Теми статей
Обрати теми

ПДВ наприкінці року: не забудьте про перерахунок

Нестеренко Максим, податковий експерт
Перерахунок здійснюють платники, які розподіляють ПДВ за правилами зі ст. 199 ПКУ. А розподіляти його за цими правилами повинні ті з ПДВшників, які одночасно (!) використовують придбані/виготовлені товари/послуги, необоротні активи (НА) і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності. У цій статті — дайджест по цьому доволі складному процесу!

Тема річного перерахунку актуальна, якщо ви: (1) платник ПДВ; (2) здійснюєте оподатковувану і неоподатковувану діяльність; (3) використовуєте придбані/виготовлені товари/послуги або НА частково в оподатковуваній, а частково в неоподатковуваній діяльності. Річний перерахунок зачепить і тих, хто покинув спецЄП та був платником ПДВ.

Суть річного ПДВ-перерахунку

Розподіл ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ здійснюють шляхом нарахування компенсуючих податкових зобов’язань (ПЗ). Що вони компенсують? Частину ПДВ, сплаченого при придбанні товарів/послуг, НА подвійного призначення, пропорційну частці їх використання в неоподатковуваній діяльності (анти-ЧВ). Ці ПЗ протягом року нараховують:

— використовуючи торішнє значення анти-ЧВ — якщо неоподатковувані операції здійснювалися минулого року (п. 199.2 ПКУ);

— використовуючи поточне значення анти-ЧВ (розраховане за підсумками першого періоду (місяця/кварталу), в якому вперше з’явилися неоподатковувані операції) — якщо неоподатковувані операції минулого року були відсутні/платник зареєстрований у поточному році (п. 199.3 ПКУ).

Зрозуміло, що нараховані таким чином ПЗ до реальної частини неоподатковуваного використання поточного року жодного відношення не мають. Ось для того, щоб сума компенсуючих ПЗ більше відповідала реальності,

за підсумками року розраховують нове значення анти-ЧВ (виходячи з фактично здійснених цього року неоподатковуваних операцій) і коригують (збільшують або зменшують) суму нарахованих протягом року ПЗ.

У цьому і полягає суть річного перерахунку ПДВ.

Перерахунок дійснюють у декілька етапів:

1) розрахунок анти-ЧВ;

2) перерахунок нарахованих протягом року «компенсуючих» ПЗ;

3) складання і реєстрація РК до складених раніше ПН;

4) відображення результатів перерахунку в декларації ПДВ, обов’язково за грудень, навіть якщо не зареєстрували РК;

5) відображення результатів перерахунку в бухгалтерському обліку.

Розрахунок анти-ЧВ

Розрахунок здійснюємо в таблиці 1 додатка Д6. Для цього нам потрібен загальний обсяг постачань за рік, а також обсяг оподатковуваних постачань. Після цього спочатку розраховуємо ЧВ. Цей показник визначається як відношення обсягу оподатковуваних постачань до загального обсягу усіх постачань. Відповідно анти-ЧВ визначаємо шляхом зворотнього обрахунку (100 % — ЧВ).

Перерахунок ПЗ виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій здійснюється в порядку та за формою згідно з таблицею 2 додатка Д6.

Звертаємо увагу! У 2022 році до складу неоподатковуваних вперше потрапляють операції з металобрухтом та деякі інші пільговані операції, які раніше до обов’язку розподіляти ПДВ не призводили (БЗ 101.24). Свої особливості має генераторна пільга (див. «Генераторна пільга: наслідки в ПДВ-обліку», «Податки & бухоблік», 2022, № 91).

Перерахункові РК

Податківці запропонували складати перерахункові РК так (див. БЗ 101.15).

У шапці РК ставити позначку «Х» у полях:

— «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)»;

— «До зведеної податкової накладної»;

— «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» (зазначається відповідний тип причини):

«08» — якщо РК складається до зведеної ПН, яка була складена відповідно до п. 199.1 ПКУ на суму нарахованих ПЗ за товарами/послугами/НА, які одночасно використовувалися в оподатковуваних операціях і в операціях, що не є об’єктом оподаткування;

«09» — якщо РК складається до зведеної податкової накладної, яка була складена відповідно до п. 199.1 ПКУ на суму нарахованих ПЗ за товарами/послугами/НА, які одночасно використовувалися в оподатковуваних і звільнених від оподаткування операціях.

У заголовній частині усіх перерахункових РК зазначаємо:

1) дату складання розрахунку коригування (це буде завжди «31122022», незалежно від того, яким місяцем датовано частково-компенсуючу ПН);

2) дату і номер зведено-часткової ПН;

3) у полі «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «600000000000». В інших рядках, відведених для заповнення даних покупця, платник зазначає власні дані.

Табличну частину заповнюємо так:

— розділ А: у рядку I «Сума коригування податкового зобов’язання та податкового кредиту», у тому числі в рядках II та/або III, IV залежно від ставки ПДВ (20 %, 14 % або 7 %), зазначається сума податку, яка збільшує або зменшує (ставимо знак «-») суму податкових зобов’язань, нарахованих відповідно до п. 199.1 ПКУ;

— розділ Б: у гр. 1 ставимо порядковий номер рядка зведеної ПН, який коригуємо зі знаком «мінус», та наступний вільний порядковий номер (зі знаком «плюс»). Цим двом рядкам присвоюється одна група коригування (графа 2.2);

у графі 3 — дати та номери вхідних ПН, податковий кредит за якими компенсувався у частково-компенсуючій ПН (тобто номенклатура зігається з номенклатурою ПН, яка коригується);

у гр. 2.1 зазначаємо код причини «202» («Коригування за підсумками року податкових зобов’язань, нарахованих згідно з п. 199.1 ст. 199 ПКУ»);

у гр. 13 зі знаком «мінус» зазначаємо значення графи 10 рядка частково-компенсуючої ПН, яка коригується;

у гр. 14 зі знаком «мінус» зазначається значення графи 11 рядка частково-компенсуючої ПН, яка коригується.

Графи 4.1, 4.2, 4.3, 6 — 12, 15 табличної частини в перерахунковому РК залишаються порожніми. Ще раз наголосимо:

У розділі Б перерахункових РК показуємо коригування до кожного окремого рядка зі зведеної ПН і заповнюємо в РК так само і графу 3.

Відображення у декларації

Коригування ПЗ, нарахованих згідно з п. 199.1 ПКУ, у зв’язку з річним перерахунком, відображається в спеціальних рядках 4.1.1, 4.2.1, 4.3.1 декларації з ПДВ. Залежно від того, за якою ставкою (відповідно 20 %, 7 % або 14 %) нараховувалися компенсуючі ПЗ у частково-компенсуючій ПН.

Тобто для коригування компенсуючих ПЗ у зв’язку із річним перерахунком ПДВ в декларації наразі виділено окремі рядки — спеціально для цього.

Відображення в бухобліку

Якщо в результаті перерахунку компенсуючі ПЗ необхідно зменшити, визнаємо дохід: Дт 641/ПДВ — Кт 643/1, Дт 643/1 — Кт 719.

Якщо ж компенсуючі ПЗ збільшуються, відображаємо витрати: Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ, Дт 949 — Кт 643/1.

Більш детально про бухоблік ПДВ читайте в нашому попередньому тематичному номері, присвяченому власне цьому питанню. А тематичний номер, присвячений конкретно і повністю річному перерахунку ПДВ, ми для вас іще підготуємо.

Висновки

  • Річний перерахунок ПДВ покликаний відкоригувати компенсуючі ПЗ, які нараховуються у зв’язку із використанням ПДВ-придбань одночасно в ПДВ-оподатковуваних і ПДВ-неоподатковуваних операціях.
  • Річний перерахунок зачепить і тих, хто покинув спецЄП та був платником ПДВ.
  • Усі перерахункові РК складаються останнім днем року (у 2022 році — 31.12.2022), а номенклатура в них зазначається так само, як і в частково-компенсуючих ПН.
  • У декларації для коригування частково-компенсуючих ПЗ у зв’язку із річним перерахунком відведено спеціальні рядки.
  • Зменшення компенсуючих ПЗ у зв’язку із річним ПДВ-перерахунком відносимо на доходи, а збільшення — на витрати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі