалізації виробникам тютюнових виробів та експорту ферментованої (переробленої) тютюнової сировини.

Такий звіт подають тютюново-ферментаційні заводи щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця, до контролюючого органу за місцем обліку такого платника.

Вперше звіт за новою формою слід буде подати за грудень 2022 року, тобто не пізніше 20.01.2023 (БЗ 114.07).

До відома! Такий звіт прирівнюється до податкової декларації, тому за його неподання оштрафують, як за неподання будь-якої іншої декларації.

Дані про бенефіціарів. З 29 грудня 2022 року набирає чинності Закон України від 06.09.2022 № 2571-IX, яким, зокрема, удосконалюється процедура подання даних про кінцевих бенефіціарів і структуру власності. А саме:

— запроваджується спрощена процедура подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юросіб до ЄДР, в тому числі електронним шляхом;

— скорочується переліку юросіб, які подають відомості про бненефіціарів і структуру власності;

— на рівні закону дозволили надавати дані українського паспорта бенефіціара для виїзду за кордон. Це дозволяє уникнути необхідності посвідчувати нотаріально копію паспортного документа та прибрати потенційні суперечки з держреєстраторами.

Детально про всі ці нововведення читайте у «Нові правила щодо бенефіціарів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 75.

Карантин та ВС. Карантин, спричинений коронавірусом, буде тривати до кінця грудня, тобто до 31.12.2022. Отже, в грудні 2022 року ще точно будуть діяти весь місяць карантинні послаблення. Хоча скористатися ними в повній мірі, як і раніше, не вдасться, оскільки поки діє ВС (до 19.02.2022). У цей період ПКУ не дозволяє заховатися за карантинний мораторій від штрафів за податкові порушення, які виявлені при дозволених перевірках (у тому числі камеральних). Деталі у «Перевірки та штрафи під час війни: збираємо пазл» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Чи продовжать карантинний мораторій і на 2023 рік, зараз сказати складно. Якщо ні, то з початку 2023 року будуть діяти тільки воєнні послаблення, запроваджені через введення ВС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі